”Jäätilanne on tällä hetkellä hyvä” – kokenut pilkkijä on päässyt harrastuksensa pariin, vaikka jääolosuhteet ovatkin vaihdelleet paljon talven mittaan

Raimo Leskinen on liikkunut jäillä jo lähes 70 vuoden ajan.

Jääolosuhteet ovat olleet tänä talvena vähintäänkin vaihtelevat. Vaikka pakkasia riitti etenkin alkuvuodesta, järvien jäiden päälle satanut lumi teki niillä liikkumisesta hankalaa.

– Kun lumikerros oli paksu ja siellä oli vettä jään ja lumen välissä, järvellä liikkuminen ei ollut kovinkaan hääviä, myöntää lähes 70 vuotta ahkerasti pilkkimässä käynyt Raimo Leskinen.

Viime aikoina jääolosuhteet ovat parantuneet, kun lumi on sulanut ja jäätynyt hyväksi kerrokseksi jään pintaan. Sydän-Hämeen alueen järvillä onkin nyt ajankohdalle tyypilliset paksut jääkannet peittonaan.

– Jäät ovat kestäviä, vaikka paikallisia eroja voi toki olla. Olin viime torstaina eläkeläisten pilkkikisoissa Länkipohjassa ja siellä jäällä pystyi ajamaan huoletta autolla, Leskinen kertoo.

Leskinen käy useimmiten pilkkimässä Aitoossa Pälkäneveden Jouttesselällä. Mies arvioi, että jäätä on Jouttesselällä noin 35–40 senttimetriä.

– Teräsjään osuus on kylläkin tänä vuonna vähäisempi, hän lisää.

Suomen ympäristökeskuksen virallisella mittauspaikalla Längelmäveden Kaivannossa jäänpaksuus oli maaliskuun alussa 38 senttimetriä. Tämä on seitsemän senttiä vähemmän kuin pitkän ajan keskiarvo. Mallasvedelläkin Leskinen on talven aikana pilkkinyt pariin kertaan, eikä hän ole huomannut sielläkään erityisiä vaaran paikkoja, vaikka helmikuun loppupuolella järvelle avautuikin leveä railo Äimälän Huhdanniemestä Myttäälään päin.

– Virtapaikoissa pitää tietysti aina olla varovainen.

Ei viimeisille kevätjäille

Haastavasta talvesta huolimatta Leskinen on siis päässyt pilkkimään aktiivisesti. Naskalit – pilkkijän perusvaruste – kulkevat miehen mukana aina. Ne ovat pilkkikilpailuissakin pakollinen varuste.

Jotkut pilkkijät suosivat kelluntahaalareita, jotka pitävät pudonneen pinnalla, mikäli jää sattuu pettämään. Leskinen itse ei kelluntahaalareita käytä.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ennakkotilaston mukaan jäihin on alkuvuoden aikana hukkunut kolme ihmistä. Viime vuonna samaan aikaan hukkuneita oli kuusi henkilöä.

Leskiselle ei ole sattunut vielä koskaan haavereita tai läheltä piti -tilanteita.

–  Olen ikäni kulkenut jäillä, ja siinä oppii tuntemaan paikalliset olosuhteet aika hyvin. Toisaalta tapanani ei ole edes mennä niille viimeisille ja kaikkein arvaamattomimmille kevätjäille.