Maatalous-Osake-Pankin talon kamari muuttuu kotigalleriaksi

Kuvataiteilija Anne Lehtinen on pälkäneläistynyt. Hän avaa kotigallerian kamariinsa. Lehtinen on asettunut taloksi Maatalous-Osake-Pankin vanhaan taloon.

Kuvataiteilija Anne Lehtinen avaa kotigallerian vanhassa Maatalous-Osake-Pankin talossa olevassa asunnossaan Onkkaalassa.

Pirkkalasta Pälkäneelle muuttanut Lehtinen puhkuu intoa huoneistostaan, jonka yhden kamarin hän aikoo valjastaa oman taiteensa ja kollegojensa luomusten esittelypaikaksi.

Lehtinen ei ole galleristina ensimmäistä kertaa. Hänellä oli takavuosina ensimmäinen oma taidesalonkinsa perheen pitämän naisten asusteboutiquen yhteydessä Tampereella. Karnevaali- ja joutsenaiheistaan tunnettu maalari haluaa tuoda töitänsä yleisön nähtäväksi uudella asuinpaikkakunnallaan. Lehtinen antaa tilansa myös kollegojensa käyttöön.

– Pälkäne on tunnettu kesäpitäjä. Onkkaalan postikortin kaunis raitti kutsuu matkailijoita. Haluan omalta osaltani monipuolistaa vahvana kulttuurikuntana tunnetun Pälkäneen paikallista tarjontaa.

– Maatalous-Osake-Pankin talo on osa kuntakeskuksen historiaa. Uskon, että moni haluaa nähdä tämän rakennuskaunottaren, Lehtinen lisää.

”Talo myi itsensä minulle”

Pirkkalassa omakotitalossa vuosikymmenet asunut Anne Lehtinen katseli uutta kotia Tampereelta mutta mieluisaa vaihtoehtoa ei löytynyt.

Lehtinen laajensi hakualuettaan löytäen Onkkaalan Maatalous-Osake-Pankin talossa olevan kunnostetun huoneiston.

– Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

– Tämä pytinki ja huoneisto myivät itsensä minulle. Tunsin sydämessäni, että tämä kohde on minua varten. Olen asettunut taloksi. Huoneisto tuntuu todelliselta kodolta.

Lehtinen on syntyisin eteläpohjalaisesta Laihian kunnasta. Hän on maatalon kasvatti.

– Pälkäneellä on jotakin samanlaista juurevuutta kuin synnyinkunnassani.

Lehtinen kiittelee pälkäneläisiä avoimiksi ja ystävällisiksi ihmisiksi.

– He ovat ottaneet minut avosylin vastaan. Onkkaalassa kävellessäni kaikki vastaantulijat tervehtivät minua. Se luo viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Karnevaalit ja naamiot ovat Anne Lehtisen tavaramerkkejä. Kuvataiteilijan vastavalmistunut taulu kylpee punaisessa.

”Maalaaminen maistuu”

Pälkäneelle asettuminen on herättänyt Anne Lehtisen luomisinnon. Hän haki keväällä lisäpotkua taiteilija Emmi Mustosen järjestämältä maalauskurssilta.

Lehtinen on palannut itselleen rakkaimpaan teemaan eli karnevaalisarjaan. Maalaustelineessä on juuri valmistunut varsin suurikokoinen naamioaiheinen maalaus.

Suuri yleisö tuntee Lehtisen juuri karnevaaliaiheisista teoksista. Kuvataiteilija ei osaa sanoa, montako työtä hän on lempimaailmastaan luonut.

Lehtinen maalaa mielellään myös joutsenia. Kansallislinnustammekin hän on tehnyt suuren sarjan.

– Kun taannoin puolustimme Kangasalla toiminutta Kaivannon sairaalaa, maalasin sen puolesta joutsenaiheisen työn.

Lehtisen joutsentauluja on sijoitettuina muun muassa Suomen lähetystöjen tiloihin ulkomailla.

– Lähettiläät ovat kuin joutsenia, jotka lähtevät Suomesta asemamaihin ja palaavat sieltä kotimaahan.

Joutsenet kiehtovat edelleen Lehtistä. Hänen Pälkäneellä asuva Jarkko-poikansa on ottanut runsaat 300 valokuvaa uljaista valkokauloista.

– Katselen ja tutkiskelen joutsenia. Ne ovat hyvin mystisiä lintuja. Joutsenten sulavuus ja liikkeet pakottavat ottamaan siveltimen käteen.

Lehtinen on kuvataidekoulusta lähtien maalannut kubistisia teoksia. Hän on löytänyt innoituksensa espanjalaisesta Pablo Picassosta (1881–1973).

Italian-matkat innostivat

Naamiot ja karnevaalit kuuluvat saapasmaa Italiaan.

Anne Lehtinen nostaa isänsä ja äitinsä innoittajikseen taiteensa suhteen.

– Vanhempani olivat maamme ensimmäisiä karavaanareita. Heidän numeronsa oli 45. Isäni ja äitini halusivat viedä kesälomilla perheensä Italiaan, sen historiaa ja kulttuuria sykkiviin kaupunkeihin. Esimerkiksi Venetsiasta tuli läheinen ja merkityksellinen vierailukohde. Italiassa sain ensikosketukseni mitä vaikuttavimpiin naamioihin, jotka valmistetaan hyvin vanhojen traditioiden mukaan.

– Lapsena ollessani koin Italian kaupungit elämänpiireineen hyvin sadunomaisina ja -hohtoisina.

Aikuisiällään Lehtinen on kahminut kaiken mahdollisen materiaalin niin Italiasta, italialaisuudesta kuin siellä olevista aarteista.

Vuonna 2012 Lehtinen maalasi Näkymän Markuksen torilta -teoksensa. Hän on sijoittanut maalauksen nukkumahuoneeseensa.

Myös Venetsian leijona -työ vuodelta 2005 kaunistaa makuukamaria.

Naamio suo suojan

Naamiokokoelma kuvastaa Anne Lehtisen rakkautta Italiaa kohtaan.

Lehtinen muistuttaa jokaisella naamiolla olevan oman tarinansa.

– Olen ajatellut aina, että naamiot tuovat kantajalleen suojan. Suojautuminen, naamion taakse kätkeytyminen ei ole kielteinen asia. Koen naamioiden maailman jännittävänä ja myönteisenä.

Firenzessä on Italian vanhin naamiokauppa. Anne Lehtinen sanoo olevansa todellinen onnen tyttö, kun on saanut astella tuohon maailmankuuluun liikkeeseen.

– Siellä vallitsi hyvin ajaton ilmapiiri. Aika menetti merkityksensä. Jokaisella käsityönä tehdyllä naamiolla oli tarinansa kerrottavana. Naamioita tuntui olevan loputtomasti. En olisi halunnut lähteä sieltä millään pois.

– Kaupan omistaja havaitsi naamiofriikkiyteni. Hän tuli juttelemaan kanssani, ja uppouduimme tuossa tuokiossa naamioiden valmistustapoihin sekä niiden historiaan. Sain muistoksi tästä ainutlaatuisesta tapaamisesta taiteilija-omistajan omakätisesti signeeraaman naamion.

Saapasmaa innoittaa Anne Lehtistä. Näkymä Markuksen torille -maalaus on vuodelta 2012.