Perhosetkin kutsuvat Pohtiolammelle

Jouko Alhainen perusti Pohtiolammen perhospuiston viisi vuotta sitten. Kukat houkuttelevat perhosia puistoon pitkienkin matkojen takaa.

– Perhospuistossamme tavataan kaikki Suomen päiväperhoset isoapolloa lukuun ottamatta, Pohtiolammelle perhospuiston luonut Jouko Alhainen kertoo.

Pohtiolammen Sääksikeskuksen kahvila- ja luontomatkailutoiminta on ollut osa Alhaisen yrityksen, Taigabird Oy:n toimintaa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Perhospuiston mies päätti toteuttaa viisi vuotta sitten.

Aivan kahvilan tuntumassa sijaitseva perhospuisto lisää mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden havainnointiin.

– Haluan tuoda monimuotoisuuden ihmisten lähelle, nähtäväksi ja koettavaksi. Silloin siitä tulee uskottavaa, Alhainen sanoo.

Perhoset tulevat puistoon ravintokasvinsa tuoksun ja värin houkuttelemina pitkienkin matkojen takaa.

Alhainen hoitaa puistoa niittämällä ja nyppimällä heinäkasveja, jotta perhosia houkuttelevilla kukilla olisi enemmän elintilaa. Pelkkää kukkapenkkiä puistosta ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä.

– Perhoset tarvitsevat myös suojaa ravinnon lisäksi. Liian avoimessa ympäristössä ne ovat helppoja saaliita.

Paras aika vierailla puistossa on Alhaisen mukaan lämmin ja aurinkoinen päivä, jolloin ei tuule liikaa. Silloin perhoset liitelevät kukkien lähistöllä varmimmin.

Perhosten lisäksi Pohtiolammella on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Perhospuiston vieressä on kanoja ja kaneja, jotka kiinnostavat varsinkin perheiden pienimpiä. Lintuja pääsee tarkkailemaan jopa viidestä eri lintutornista. Näistä sääksi- ja kosteikkolintutornit ovat esteettömiä.

Pohtiolampi on Suomen vanhin edelleen toimiva kirjolohien onkipaikka. Mahdollisen saaliin saa halutessaan savustettua paikan päällä ja vaikka saalisonni ei suosisikaan, kahvilassa on kuitenkin aina tarjolla savustettua kalaa.

Luontovalokuvauksesta kiinnostuneille Pohtiolammella on tarjolla vuokrattavia kojuja.

–Meillä käy paljon kuvaajia ympäri maailmaa, sillä sääksitornimme on maailman paras paikka kuvata syöksyvää sääkseä, Alhainen kertoo.

Tästä todisteena kahvilan seinillä on upeita, valokuvista tehtyjä tauluja.

Jouko Alhaiselle elämäntyöpalkinto

Yrittäjä, luonto- ja lintuharrastaja Jouko Alhaiselle myönnettiin toukokuussa Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahastosta 10 000 euron palkinto lintujen suojelusta ja tutkimisesta sekä luonnon kunnioittamisesta.

Alhainen on tunnettu kansainvälisestikin erityisesti kurkien tuntijana ja lintutornien rakentajana. Suuri osa Suomen lintutorneista on hänen rakentamiaan tai suunnittelemiaan.

Lintujen kartoitusta ja rengastusta hän on tehnyt kaikilla mantereilla Antarktista lukuun ottamatta.

Elämäntyöstä saadun palkinnon perusteluissa korostetaan Alhaisen arvomaailmaa ja elämäntapaa kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden edistäjänä.

– Jatkan työtäni yrittäjänä tällä alalla niin kauan, kuin terveyttä riittää, eläkeikäinen mies toteaa.

Lintu- ja luontoharrastuneisuuden ohella Alhainen tekee Pohtiolammella työtä myös ihmisten hyvinvoinnin eteen. Hän on vuosien varrella tarjonnut yrityksensä kautta työtä yli 200 nuorelle ja useille kuntouttavaa työtä tarvitseville.

– Jokaisella on tarve olla tarpeellinen ja hyväksytty. Minun tärkein palkkani on se, kun näen täällä työssä olleilla menevän hyvin, Alhainen sanoo.

Amiraali on yksi Pohtiolammella tavattavista kauniista päiväperhosista.

Sirpa Pursiainen Pohtiolammen esteettömän kosteikkolintutornin edustalla.

Satukirja kannustaa lapsia kiinnostumaan luonnosta

Kurjet, sääkset ja haikarat ovat pääosissa Sirpa Pursiaisen kirjoittamassa satukirjassa Pohtiolammen salaisuus. Joulukuussa ilmestynyt kirja herättää lukijansa pohtimaan lintujen maailmaa, sadun ja toden välistä rajaa sekä luonnon suojelun merkitystä.

Kirjallaan Pursiainen toivoo herättävänsä lapsissa kiinnostusta luontoa kohtaan.

– Tällä paikalla on mielenkiintoinen historia. Asutusta on ollut ainakin 5000 vuoden ajan ja vuonna 1604 täällä tapahtui suuri luonnonmullistus, jota ihmiset pitivät maailmanlopun enteenä, Pursiainen kertoo.

Sarsan tapahtumat antavat satukirjalle hyvän lähdön. Pääosa sadusta kietoutuu Pursiaisen ottaminen upeiden lintukuvien ympärille.

– Olen ollut Pohtiolammella paljon ja tutustunut vuosien varrella Jouko Alhaiseen ja hänen tekemäänsä työhön. Haluan osaltani kertoa myös Pohtiolammen tarinaa.

Pohtiolammella asuvien lintujen ohella Alhaisen kotikurjet, Kooka ja Sähikäinen, esiintyvät sadussa. Nuorena siipeensä vamman saanut Kooka on asunut Alhaisen luona jo 28 vuotta.

Pursiainen on saanut pieneen kirjaan paljon mielenkiintoista tietoa linnuista. Tämä tekee siitä kiinnostavaa luettavaa myös aikuisille. Pohtiolammen salaisuuskin ratkeaa.

Pursiaiselle itselleen Pohtiolampi on rauhoittumisen tyyssija ja hyvää vastapainoa sosiaali- ja terveysalan opettajan työhön.

– Tulen tänne rentoutumaan ja käyn sitä useammin, mitä enemmän koen kiirettä elämässäni.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?