Ilmastoinnostusta Pälkäneen kylissä – Rautahovissa vietetään ilmastoiltapäivää

Vuoden alussa käynnistynyt Pirkan Kylien kaksivuotinen Hiiltä sitovat kylät-hanke on saanut pirkanmaalaisilta kyliltä innostuneen vastaanoton. Kiivaana käyvä Ilmastokeskustelu on saanut monet miettimään, mistä itse kunkin hiilijalanjälki koostuu, ja kuinka omilla arjen valinnoilla voi vaikuttaa jalanjäljen kokoon. Asumisen, liikkumisen, ruoan ja muun kulutuksen päästöjen vähentämisen ohella ilmastonmuutosta voi hillitä myös sitomalla ja varastoimalla hiiltä. Maaseudulla asuvien päästöt ovat keskimäärin selvästi kaupunkilaisten päästöjä pienemmät, ja pientalossa asuvalla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi asumisen päästöihin, joiden osuus hiilijalanjäljestä on noin kolmannes.

Lauantaina 5. lokakuuta ilmastoasioista kiinnostuneet kylien asukkaat ovat tervetulleita Rautajärvelle keskustelemaan ja kysymään ilmastoasioista. Puoliltapäivin Rautahovilla polkaistaan käyntiin Ilmastoiltapäivä, jossa innostetaan väkeä pohtimaan, millaiset ilmastoteot istuisivat oman kylän arkeen parhaiten, ja mitä kyläläiset yhdessä ja yhteisöllisesti olisivat halukkaita toteuttamaan. Kylien aktiivisilla ilmastotoimilla on myös positiivista imagovaikutusta.

Rompetorit ja peräkonttikirppikset ovat lunastaneet paikkansa monien kylien kesätapahtumien joukossa. Myös lähiruoan osalta monissa kylissä on laajasti tarjontaa, jota asukkaat myös ahkerasti hyödyntävät. Lisäksi hirsi- ja puurakentamisella sekä puulämmityksellä on pitkät perinteet. Kukkian kylien kehityshankkeessa hiiltä sitovia vanhoja taloja on kartoitettu uuteen käyttöön. Monissa kylissä ilmastotekoja tehdäänkin jo, vaikkei niitä ehkä osata sellaisiksi edes mieltää.

Pienetkin ilmastoteot ovat tärkeitä. Jokainen voi hillitä ilmastonmuutosta monin tavoin. Hiiltä sitovat kylät-hankkeessa tarjotaan kylille suunnitteluapua ja neuvontaa ilmastotekojen toteuttamiseen. Se, millaisia tekoja kukin kylä lähtee toteuttamaan, kumpuaa kylän omista kiinnostuksen kohteista ja vahvuuksista. Ilmastoteot voivat olla esimerkiksi ilmastoaiheisten tapahtumien järjestämistä, kylätalon jätehuollon tai lämmitysratkaisun kehittämistä, aurinkopaneelien ja kompostoreiden yhteishankintaa, kimppakyytien organisoimista tai ne voivat liittyä vaikkapa luonnontuotteisiin tai matkailuun. Hiilen sitomiseksi voidaan istuttaa metsää tai valmistaa esimerkiksi biohiiltä. Hiiltä voidaan sitoa rakentamalla hirrestä tai pienpuusta – perinteinen risuaita kylätalon pihapiirissä olisi paitsi kaunis osa miljöötä, myös ilmastoteko. Samoin sitä ovat esimerkiksi ViherKostialan talot monella tapaa.

Lauantaina Rautahovissa juodaan kahvit puolilta päivin, ja hankevetäjä Heidi Hallongrenin ohjelman lisäksi kuullaan asiaa aurinkopaneeleista Sami Seiseltä sekä hirsirakentamisen asiaa Mika Hippeläiseltä. Kahvituksen tarjoaa Kukkian maa- ja kotitalousnaiset. Ilmastopäivä päättyy kolmeen mennessä.

Heidi Hallongren

Kirsi Oesch