Oma levy on Aukusti Koivistolle unelmien täyttymys – ”Viime vuoden keväällä päätin, että nyt sen sitten teen”

Studion äänipöydän ääressä vietetyt sadat työtunnit eivät menneet hukkaan. Perusteellisuus ja ammattitaito välittyvät kuulijalle Aukusti Koiviston Sinisen talon seinustalla -levyltä.

Tehdään tämä heti kättelyssä selväksi: Aukusti Koivisto on tehnyt mahdottoman hienon levyn.

Enemmänkin rautalankakitaristina tunnettu Koivisto on jo vuosien ajan ihastuttanut kuulijoitaan lukuisilla kotioloissa taltioiduilla YouTube -videoillaan. Yli miljoona katselukertaa keränneet julkaisut ovat osoittaneet myös nuoren miehen laulajan lahjat.

Perjantaina 26. huhtikuuta julkaistava täyspitkä cd-levy Sinisen talon seinustalla on vankka todiste siitä, että Koivistolla riittää lahjakkuutta ja näkemystä paljon rautalankaa laajempaankin musiikilliseen ilmaisuun. Levy nousee omalle tasolleen vertailussa paikkakunnalla aiemmin julkaistuun kevyen musiikin kirjoon. Levyn nimi tulee hänen kotitalostaan, josta hän sai mukaansa hyvät eväät musiikillisille matkoilleen.

Isolla kokoonpanolla ja oikeilla soittimilla

Koivistolla on jo pitkään itänyt ajatus oikean äänilevyn tekemisestä.

–Varmaan viisi vuotta sitten tuli mieleen, että olisi hauska tehdä oma levykin, kun noita kotiäänityksiä on tullut tehtyä ja netissä julkaistuakin enemmän ja vähemmän. Joiltakin kavereilta tuli vähän painostustakin siihen suuntaan. Viime vuoden keväällä sitten päätin, että nyt sen sitten teen, valottaa Koivisto projektin historiaa.

–Ajatuksena oli tehdä sellaista musiikkia, mistä itse tykkään ja tehtynä sillä tavalla kuin tykkään sitä tehtävän. Lopputulos on mielestäni sellainen kuin tavoittelin. Mukana on monenlaista musiikkia eikä rajoituta vain yhteen genreen. Kaikkia biisejä yhdistää kuitenkin niiden liittyminen omaan musiikkimakuuni ja ihmisiin, jotka ovat itselleni musiikillisesti tärkeitä. Levylle päätyneet 12 kappaletta seuloutuivat noin 60 ehdokkaan joukosta.

Levy on äänitetty ja miksattu alusta loppuun Pälkäneen VK-Studiolla. Musisoinnista vastaa peräti 17 muusikon joukko. Koivistolle luonteenomaisesti hommia ei tehty hutaisemalla, vaikka ”perustusten valaminen” eli rumpu- ja basso-osuuksien teko sujuikin viime kesänä yhden päivän aikana, kiitos rutinoituneiden rumpalin Heikki Sandrénin (ex-Agents, Varjokuva) ja basistin Juho Kulmalan (Varjokuva). Kaikkeen muuhun kuluikin sitten syksyn ja talven mittaan lukematon määrä tunteja.

–Kaikki levyltä kuultava musiikki on soitettu oikeilla soittimilla, vaikka tietotekniikkaakin on käytetty apuna äänen taltioinnissa. Laulamisen lisäksi soitin itse lähes kaikki levyn kitaraosuudet. Opettelin varta vasten soittamaan myös lapsteel-kitaraa ja mandoliinia. Sitten kun tarvittiin jotain sellaista, mikä ei itseltä oikein taittunut, pyysin mukaan jonkun matkan varrella tutuksi tulleen soittajan, Koivisto kertoo.

Äänitykseen ja tuottajan rooliin, hiukan soittajankin, antoi merkittävän panoksensa myös VK-Studion isäntä, pälkäneläinen kitaristi Rami Hänninen.

Kitara on luonnollisesti isossa roolissa Koiviston levyllä, vaikka laaja kattaus eri soittimia tuokin musiikkiin ison orkesterin tuntua.
Koivisto ei osaa vielä luvata, saadaanko levyn kappaleita kuulla keikoilla pienemmälle kokoonpanolle sovitettuina. Kuva: Katri Karvinen.

Tyylikäs kokonaisuus

Omia sävel- ja sanoitustuotoksiaan ei Koivisto tälle levylle kelpuuttanut, mutta niidenkin vuoro saattaa tulla joskus myöhemmin, sillä levyn ei ole tarkoitus jäädä Koiviston viimeiseksi. Myös kaikkein kalutuimmat lainakappaleet loistavat poissaolollaan, mikä on ehdottomasti levyä tuoreuttava seikka. Sen sijaan miestä ei ole huimannut tarttua muutamiin melkoisen ikonisiin lauluihin ja lauluntekijöihin valintoja tehdessään. Lienevätkö hiljattain tehdyt pari pyhiinvaellusreissua rock`n`rollin ja countryn kultamaille Nashvilleen, Memphisiin, New Orleansiin ja Austiniin antaneet rohkeutta moisiin uhkayrityksiin?

Oli niin tai näin, ei Koiviston tarvitse tippaakaan häpeillä tulkintojaan klassikoista. Niin levyn avaava Johnny Cashin Ring of Fire (suomeksi Tuli polttaa) kuin päätösbiisi Neil Youngin Heart of Gold soivat komeasti Aukusti Koiviston kuuloisina versiona. Muutaman kuuntelukerran perusteella samaa voi sanoa koko muhkeasoundisesta levystä.

Monipuolinen kokonaisuus countrya, rockia ja iskelmällisempää musiikkia, jossa Sandrénin ja Kulmalan jykevälle perustalle on rakennettu sininen talo maestron itsensä tyylitajuisesta kitaroinnista ja laulusta, katettu Miikka Törmälän hienolla Hammond-urkusoundilla ja Juha Maunun pianolla sekä lopuksi viimeistelty kokonaisuus saksofonilla, huuliharpulla, viuluilla, haitarilla ja muilla sopivilla koristeilla. Kotoisan mukava kuin pieteetillä päivitetty rintamamiestalo.

 

Aukusti Koiviston Sinisen talon seinustalla -levyä on 26.4. alkaen myynnissä Pälkäneellä Aapiskukossa ja Löytötexissä sekä tilattavissa osoitteesta sinisentalonseinustalla@gmail.com.