Kostiakodin 2,8 miljoonan euron remontti alkoi D-siiven purulla – Ara vaatii vanhuksille minikeittiöt, vaikka kukaan asukkaista ei ole kokkauskunnossa

Pälkäneen seudun vanhustenkotiyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Kalevi Koivisto iloitsee Kostiakodin remontista. Noin 2,8 miljoonan uudistustöiden pitäisi olla valmiita vuoden 2020 syksyllä. Koko rakennuksesta tulee esteetön.

Kostiakodin pihalla on käynnissä suuri myllerrys, kun vuonna 1967 valmistuneen rakennuksen peruskorjaus on vihdoin aloitettu.  D-siipi on purettu ja kohta käynnistyvät laajennusosan rakennustyöt.

Pälkäneen seudun vanhustenkotiyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Kalevi Koivisto on syystä tyytyväinen mies. Kun Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara myönsi hankkeelle avustusta vajaat 700 000 euroa ja korkotukilainaa 2 067000 euroa, voitiin Kostiakodissa aloittaa 2,8 miljoonan euron remontti.

Vanhustenkodin tilat kasvavat noin 400 neliöllä, sillä sieltä purettiin 200 neliön siipi, mutta tilalle nousee 600-neliöinen uudisosa.

Uudisosan huoneista tulee 25,5-neliöisiä, ja niihin tehdään 4,5 neliön suuruinen esteetön wc suihkuineen. Peruskorjattavien A- ja C-siipien huoneista tulee 20 neliöisiä, ja niihin saadaan 4 neliön wc:t.

Melkein kaikki asukkaat tarvitsevat apua suihkuttelussa, joten omat tilavat suihkut helpottavat henkilökunnan työtä.

– Puretussa siivessä oli 5 rappusta, mutta remontin jälkeen koko talo on esteetön, Koivisto kehaisee.

Kostiakodin palveluasumisen paikkamäärä vähenee 24:sta 22:een. B-osaston kahdeksan tehostetun palveluasumisen paikkaa pysyvät ennallaan. Koiviston mukaan palveluasumisen hintaan ei ole tulossa olennaisia korotuksia.

Uudisosan huoneisiin
omat minikeittiöt

Uusisosan huoneisiin rakennetaan myös keittiövarustus eli niihin asennetaan liedet, jääkaapit ja tiskipöydät. Kostiakotilaisten keski-ikä on tällä hetkellä 85 vuotta, eivätkä asukkaat ole kokkauskunnossa. Jo nyt tiedetään, että uudet hellat jäävät vaille käyttöä, mutta silti paikkaan rakennetaan 10 pienoiskeittiötä.

Huoneiden välisiä seiniä poistetaan runsaasti. Kuvaan on merkitty keltaisella huomiovärillä kaikki poistettavat seinät.

– Ara vaati keittiövarustuksen kaikkiin huoneisiin. Eihän sitä tiedä, mihin tämä maailma menee. Rakennuksen käyttötarkoitus saattaa joskus muuttua ja sitten ovat keittiöt valmiina. Ehdotin, että olisi rakennettu vain keittiövaraukset ja viemärit, mutta Ara halusi nyt näin.

Kostiakodin pihalle rakennetaan uusi terassi ja oleskelualue. Rakennuksen kylkeen tulee myös kuntoiluvälinealue. Ovatko vanhukset tosiaan siinä kunnossa, että jaksavat heilua kuntoiluvälineissä?

– No, eivät, mutta Ara halusi sen. Voihan siellä pelata vaikka bocciaa, Koivisto kommentoi.

Myös rakennuksen ikkunat uusitaan ja katto ehostetaan uudella huopakatteella. Uudisosaan tulee loiva harjakatto, mutta vanhan puoli jää tasakattoiseksi, sillä sen muuttaminen olisi ollut kallista ja hankalaa. Myös suunniteltu viherhuone jää kustannussyiden takia tekemättä.

Kaikki on valmista
2020 syksyllä

Uuden siiven pitäisi valmistua marraskuuhun mennessä. Vuodenvaihteessa aloitetaan C-käytävän remontointi. Kun C-osa on valmis, alkaa A-osan remontointi.

B-osassa tehdään vain pientä ehostusta, sillä se remontoitiin vuonna 2010.

– Etenemme näin vaiheittain siksi, ettei vanhuksia tarvitse siirtää täältä muualle. Koko homman pitäisi olla valmista syksyllä 2020, Koivisto sanoo.

Tästä kohtaa on purettu D-siipi. Koska kyseessä on 1960-luvulla rakennettu talo, alkoi purku asbestipurkutöillä.

Remonttia alettiin toden teolla suunnitella 2018 tammikuussa, kun Aralta tuli päätös ehdollisesta varauksesta avustukselle ja korkotukilainalle. Tänä keväänä kunnalta ostettiin 1400 neliötä maata tontin laajentamisen takia.

Rakennuslupa tuli ajoissa, mutta mittava byrokratia on hieman viivästyttänyt remontin aloittamista. Byrokratian takia piti muun muassa perustaa Kostiakoti ry, jolle kuuluu hoivapalvelutoiminta.

– Hoivapalvelutoiminta ja kiinteistönomistus eivät saa olla samassa yhdistyksessä. Pälkäneen seudun vanhustenkotiyhdistys omistaa kiinteistön ja Kostiakoti pyörittää hoivapalvelua. Joudumme aina pitämään kahdet kokoukset, Koivisto selvittää.

Kostiakoti ry on toiminut vuoden alusta. Sen puheenjohtajana toimii Markku Koskelo.

Ilkka Saarikko kastelee purkutyömaata, jottei alueelle nousisi pölyä. Kostiakodin vanha D-siipi on nyt historiaa.

Aiheesta lisää: Kostiakoti on tarjonnut 50 vuotta kodinomaista turvaa

Kunta myi maata Kostiakodin laajentamiseen

Kunta puoltaa Kostiakodin laajennusta

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.