Markkinahumu valtaa Rautajärven

Rautajärven markkinoita vietetään tulevana lauantaina kello 10–14 Rautahovilla ja sen ympäristössä. Markkinat järjestetään perinteiseen malliin, mutta myös uutta on mukana. Juontaja Matti Rauhalahti pitää markkinavieraat ajan tasalla tapahtumista ja musisoi. Muumit esiintyvät etupihan lavalla kello 11–11.30 ja viipyvät lapsivieraiden ilona hetken esiintymisen jälkeenkin.

Luopioisten sahtimestaruuskisa starttaa Rautahovin salissa kello 11, ja puoliltapäivin on mestari tiedossa. Kyläyhdistys muistaa kylälle syntyneitä vauvoja ja muuttaneita henkilöitä kello 12.15, ja muhkeiden arpajaispalkintojen arvonta on kello 13.30. Myyntipöydiltä löytyy käsitöitä, keräily-, kirppari- ja käyttötavaraa, kukkia, leivonnaisia, juustoja, vihanneksia ja muita sesongin herkkuja. Keppariradalla voi ratsastella omalla ratsulla tai lainata kepparin paikan päältä. Pomppulinna on myös paikalla. Kahvila EloTähkän markkina -after partyssä  kello 13.30–150 laulaa ja soittaa Pasi Repo.

Kilpamoottorisahauksen harrastajat Juho Paananen ja Juho Tähkänen esittelevät kilpamoottorisahauksen kahta lajia: karsinnan nopeutta ja tarkkuutta sekä moottorisahan ketjun vaihdon nopeutta kisaten leikkimielisesti keskenään. Rautahovin takapihalla voi tutustua myös Rautajärven VPK:n toimintaan ja kalustoon. Tyhjin vatsoin ei päivää tarvitse viettää, sillä tarjolla on grillimakkaran lisäksi lähituottajien karitsa- ja burgeriherkkuja, kahvio pihateltassa ja sisällä hovissa lettu- ja vohvelikahvio.

Illalla Luopioisten Sahtiseuran markkinatansseissa kello 20–01 viihdyttää Pertti Palm.

Markkinahumussa ovat mukana Rautajärven kyläyhdistys, Luopioisten Sahtiseura, Rautajärven VPK, Luopioisten Maamiesseura ja Kukkian maa- ja kotitalousnaiset sekä Rautajärven seudun Kylät Oy.

 

Kylätoiminnan alkuaikaa esitellään lehtileikkein

Rautajärvellä on ollut aktiivista kylätoimintaa 40 vuotta, puhumattakaan niitä edeltävien vuosikymmenten yhteisistä ponnistuksista kuten Rautahovin rakennustalkoista erityisesti Luopioisten Maamiesseuran ja Rautajärven VPK:n toimesta. Rautajärven kylätoimikunta perustettiin vuonna 1979 opettaja Sakari Malinin toimiessa sen käynnistäjänä ja ensimmäisenä puheenjohtajana. Toiminta virallistettiin yhdistysmuotoon vuonna 2001, kun Rautajärven kyläyhdistys pistettiin pystyyn. Tämän vuoden alussa perustettiin yhteiskunnallinen yritys Rautajärven seudun Kylät Oy, joka on vauhdittanut Rautajärven seudun elinvoimaisena säilyttämistä uusin voimin ja toimintatavoin.

Rautajärven kylätoiminnan alkuajoista on nähtävänä paljon lehtileikekoosteita kunnallisneuvos Toimi Kaukosen keräämistä arkistoista. Niihin voi tutustua kahvila Elotähkän sivuhuoneessa, jossa kylän postiautomaatti sijaitsee. Kylätoiminnan historian lisäksi löytyy useita mapillisia Rautajärven historiaa 1900–luvun alkuvuosikymmenistä lähtien.