Saarioisten paistaja ajaa työmatkat järkkäri laukaisuvalmiina

 

Jani Lehtimäen valokuva- ja akryylitöiden näyttely on esillä Kuhmalahen kirjastossa elokuun loppuun saakka.

Olisipa nyt kamera mukana. Sen ajatuksen sai Jani Lehtimäki huokaista useammankin kerran ajellessaan työmatkoja Tampereen ja Saarioisten välillä, kun silmien eteen avautui näkymä, jonka hän olisi halunnut ikuistaa kameran muistikortille.

Yksi näistä huokaisuista tuli Sahalahdentien varrella täynnä voikukkia olleen pellon ohiajotilanteessa. Lehtimäki silmäsi peltoa toisenkin kerran huomattuaan sen keskellä jotakin oranssista.

–Kettuhan se siellä oli nuuhkimassa voikukkia, hän sanoo.

Näkymä tallentui kameran puutteen takia vain oman pään kovalevylle. Kännykällä mies ei juurikaan luontokuvia ota.

Erityisen komeina leimunneet revontuletkin olisivat jääneet kuvaamatta, jos Lehtimäen veli ei olisi tullut paikalle hätiin pelastavana enkelinä.

–Olin iltavuorossa Saarioisissa. Siellä sain kuulla, että nyt olisi todella kovat revontuliarvot. Laitoin viestiä broidille ja hän toi minulle kuvausvarusteet töihin. Ajelimme ympäriinsä pitkälle yöhön. Revontulia oli ihan joka suunnalla, minne katsoi, Lehtimäki kertaa jonkun vuoden takaista kokemustaan revontulien ikuistamisesta.

 

Hautakumpuja Islannissa.

Etuajassa liikkeelle

Saarioisissa laatikoita paistava Jani Lehtimäki viisastui sivusuun menneistä kuvaustilanteista. Nyt työmatkoilla on kuvausvarusteet aina käden ulottuvilla auton etuistuimella. Kuvausvarustus sisältää Nikon D800 järjestelmäkameran,  Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8 objektiivin, Nikon 14-24mm f/2.8 objektiivin ja Nikon 50mm f/objektiivin.

–Ei tosin ole tullut tilanteita vastaan, kun kamera on ollut mukana, hän nauraa.

–Ja vaikka kamera onkin vieressä, niin aikaa menee hetki kuitenkin siihen, että laitan kaikki säädöt kohdilleen. Jos hätiköi, niin voi saada sellaisia kuvia, mitkä kuitenkin ovat käyttökelvottomia. Niissä ei esimerkiksi ole ollut tarkennus kohdillaan.

Monesti Lehtimäki varaa työmatkoihinsa sen verran väljästi aikaa, että hän voi kesken ajon kurvata tien sivuun ja valokuvata luontonäkymiä, kuten usvaisia peltoja ja auringonlaskuja.

Pekkaspäivinään saarioislainen on saattanut lähteä ajelemaan muihin kaupunkeihin, Helsinkiinkin saakka, ilman aikatauluja ja ilman ennakkosuunnitelmia.

–Ne ovat kivoja reissuja. On löytynyt uusi kuvauspaikkoja.

Kuvamuistoja on kertynyt läheltä ja myös kaukaa.

–Kävin Islannissa veljeni kanssa. Siellä yhden kirkon piha oli vähän erikoinen, täynnä kumpuja. Oli alkuun hämmentävää, mutta sitten selvisi, että kummut olivat hautakumpuja, hän kertoo mieleen painuneesta kuvauskohteesta.

Nyt reissaaminen on vähäistä ruuhkavuosiaan elävällä perheellisellä miehellä. Yksi- ja nelivuotiaiden lasten isä tosin kaavailee jo nyt, että kunhan muksut vähän kasvavat, heitä voi ottaa matkoille mukaan.

Mainioita kuvaustilanteita tarjosi myös Turmion Kätilöt -bändin kirjaprojektiin osallistuminen.

–Sain loistavia kuvia, sain kuin yksityisnäytöksen, kun he kuvasivat samalla videotakin ilman yleisöä.

Sotilasaiheinen lamppu lapselle.

Kuvia sairaalaan

Valokuvaaminen tarjoaa hyvää vastapainoa työlle.

–Nautin kuvaamisen jännityksestä ja adrenaliiniryöpyistä kuvatessani nopeita tilanteita kuten esimerkiksi revontulia ja eläimiä.

–Kerrankin olin kuvaamassa hirviä. Lähestyin niitä hitaasti, välillä pysähdellen. Siinä tilanteessa jännitystä toi se, että ehtivätkö eläimet lähteä, ennen kuin saan niistä kuvia. Sekin jännitti, hyökkääkö hirvi päälle, koska laumassa oli vasoja mukana.

Onnistuneet kuvat, olivat ne sitten eläimistä, luonnosta tai ihmisistä, antavat ottajalleen hyviä fiiliksiä. Muutkin ovat päässeet katsomaan niitä muiden muassa Saarioisten ruokalassa ja Kuhmalahden kirjastossa, jossa Jani Lehtimäen valokuva- ja akryylityönäyttely on esillä elokuun loppuun saakka.

Idea valokuvataulujen laittamisesta Taysin lastensairaalan seinille pulpahti mieleen, kun hän tuijotteli ankeita pintoja käyttäessään omaa lastaan sairaalassa.

–Lahjoitin lastensairaalalle parikymmentä taulua ja keräsin facebookissa muilta luontokuvaajilta lahjoituksina 80-100 taulua, joissa on aiheena eläimet ja revontulet.

Kivitalo valoineen.

–Oman lapseni kuva on synnytysosaston seinälle, Lehtimäki mainitsee.

Harrastajavalokuvaaja on kätevä käsistään. Näprääjäksi itseään sanovalla miehellä on esimerkiksi nyt työn alla poronsarvet, joista tulee ledilamput. Monia töitä yhdistää idea kierrätyksestä, vanhan tavaran uudesta elämästä uudessa käyttötarkoituksessa.

Jani Lehtimäen kuvia ja askartelutöitä voi katsella osoitteessa https://www.instagram.com/janilehtimaki.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.