Armas aika päättyi suveen suloiseen – Kautialan koulun viimeistä kevätjuhlaa vietettiin perinteiseen tapaan koko kylän voimin

Opettajat Anssi Paavola ja Sari Kitusuo-Räsänen jättivät haikeat mutta lämpimät jäähyväiset Kautialan oppilaille.

Jotakin verrannollista oli Kangasalan Kautialan koulun kohtalolla ja koulun kevätjuhlan musiikkinäytelmä Lumikilla.

Näytelmässä paha äitipuoli pyrki saamaan hengiltä liian kauniina pitämänsä prinsessan. Kerta toisensa jälkeen yritykset epäonnistuvat, osin prinsessan ympärillä häärivän ja tämän puolia pitävän kääpiöporukan voimin.

Lopulta kääpiöidenkään apu ei enää riittänyt, ja paha onnistui aikeissaan ­– hallitsijattaren kauneutta uhannut Lumikki vaipui ikiuneen.

Kautialan koulu yritettiin nujertaa monta kertaa tämän pitkän historian aikana. Pelkästään kymmenen viime vuoden aikana koulun lopettamista yritettiin kolmeen kertaan. Kyläläisten sisukkaasti puolustama kylän sydän väisti kuolettavan iskun kahteen kertaan, mutta kolmatta lahtausjahtia ei kukaan pystynyt torjumaan. Kangasalan kaupunginvaltuusto päätti toukokuussa, että koulunkäynti päättyy Kautialassa lukuvuoden loppuun.

Koulussa vietettiin viimeistä kevätjuhlaa perjantaina. Mukana juhlallisuuksissa oli koko kylä: samoin kuin aina, kun koululla on jotakin juhlittu.

– Älkää koskaan antako periksi, Kautialan koulun viimeiseksi rehtoriksi jäänyt Anssi Paavola valoi kyläläisiin uskoa puheessaan, jossa hän kiitteli kyläyhteisöä tuesta ja muistutti kaikesta hyvästä, jota kylä ja koulu ovat saaneet yhdessä aikaan.

Kautialan oppilaat esittivät kevätjuhlissa lähes tunnin mittaisen satumusikaalin. Prinssi Uljas on juuri pelastanut Lumikin ikiunestaan. Seitsemän kääpiötä todistavat ihmettä.

Juhlat jatkuivat pitkälle yöhön

Vaikka juhlassa oli haikeutta, ennen kaikkea se jaksoi edelleen julistaa iloa, jota neljän luokka-asteen koulu on kylälle aina tarjonnut. Jos viime syksynä koululla vietettiin koulun 125-vuotisjuhlia suureellisesti, nytkin koululla tempaistiin muutamassa viikossa pystyyn kevätjuhla, jossa nähtiin muun muassa lähes tunnin mittainen satumusikaali.

Sen jälkeen yleisö osoitti seisaaltaan suosiota, eikä kenelläkään ollut tunnetta, että juhlia pitäisi päätellä. Eivätkä ne päättyneetkään. Muiden musiikkiesitysten, kukitusten ja stipendien jaon jälkeen koululaiset siirtyivät ulos jalkapallon ja piha-aktiviteettien, kuten pomppulinnan pariin. Makkaranuotiolta koululaiset palasivat vielä kerran sisätiloihin todistusten hakuun. Puolenyön jälkeen he sulkivat Kautialan oven lopullisesti perässään.

Osa kylää ja kyläyhteisöä

Kautiala on tarjonnut kyläläisille koulun lisäksi paikan harrastaa, kokoustaa ja järjestää erilaisia tapahtumia. Koulu on ollut osa kylää ja kylä osa koulua.

Rehtori Paavola kiitteli puheessaan koulun aikaisempaa rehtori Seppo Ojalaa siitä, että tämä toi kouluun kyläkoulukahvilat. Ne ovat tarjonneet kyläläisille kulttuuria ja herkutteluhetkiä, koulun oppilaille puolestaan arvokasta esiintymis- ja asiakaspalvelukokemusta. Samalla eri sukupolvien kuin myös kylän ja koulun yhteiselosta on tullut luonnikasta.

Kyläläisten puheenvuoroissa ei jääty kaipaamaan vain koulua, vaan myös koulun henkilökuntaa. Heidät on koettu osaksi kyläyhteisöä. Opettajakaksikko Anssi Paavolaa ja Sari Kitusuo-Räsästä ehdotettiin jopa kunniakyläläisiksi.

­– Elämä jatkuu. Toivon, että tekemisen meininki jatkuisi täällä jatkossakin, 14 vuotta Kautialan rehtorina toiminut Anssi Paavola puhui koulun viimeisissä kevätjuhlissa. Juhlat jatkuivat saliosuuden jälkeen koulun pihamaalla monenlaisen yhdessäolon merkeissä.

Kyläläisten mukaan koulun opettajat ovat huomioineet lapset yksilöinä ja luotsanneet nämä elämän laineille paitsi tasoittamalla kuopat opintien alkutaipaleella, myös toimimalla välittävinä kasvattajina.

Opettajat puolestaan ylistivät koulun oppilaita erityisen hienoiksi ihmisiksi, joiden kanssa on nähty uskomattomia kasvutarinoita.

– On uskomatonta, mihin porukka pystyy, kun heille antaa mahdollisuuden ja luottaa heihin. Eikä oppiminen ole ollut yksipuolista. Te oppilaat olette opettaneet myös meitä. Kiitos teille siitä! Paavola herkistyi.

Koulu kuoli, kylä elää

Kautialan kevätjuhlissa on perinteisesti lähetetty neljäsluokkalaiset kohti ylempiä luokka-asteita jäähyväislaulun siivittämänä. Tänä vuonna laulu laulettiin kaikille koulun oppilaille, mutta myös henkilökunnalle ja kyläläisille:

­– On aika hiljaa kiittää ja kättä puristaa. Nyt meidät yhteen liittää vain muistojemme maa­…On muisto, joka pysyy, sen voi ymmärtää: Kautiala sydämiimme jää.

Kevätjuhlamusikaalissa paha äitipuoli ei saanut kauan nauttia Lumikin kukistamisesta. Paikalle porhalsi prinssi Uljas, joka suuteli prinsessan jälleen eloon.

Vaikka Kautialan koulu onkin nyt sulkenut ovensa, Raudanmaalla ei suostuta liittymään kuolevien kylien joukkoon. Kylä jatkaa alueensa kehittämistä ja on mukana Suomen älykkäin kylä -kisassa. Tohkalassa Aholaidan Majalla järjestetään siihen liittyvä Raudanmaan monipalvelukeskuksen suunnitteluilta 30. kesäkuuta kello 16.

Ehkä siitä syntyy prinssi Uljas, joka kutsuu Lumikinkin taas elohon.

Moni Kautialan koulun oppilas on aloittanut viulunsoiton Leenamaija Raukolan opissa. Viuluesityksiä on kuultu monissa koulun juhlissa, niin myös viimeisissä kevätjuhlissa.