Musikaali tehdään oppilasvoimin – Suoraman koululla nähdään Ella ja Paterock

Näyttelijäryhmän vanhimpiin kuuluva – eli näytelmän ohjaaja – Samu Pulkkinen hiomassa kohtauksen yksityiskohtia näyttelijöiden kanssa. Ella ja Paterock -musikaali nähdään Suoraman koululla kolmena peräkkäisenä päivänä maaliskuun lopulla. Luvassa on neljä pääasiassa koululaisille tarkoitettua näytöstä aamu- ja päiväaikaan sekä kaksi iltanäytöstä.

– En minä osaa, valittaa Vilma Liuha.

Tai oikeastaan valittaja on tässä tapauksessa Pate, Ella ja Paterock -musikaalin yksi hahmo. Patea esittävä Vilma vaikuttaa osaavan siinä missä muukin näyttelijäkaarti Suoraman koulun salissa.

Suoraman koulun musikaali valmistuu pitkälti oppilasvoimin: sitä työstää monikymmenpäinen joukko 4.–6.-luokkalaisia, jotka musikaali vetää yhteen aina perjantai-iltapäivisin kahden valinnaisainetunnin ajaksi. Projektin ympärillä tarvitaan ja harjoitellaan monenlaista osaamista: maskeerausta, puvustusta, näyttelemistä, soittamista, laulamista, tanssimista ja markkinointia. Jokaisella ryhmällä on omat tehtävänsä, joissa opettajat opastavat. Päätyön oppilaat tekevät kuitenkin ryhmissä itse. Musikaalin eri osa-alueet olivat tarjolla kevään valinnaisainevalikoimassa.

Musikaali kertoo Timo Parvelan kirjaa ja kirjasta tehtyä elokuvaa mukaillen Ellasta ja hänen luokkakavereistaan, joista tällä kertaa ongelmiin joutuu kertotaulujen kanssa painiskeleva Pate. Matematiikan laskujen harjoittelua mieluummin Pate tekisi rokkitähden hommia.

Kun lehtikuvaaja saapuu koululle, markkinointiryhmä on juuri suuntaamassa lähistölle – ja vähän kauemmaskin – levittämään valmistamiaan musikaalimainoksia. Naulakoiden suunnasta kuuluu markkinointihenkinen keskustelu.

– Hei, tässähän lukee, että lipputuotot menevät koulun vanhempainyhdistykselle.

– Minne sitten? Odotitko, että ne tulisivat sinulle?

”Mainoksiin tuli aluksi hirvittävän paljon ideoita”, kertoo Ella ja Paterock -musikaalin tiedotusvastaava Julia Rantala. Musikaalit eivät olleet hänelle tai monelle muullekaan ennestään kovinkaan tuttuja, mutta kaikki musikaaliprojektissa mukana olevat oppilaat saivatkin heti projektin alussa käsikirjoituksen luettavakseen. Viidesluokkalaisen Rantalan oma kärkitoive valinnaisaineista oli musikaalin maskeerausryhmä, mutta markkinointikin on sujunut mallikkaasti.