”Teos on rakennettu pelottavan varaan” – Taidepappilan Madonna on nähnyt monta näyttelyä ja paljon pelästyneitä lapsia

Teemu Luodon Madonna on Taidepappilan kestosuosikki.

Taidepappilassa viidettä vuotta esillä oleva Hymyilevä Madonna on nähnyt jo monta kesänäyttelyä. Teemu Luodon pysyväisteos on vuodesta toiseen suosittu.

– Lapset pelkäävät sitä. Monet lähtevät ensin karkuun ja palaavat uudestaan katsomaan. Aikuisia teos hymyilyttää, kertoo Taidepappilan isäntänä tunnettu Teemu Luoto.

Hymyilevä Madonna sijaitsee pimeässä saunarakennuksessa. Sinisessä valossa hohtavan veistoksen mystisyyttä lisää Kusti Vuorisen säveltämä musiikki, jossa kuuluu niin ihmisten ääniä kuin kelloja ja lyömäsoittimiakin.

– Teos on rakennettu pelottavan varaan, toteaa Luoto.

Kesän tähtenä Eila Ekman-Björkman

Tämän vuoden Taidepappilan kesää suunnitellessa Teemu Luoto lähti liikkeelle naisteemasta.

– Aluksi oli vain naistaiteilijoita mukana, mutta lopulta otin muutaman miehenkin mukaan. Kattaus on lopultakin naisvaltainen. Monesti miesedustus on suurin, pohtii Luoto kesän taiteilijakimaraa.

Päätähtenä näyttelyssä on 60-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Eila Ekman-Björkman. Ekman-Björkmanin töistä näytillä on kattaus taiteilijan pitkältä uralta. 80-vuotiaan kesäkangasalaisen viimeisimmät työt ovat tältä vuodelta, ja uutta tuotantoa syntyy edelleen.

– Vielä vaan hänellä pysyy suti kädessä. Esillä olevissa töissä näkyy taiteen trendit ja vaihtuvat kaudet, kertoo Luoto.

Ympäristöteokset herättävät pihamaan eloon

Pappilan Misse käyttää taideteosta lepopaikkana. Kuvan teos on Teemu Luodon pässi.

Muiden taidemaalarien työt ovat kukin omissa huoneissaan. Tyylit ja aihemaailmat ovat moninaiset, ja Luoto kokeekin hyväksi, että teokset eivät ole samassa tilassa.

– Näyttelyssä on monenlaisia töitä. Kun jokaisella on oma huone, rauhallisemmat työt eivät menetä huomiota levottomammille, Luoto kertoo.

Maalaustaiteen lisäksi Taidepappilasta löytyy luodon omia keramiikkateoksia. Luodon omat luomukset on ripoteltu maalausten sekaan sekä pappilan pihalle.

Pihalla on myös taidemaalarien tekemiä ympäristöteoksia, joissa taiteilijat saavat päästää hulluimmat ideansa valloilleen hyödyntäessään tilaa ja pappilan varastoista löytyviä tavaroita.

– Eräänä vuonna minulla on maitohorsmalabyrintin keskellä eräs teos löydettäväksi. Jotain vastaavaa olisi kiva tehdä jälleen, pohdiskelee Teemu Luoto omaa ympäristöteostaan.