Luopioisten kesäkahveilla paistaa aina aurinko – Ilmainen bussi kyyditsi katsomaan kyliä

Kesäkahvit kuuluvat monen vakituisiin kesäperinteisiin. Kahveilla on pitkä historia ja siellä tapaavat tuttuja niin kesä- kuin vakituiset asukkaatkin.

Luopioisten Pytingin pihamaalle kerääntyi lauantai- aamuna hyvissä ajoin väkeä, kun vellikello kutsui väkeä perinteisille kesäkahveille. Ari Lampinen on soittanut kelloja jo toistakymmentä vuotta
eli koko uuden Pälkäneen kunnan ajan. Kellot soivat puoli yhdeksän, varttia vaille ja tasan yhdeksältä. Kahvit oli katettu telttaan pihalle ja kahvituksesta huolehtivat Kukkian Kädentaitajat.

Tänä vuonna aamu alkoi melko viileänä ja hieman pilvisenä, mutta Ari Lampinen ei ainakaan muista, että kesäkahveilla olisi koskaan satanut.
Hella Wuolijoen kertoman mukaan Eino Leino sanoi sata vuotta sitten, että Kukkialla paistaa aurinko aina sunnuntaisin. Aurinko on paistanut aina myös kesäkahveilla, jos ei taivaalta, niin
meidän mielistämme, avasi Seppo Kääriäinen tilaisuuden.

Kuuluu kesän aloitukseen

Kunnan järjestämät kesäkahvit kuuluvat monen vakituisiin kesäperinteisiin. Niin myös rautajärveläisten Anna-Liisa Rantasen ja Hannu Koivusen.

– Tämä kuuluu jotenkin kesän aloitukseen ja aina täällä tapaa tuttuja, sanoo Rantanen.

Hannu Koivunen lisää, että on mukavaa nähdä myös uusi kunnanjohtaja.

Kunnanjohtaja Jussi Teittinen saapuikin hetki sen jälkeen, kun myös aurinko oli ilmaantunut taivaalle. Kolme kuukautta Pälkäneellä vaikuttanut Teittinen oli vaikuttunut suuresta
yleisömäärästä.
– Jo tässä ajassa on osoittautunut asumisen monimuotoisuus Pälkäneellä mummonmökeistä pientalorakentamiseen huipputeknologialla sekä erilaiset tonttimahdollisuudet. Sellaista vetovoimaa
kuin Pälkäneellä, ei ole muilla kunnilla, luonnon kauneus pitäisi tehdä entistä enemmän tykö, Jussi Teittinen suitsutti.

Kolme kuukautta Pälkäneen kunnanjohtajana toiminut Jussi Teittinen kehui Pälkäneen asumismahdollisuuksia ja yllättyi suuresta yleisömäärästä.

– Lisäksi meillä on lähiruoka, joka on tällä hetkellä suuri trendi sekä vanha kulttuuriperinne. Olemme saaneet paljon positiivista julkisuutta, joka pitää ottaa entistä paremmin esiin, Teittinen sanoi ja viittasi muun muassa presidentti Sauli Niinistön vierailuun.

Merja Vilmunen Kukkian Kädentaitajista laittoi Teittisen mukaan kahveilla tarjottua raparperipiirakkaa iltakahvin kanssa nautittavaksi.

Laulu Kukkialta sai ensiesityksensä

Tilaisuudessa saatiin totuttuun tapaan nauttia myös musiikista. Trubaduuri Pasi Repo esitti tuttuja kappaleita laulun, kitaran ja huuliharpun voimin. Lisäksi kuultiin myös Kukkiasta ja Luopioisista kertovan laulun kantaesitys Päivi Kososen tulkitsemana ja Pasi Revon säestämänä. Kyseinen kappale on John Denwerin tunnetuksi tekemä folk- /kantrikappale Country Roads, jonka Kukkialle sijoittuvaa sanoitusta Päivi Loukamo alkoi miettiä. Niinpä kaksi Päiviä työstivät sanoituksen ja Pasi Repo teki kappaleeseen kitarasovituksen. Esitys herätti ihastusta.

Tilaisuuden jälkeen oli mahdollista hypätä maksuttomaan bussikyytiin katsastamaan asuinalueita ja kyliä. Bussi lähti kierrättämään ihmisiä Rautajärvelle ja Luopioisiin ja mahdollista oli nähdä muun muassa kyläläisten Rautajärvelle remontoima rivitalo. Seppo Kääriäinen sanoi, että tilanne on Luopioisten alueella asumisen kannalta siinä mielessä hyvä, että uusia asukkaita on saatu oman kunnan ulkopuolelta ja tonttivarauksiakin on tehty.

Tilaisuudessa kuultiin Country Roads-kappale uudelleen sanoitettuna Kukkiaan ja Luopioisiin liittyvin sanoituksin. Idean takana on Päivi Loukamo ja kappaleen esittivät Pasi Repo ja Päivi Kosonen.