Tanssiva kokki kattaa Pytinkiin marokkolaisen aterian

Sappeelais-marokkolainen Rachid Rammach pitää pop up -ravintolaa Luopioisten Pytingillä.

Hyvä ruoka ja yhdessä syöminen ovat marokkolaisen elämän ydintä. Tätä nautintoa Tanssiva kokki, Rachid Rammach haluaa jakaa pop up -ravintolassaan Luopioisten Pytingillä 5.7. kello 17.00.–21.00.

– Tai ainakin siihen asti kunnes pata tyhjenee, hymyilee Rashid.

Rashid Rammach jakaa aikansa kotimaansa Marokon ja Pälkäneen Sappeen välillä. Varsinainen työ Rachidilla on sairaalan hallinnossa, mutta kotonaan hän nauttii kokkaamisesta. Ja kun mies kokkaa, musiikki soi ja kokki heiluttaa kauhaa sen tahdissa.

Maukasta ja terveellistä marokkolaista

– Ruuan terveellisyys on aivan keskeistä hyvinvoinnillemme, ja perinteinen marokkolainen ruoka on tässäkin mielessä erittäin hyvää, kertoo myös sairaanhoitajan ammatissa työskennellyt tanssiva kokki.

Hänen kotimaassaan jokainen ateria laitetaan erikseen tuoreista raaka-aineista, jotka haetaan ennen kokkausta torilta tai lähikaupoista. Kaikki ovat tottuneet myös syömään paljon hedelmiä, joiden valikoima vaihtelee kasvukauden ajankohdan mukaan. Sohvapöydiltä löytyy yleensä taateleita, manteleita ja erilaisia pähkinöitä, joita napostellaan välipalaksi.

– Epäterveellinen puoli perinteessämme ovat leivonnaiset ja makeiset, jotka ovat niin isoja ja tönkkömakeita, ettei niitä tottumaton tahdo pystyä syömään. Myös meille rakas minttutee uutetaan sellaisella sokerimäärällä, että se on ennemminkin sokeria teen kera, kuin sokerilla maustettua teetä, vitsailee Rachid.

Tanssivan kokin ravintolassa Pytingin kahvilassa on pääruokana liha-luumu-tažin ja saatavilla on myös kasvisvaihtoehto. Perinteinen tažin on kannellisessa saviastiassa pitkään haudutettu ruoka, josta on lukemattomia versioita. Tažinin pohjalla on liha, kala tai kana, jonka päällä on juureksia, herneitä, yrttejä, manteleita, luumuja, aprikooseja tai muuta sellaista sen mukaan, mikä tažin sillä kertaa on haluttu tehdä. Ruuanlaitossa käytetään oliiviöljyä.

– Ruokailu on meillä tärkeä sosiaalinen tapahtuma, yksin ei syödä, perheen ja kavereiden kanssa kokoonnutaan ruuan äärelle kaikessa rauhassa, nautiskellaan ja jutellaan.

Siispä, rauhoitutaan syömään ajan kanssa, yksin tai hyvässä seurassa myös Suomen ihanassa suvessa.

Päivi Loukamo