Aarnilla ja Lahjalla on 83 vuoden ikäero – kannel soi kaksikon näpeissä komeasti

Martti Salminen ja Silja Laakso viihtyvät Raikun koulun ja Jalmarin Kodon yhteisessä työpajassa. Martti on myös ottanut tapaamisesta kuvia kameralla, joka on ostettu hanketta varten.

Raikun koulun oppilaat ovat taas saaneet toivottuja vieraita Jalmarin Kodosta. Vuosikymmenien ikäero ei näytä haittaavan täällä ketään.

Silja Laakso, 80 ja Martti Salminen, 10 kirjoittavat ystävänpäivän työpajassa sydämiin sanoja, jotka kuvaavat heitä. Martti on mukava ja iloinen, Silja taas sosiaalinen ja luova.

Kumpikin pitää kovasti työpajassa työskentelystä.

– Ihana tavata näitä koululaisia. Omat lapset ovat jo kuusissakymmenissä ja neljättä polveakin on jo kaksi, Silja Laakso kertoo.

Kantelepajassa yhteisen sävelen ovat niin ikään löytäneet Lahja Kauramäki, 90 ja Aarni Pulakka, 7. Lahja Kauramäki harmittelee, ettei ole aiemmin opetellut kanteleen soittoa.

– Lauloin kuorossa yli 60 vuotta ja suvussani on kyllä ollut paljon soittoporukkaa, mutta en ole ennen kannelta näppäillyt.

Työparin nuoremmalta soitto sujuu hyvinkin helposti, eikä ihme. Monitaituri Aarni Pulakka harrastaa haitarinsoittoa, teatteria ja parkouria.

– Koululaiset on rakkaita, kun itsellä on ollut viisi tämmöistä. Vanhin lapseni on 69-vuotias ja nuorinkin 60 täyttänyt. Olen asunut Jalmarin Kodossa vasta kolme päivää, enkä oikein saa vielä unta siellä. Nämä retket ovat mukavia.

Lahja Kauramäen yöunet ovat olleet muuton jälkeen vielä vähissä, mutta koululaisten tapaaminen tuo iloa elämään. Aarni Pulakan kanssa kantele soi kauniisti.

Tunnetaitoja ja myötätuntoa

Rehtori Pia Viljanen sanoo, että Raikussa kokeillaan, miten ikäihmisten ja koululaisten yhteistyö voisi tukea oppilaiden kasvua tunnetaitojen, kohtaamisen ja myötätunnon oppimisessa. Lukuvuoden aikana käydään läpi ihmisen elämänkaarta. Oppilaiden omia unelmia peilataan ikäihmisten elämään.

– Kuluvana lukuvuonna olemme tehneet säännöllistä yhteistyötä Jalmarin Kodon ikäihmisten kanssa. Lisäksi olemme jatkaneet yhteistyötä sotaveteraanien kanssa. Kylillä asuvat ikäihmiset ja oppilaiden isovanhemmat ovat suurimmaksi osaksi tuttuja kyläkoulukahviloiden ja juhlien vakiovieraita.

Hanketta rahoittaa opetushallitus ja se jatkuu vuoden loppuun saakka.
– Siihen mennessä oppilaat ja ikäihmiset ovat toivottavasti saaneet kokea lempeitä katseita, arvostavia kohtaamisia, kuulleet monia tarinoita toisiltaan ja saaneet kokea ihmisyyden syvää yhteyttä, Viljanen sanoo.

Kirsi-​Leena Jaatinen Jalmarin Kodosta kertoo, että Jalmarin Kodon asukkaat odottavat aina innolla tapaamisia Raikun koululaisten kanssa.

Ikäihmisten kanssa on juhlittu itsenäisyyspäiväjuhlaa ja leivottu joulupipareita.
– Viime kerralla aiheena olivat perinneleikit. Jalmarin Kodon asukkaat ja Jalmarin Kammarilaiset olivat miettineet leikkejä, joita he olivat leikkineet lapsena. He huomasivat, että lapsille moni leikki olikin tuttu. Ikäihmiset saivat iloa siitä, että perinteet jatkuvat, Jaatinen iloitsee.