Laskettelijoiden seassa laskee liiveihin pukeutuneita henkilöitä. He ovat kuin keitä tahansa laskettelijoita tai lautailijoita, mutta heillä on kuitenkin oma tärkeä tehtävänsä: rinnevalvojien tehtävänä on seurata rinne- ja hissikäyttäytymistä. Tarvittaessa he myös puuttuvat näkemiinsä epäkohtiin.
Laskettelurinteiden turvallisuutta valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto arvioi Ski Patrol -toiminnalla olevan suuri merkitys rinneturvallisuudessa. Tukes suosittaakin, että kaikilla hiihtokeskuksilla olisi vähintään yksi koulutettu rinnepäivystäjä.
Sappeen hiihtokeskuksessa mennään heittämällä tämän tavoitteen yli, sillä Sappeessa koulutuksen käyneitä Ski Patrol -päivystäjiä on jo 20.
– Tämä on varmasti yksi Suomen korkeimpia lukuja, ellei jopa korkein. Ski Patrol on toimintamuotona tosi hyvä. Yksi Ski Patrolien tärkeimpiä tehtäviä onkin rinteiden turvallisuuden kehittäminen ja ennaltaehkäisevä toiminta, Sappeen rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen laskeskelee.
Ski Patrol -toiminta aloitettiin Sappeessa ensimmäisten joukossa, sillä laskettelukeskus oli mukana jo toimintamuodon pilottivaiheessa vuonna 2014.
Rinneturvallisuutta monin tavoin
Sappeessa rinneturvallisuudesta huolehditaan monella eri tavalla. Rinteet ajetaan rinnekoneilla joka yö, ja ne myös tarkistetaan päivittäin ennen avaamista. Samoin tarkistetaan turvaverkkojen, rinteiden vaikeustasomerkkien ja pehmusteiden ajantasaisuus ja kunto.
Eri laskettelukeskuksissa erityissuorituspaikkojen toteutuksessa ja ylläpidossa on suurta vaihtelevuutta, ja Tukes toivookin, että hiihtokeskukset satsaisivat erityissuorituspaikkojen suunnitteluun, toteutukseen, ylläpitoon sekä käytön valvontaan.
Sappeessa erityissuorituspaikka on hyppyreitä ja reilejä sisältävä Snow Park -alue.
– Parkki suunnitellaan yhteistyössä sen käyttäjien kanssa, mikä osaltaan varmistaa sitä, että suorituspaikat myös sopivat laskijoille, Puurunen kertoo.
Tukes teki vuosina 2016 – 2018 yhteensä 33 valvontakäyntiä eri puolilla Suomea sijaitseviin hiihtokeskuksiin. Sappeessa Tukesin väki vieraili viime vuonna.
Hiihtokeskusten turvallisuus on pääosin hyvällä tasolla: rinteet olivat hyvässä kunnossa ja samoin asiakkaille tarjottava ohjeistus ja opasteet.
Valmis ensiapusuunnitelma
Laskettelu on vauhdikas laji, joten kaatumisia ja tapaturmia sattuu rinteissä kaikista turvallisuustoimenpiteistä huolimatta. Puurusen mukaan yleisimmät rinnevammat ovat rannevammoja ja olkapään sijoiltaanmenoja.
Tapaturmien varalle Sappeessa on olemassa ennalta suunnitellut toimintaohjeet. Tapaturman sattuessa laskettelijan luokse ehtii yleensä ensimmäisenä rinteen ensiapuhenkilö tai Ski Patrol -päivystäjä. Jos laskija ei pääse omatoimisesti tai autettuna poistumaan rinteestä, käytettävissä on ensiapuahkio, jonka kyydissä laskija saadaan pois rinteestä.
– Huipulla sijaitsevalla ensiapupisteellä sitten arvioidaan tarkemmin, millaisia toimia tilanne vaatii, Puurunen toteaa.
Ensiapuhenkilöstöä laskettelee asiakkaiden joukossa Sappeessa viikonloppuisin ja loma-aikoina. Esimerkiksi hiihtolomien aikaan ensiapuhenkilöstöä löytyy aukioloaikoina aina rinteestä.
Miten laskettelija voi itse edistää rinneturvallisuutta?
- Noudata hiihtokeskuksen ohjeistuksia ja rinnesääntöjä.
- Kysy tarvittaessa neuvoja henkilökunnalta.
- Käytä kypärää ja muita suojaimia.
- Valitse rinne oma taitotasosi mukaan ja tutustu erityissuorituspaikkoihin etukäteen.
- Ota huomioon muut laskijat, erityisesti pienet lapset.
- Ilmoita vaaratilanteesta tai onnettomuudesta välittömästi henkilökunnalle