Mitä uudella alueella on meneillään ja tuloillaan – Lamminrahka-suomi -sanakirjan avulla pääset jyvälle

Lamminrahka (lausutaan ”Lamminrahka”) alkaa hahmottua.

Kangasalan ja Tampereen rajalle rakentuva Lamminrahkan alue on ponnistus paitsi tekijöille myös niille, jotka yrittävät pysyä kärryillä, mitä jättimäisessä hankkeessa tapahtuu. Ehkä oheinen sanakirja auttaa?

Lamminrahka = Lahdentien kupeessa sijaitseva alue, jolle on määrä rakentua koti noin 8000 asukkaalle ja noin 1000 työpaikkaa. Rakentuminen ei voi olla näkymättä jo nyt Lahdentiellä liikkuville. Eritasoliittymän pitäisi olla valmis vuoden kuluttua, ensimmäisiä asukkaita odotellaan vuodelle 2023. Alueen rakentamiseen kuluu kymmeniä miljoonia euroja.

Mossin puistokatu = Lamminrahkan ja Tampereen puoleisen Ojalan 3,6-kilometrinen pääkatu, kaupunginosien selkäranka. Yhdistää alueet sekä Aitolahdentiehen että Lahdentiehen. Kortteleiden kohdalla nopeusrajoitus 30 kilometriä tunnissa. Yhteisurakka Kangasalan ja Tampereen kesken.

Kävelypainotteisuus = Keskustan osuus Mossin puistokadusta toteutetaan jaettuna katutilana, jossa kävely on sallittu koko katualueella ja kadun ylityskohtia ei ole merkitty suojatein. Pyöräily tapahtuu ajoradalla. Ratkaisulla halutaan hillitä ajonopeuksia ja luoda kävelyyn houkutteleva katumiljöö.

Pyöräliikenneratkaisu = Pyöräily on ohjattu ajoradan ja viherkaistan välisille yksisuuntaisille pyöräkaistoille, jotka päällystetään punaisella sävyasfaltilla. Näin autoilijan pitäisi havaita pyöräilijä helpommin kuin yleensä.

Liikuntapuisto = Tekonurmi (talvella kaukalo ja luistelukenttä), peliareena, padel-kenttä, fitness-puisto, juoksusuora ja hyppypaikka. Rakennetaan keskustaan tori ja koulukeskuksen jatkeeksi tärkeimpien kulkureittien risteykseen. Määrä valmistua 2023 osaksi yhtenäiskoulun välituntialuetta, koulukeskuksen ykkösvaiheen ja pienten lasten yksikön kanssa. Liikuntapuiston ja torin välissä varausleikkipuistolle ja BMX-radalle. Koulua ja päiväkotia suunnitellaan liikunta- ja retkeilypainotteisena.

Puinen kaarisilta = Uusi ulkoilureitti Atalasta Kangasalan asemalle ylittää pääkadun puista kaarisiltaa (”Hikipingon silta”) pitkin. Sisältyy kevättalvella alkavaan Mossin puistokadun urakkaan.

Ulkoilureitti = Nykyinen voimalinjan alla kulkeva latuyhteys korvataan uudella. Kaupista Kyötikkälään ja Kirkkoharjulle liikkumisen mahdolliseksi tekevä valaistava reitti valmistunee vuoteen 2023 mennessä sisältäen perinteiset hiihtoladut molempiin suuntiin (keskellä tila luistelutyylin hiihdolle). Nykyinen reitti jää kesäkäyttöön, kunnes sen kohdalle rakennetaan voimalinjan maakaapeloinnin myötä asuntoja.

Raitiotie = Mossin puistokadulla on noin 500 metrin matkalla raitiotievaraus. Suunnittelussa on varauduttu siihen, että raitiotie tulee Lamminrahkaan Koilliskeskuksen jatkeena. Toinen päätepysäkki olisi Mossin puistokadun itäpuolisella aukiolla (”Kyläpuunaukio”) ja toinen Pirkkalassa.

Kangasalan elinympäristölautakunta hyväksyi syyskuussa Lamminrahkan Mossin puistokadun katusuunnitelman ja Liikuntapuiston yleissuunnitelman kustannusarvioineen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?