Pirkanmaalaispankki kasvatti asuntolainakantaansa kuusinkertaisesti verrattuna koko maan markkinan kasvuun

Aito Säästöpankki: korot pysyvät alhaalla pitkälle ensi vuoteen

Toimitusjohtaja Pirkko Ahosen mielestä Aito Säästöpankki takoi viime vuonna kelvollisen tuloksen, vaikka vuosi oli poikkeuksellisen turbulenssinen. Hänen mukaansa odotukset tähän vuoteen ovat myönteiset.

Pirkanmaalla toimiva ja ryhmänsä kolmanneksi suurin pankki, Aito Säästöpankki, onnistui viime vuonna erinomaisesti asuntolainakaupassaan. Suomen Pankin mukaan koko maan asuntolainakanta nousi vain 1,7 prosenttia, kun kasvumaakunnassa toimiva rahalaitos suurensi asuntoluottokantaansa 10,7 prosentilla. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen odottaa niin asuntojen kuin asuntolainojen käyvän hyvin kaupaksi tänäkin vuonna, sillä korkotaivas on kirkas ja tyyni.

Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen kuvaa pankkivuotta 2018 poikkeuksellisen kaksijakoiseksi.

– Saimme ennätykselliset 4 200 uutta asiakasta. Myönsimme uusia asuntolainoja erittäin paljon. Kasvatimme asuntoluottokantaamme peräti 10,7 prosenttia, kun koko markkina nousi koko maassa vain 1,7 prosenttia.

– Uutukainen yritystiimimme on onnistunut hyvin asiakkuuksien luomisessa pienten ja keskisuurten yritysten kanssa, Ahonen lisää.

Myönteistä Aito Säästöpankissa oli niin pankkitoiminnan volyymien kuin kannattavuuden petraantuminen. Tase kasvoi 6,2 prosenttia asettuen viime vuoden lopussa 700,2 miljoonaan euroon. Asiakasvarat lisääntyivät 6 prosenttia.

– Turbulenssia aiheutti muun muassa pankkimme oman sijoitussalkun sijoitustuottojen supistuminen. Siirryimme niin kutsuttuun IFRS9-standardin käyttöön, jossa sijoitusomaisuuden arvonvaihtelut käsitellään tulosvaikutteisesti. Tulosta heikentävä vaikutus oli yhteensä 4,3 miljoonaa euroa, Ahonen selvittää.

Viime vuoden aikana Aito Säästöpankille kertyi merkittävästi kuluja digipanostuksesta ja koko ryhmässä aloitetusta peruspankkijärjestelmän uudistuksesta.

Aito Säästöpankin vakavaraisuusprosentti (CET1) oli 18,07.

Pankkiuskollisuus
ei itsestäänselvyys

Ihmisten pankkiuskollisuus on höltynyt. Asiakkaat ovat entistä herkempiä pankkikumppanin vaihtoon.

– Kansalaisten pankkisidonnaisuudessa on selvästi tapahtunut merkittävä muutos. Huomionarvoista on sekin, etteivät äidit ja isät automaattisesti juurruta tiettyä pankkia lapsilleen. Kun kodin raha-asiat hoituvat verkossa, konttorikäynnit ovat tuiki harvinaisia. Muutenkin perheissä keskustellaan talouskysymyksistä varsin verkkaisesti. Pankkien on löydettävä reitit uusien potentiaalisten asiakkaiden luo, Pirkko Ahonen sanoo.

Asiakasvirta vuonna 2010 toimintansa aloittaneeseen Aito Säästöpankkiin on ollut vuodesta vuoteen vuolas. Pankki siisti viime vuonna asiakasrekisterinsä. Nyt asiakkaita on 47 796.

– Nordean ja Danske Bankin julkisuudessa olleet uutiset aktivoivat ihmisiä harkitsemaan pankkisuhdettaan uudelleen. Asiakkaat arvostavat oikeasti pankin suomalaisuutta, lähipalveluja ja joustavuutta. Tekniikka on päivänselvä asia, ja se on kaikilla toimijoilla kunnossa. Asiakkaiden luottamus on lunastettava joka päivä, Ahonen muistuttaa

Aito Säästöpankilla on 14 konttoria kymmenellä paikkakunnalla. Ahosen mukaan nykyinen konttoriverkosto on toimiva.

– Tampereella, jossa meillä on neljä konttoria, mietimme, pitäisikö jonkin konttorin sijaita linja-autoaseman läheisyydessä Kauppakeskus Ratinan alueella, jonne keskustan painopiste on siirtymässä, Ahonen pohtii.

Korot pysyvät
nykytasolla

Synkät pilvet eivät uhkaa suomalaisia asuntovelallisia.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että tämän vuoden ajan ja ensi vuoden alunkin ajan korot pysyvät nykyisellä tasolla, Pirkko Ahonen arvioi.

– Vaikka olemme Pirkanmaalla, lainamarkkinoihin liittyvät maailmanlaajuiset asiat, kuten Kiinan talouskasvun heikkous.

Ahosen mukaan Tampereen kaupunkiseudun tulevaisuus aukeaa valoisana.

– Ihmisillä on työtä. Yrityksillä menee hyvin. Perusasiat ovat kunnossa.

Säästöpankkipomo muistuttaa alueiden eriytymiskehityksestä. Pirkanmaallakin on taantuvia alueita.

– Pankki joutuu arvioimaan kiinteistökauppoja rahoittaessaan, mikä kohteen oikea arvo on viiden tai kymmenen vuoden kuluttua.

Asuntolaina on ollut perinteisesti pankkien ruokahammas.

– Meillä on jo nyt merkkejä siitä, ettei oma talo ja perunamaa olekaan enää kaikkien unelma tai toive.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.