Kangasalan kauppahallista tulee elämyskeskus – Katso villit havainnekuvat panimoravintolasta, viherhuoneesta ja pop up -keittiöstä

Kangasalan kauppahallin valtiksi halutaan lähiruoka. Kaupunki kutsuu nyt toimijoita hankkeeseen. Sadan kilometrin säteellä Kangasalan torilta sijaitsee lähes 300 lähiruokatuottajaa aina viinitilasta suklaatuottajaan.

Kangasalan kaupungin tilaama konsulttityö Kangasalan uudistuvalle torille sijoittuvasta kauppahallista on valmistunut. Perinteiseksi mielletyn kauppahallin sijaan kaupunki lähtee kehittämään osallistavaa toimintaa ja elämyksiä mahdollistavaa uudenlaista kauppahallikonseptia – Lifestyle Hubia. Nyt hankkeeseen etsitään operaattoria ja investoria.

Kivenheiton päässä Tampereelta sijaitseva Kangasala on yksi nopeimmin kasvavista kunnista Pirkanmaalla. Kaupungin kunnianhimoisen kehitystyön johdosta Kangasalan keskusta muuttuu lähivuosina paljon.

– Keskustassa on aloitettu ja saatu jo valmiiksi useampi kaupunkirakennetta tiivistävä rakennusurakka, toteaa Kangasalan kaupunginarkkitehti Mari Seppä.

– Kangasala-talon läheisyyteen on valmistunut uusi hotelli sekä uimahallin laajennus ja loppuvuodesta valmistuu uusi pysäköintihalli. Torin länsilaitaan on tulossa uusi linja-autoasema sekä asuinrakentamista. Koko keskustan kehittäminen tähtää alueen elinvoimaistamiseen sekä siihen, että keskusta olisi kiinnostava paikka viettää aikaa. Torin länsilaidalle on tulossa uuden ajan kauppahalli Lifestyle Hub.

Lähiruoka jalustalle

– Pirkanmaalla ollaan lähiruuan alkulähteillä, kertoo elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala.

Malviala sanoo, että noin sadan kilometrin säteellä Kangasalan torilta sijaitsee lähes 300 lähiruokatuottajaa aina viinitilasta suklaatuottajaan sekä Black Angus -härästä jäätelöntuottajiin. Lisäksi alueella on useita käsityötuotteiden valmistajia. Kaupungin parhaimmalle paikalle sijoittuvan Lifestyle Hubin tarkoitus ei ole pelkästään houkutella ihmisiä ostamaan ja kuluttamaan vaan myös osallistumaan ja oppimaan.

– Tarkoituksena on nostaa alueellinen lähiruoka uudenlaiselle jalustalle. Tavoitteena on maukkaan ja lähellä tuotetun ruuan ja raaka-aineiden tekeminen saavutettavaksi ja tuottajien markkinoiden laajentaminen, kertoo hankesuunnitteluryhmän arkkitehti ja palvelumuotoilija Aleksi Rastas MUUAN Oy:stä.

Rastaan mukaan suunnittelutyötä on tehty käyttäjiä ja lähiruokatuottajia osallistaen. Suunnittelijaryhmän saaman palautteen perusteella mielikuvat kauppahalleista ovat yleensä varsin lukkiutuneita

– Monelle meistä kauppahalli tarkoittaa vanhaa harjakattoista tiilestä muurattua rakennusta, jonka ovenkahvasta pitää käydä kokeilemassa, onko rakennus auki. Suuri osa tuottajista näkee taas yritystoiminnan laajentamisen tuottamisesta myyntiin liian raskaana. He haluavat keskittyä siihen mitä osaavat parhaiten – tuottamiseen, Rastas jatkaa.

Katukeittiöitä ja panimoravintola

Varsinaisen kauppahallin lisäksi Lifestyle Hubista löytyy erilaisia ravintoloita katukeittiöistä panimoravintolaan, aupunkilaisten hengailuun tarkoitettu olohuone, viherhuone yrttien kasvattamiseen, pop up -keittiöksi muuntuva kehityslaboratorio ”Kyökki” sekä esimerkiksi 24/7 Palvelusolmu ruokakassien ja pakettien lähettämiseen ja noutoon.

Yhteiskäyttöiset varastot ja jäteratkaisut palvelevat myös viereisiä torikauppiaita. Lifestyle Hubia voidaan käyttää monipuolisesti tapahtumatuotantoon sekä kurssien ja koulutusten järjestämiseen. Toritiloihin kytkettynä Kangasalan keskustassa on mahdollista järjestää monipuolisempia tapahtumia, festivaaleja ja markkinoita.

Seuraavaksi Lifestyle Hubille aletaan etsiä operaattoria sekä investoria. Tavoitteena on, että toteutuskumppanit on valittu vuoden loppuun mennessä, kertoo Business Kangasalan toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara.

– Järjestämme Kangasala-talolla info-tilaisuuden hankkeesta kiinnostuneille tahoille ja jo mukana olleille torstaina 26. syyskuuta kello 13.