”Hyvät kädet ovat pizzan tekemisessä tarpeen” – Pälkäneellä maistuvat perinteiset suosikkimaut

Näin lentää pizza Heikki Sikströmin käsissä. – Pälkäne tuntuu tosi kivalta paikalta yrittää. Aapiskukolla on hieno henkilökunta ja tekemisen meininki. Yhdessä tekemisen ilo välittyy kauas, Heikki Sikström kehaisee Aapiskukon yrittäjä Mirja Merikarin johtamaa tiimiä.

Heikki Sikström seuraa, kuinka pälkäneläisen Aapiskukon työntekijöiltä sujuu pizzan tekeminen. Kotipizzan tuoteturvallisuus- ja laatupäällikkö neuvoo ja ohjaa tarvittaessa kädestä pitäen. Eletään tiistaita, Kotipizzan avajaispäivää Pälkäneellä ja Aapiskukossa.

– Startti on ollut hyvä. Pälkäneläiset tuntuvat suosivan perinteisiä makuja. Eniten on tähän mennessä myyty kinkkupizzaa sen eri muodoissa, Sikström kertoo puoli kolmen aikaan iltapäivällä.

Sikströmiä voi hyvällä syyllä kutsua Mr. Kotipizzaksi, sillä hän on ollut yrityksen palveluksessa 32 vuotta. Kotipizzan perustajaan, vuonna 2015 menehtyneeseen Rabbe Grönblomiin Sikström tutustui Tampereella. Tuolloin, vuonna 1980, mies työskenteli Pizzeria Napolissa. Tapaamisesta alkoi kaksikon pitkä matka ”pizzamiehinä” ja ystävinä. Yhdessä Grönblomin kanssa Sikström oli perustamassa esimerkiksi myös Rax Pizza Buffet -ravintolaketjua.

– Olen ollut urani aikana mukana monenlaisissa projekteissa Kotipizzaan liittyen. Olen vähän tällainen yrityksen monitoimimies. Viisi viime vuotta olen vastannut työntekijöiden kouluttamisesta, Kotipizzan tv-mainoksissakin vilahtanut Heikki Sikström kertaa.

Mikä on haastavin vaihe pizzan tekemisessä?

– Pohjan tekeminen on vaikeinta. Pizzataikinalla täytyy olla sielu, ja taikina pitää nostattaa huolella. Leipoessa tarvitaan hyviä käsiä. Koska kädet ovat jokaisella pizzantekijällä yksilölliset, tarvitaan harjoitusta. Siitä se oppiminen lähtee, Sikström miettii.

Aapiskukolle avautuneessa Kotipizzassa pizzoja paistavat Aapiskukon omat työntekijät. He ovat ennen avajaispäivää käyneet Sikströmin opissa Kotipizzan opetuskeittiöllä Helsingissä.

– Helsingissä harjoitellaan 3–4 päivää ja tarvittaessa vielä lisääkin. Seuraan aina koulutettavieni edesottamuksia kentällä. Olen yleensä aina uuden ravintolan avajaisviikolla paikan päällä auttamassa ja antamassa vinkkejä. Pizzaravintolassa tarvitaan ennen kaikkea kolmea asiaa: hyviä hermoja, hyviä käsiä ja nopeita jalkoja.

Sikström arvostaa pizzassa kokonaisuutta. Vaikka pohja on tärkein, pitää esimerkiksi täytteiden olla aseteltu hyvin ja reunojen paistojäljen kaunis.

Kotipizza aloitti Aapiskukossa tiistaina. Heikki Sikström on Aapiskukon henkilökunnan apuna ensimmäiset toimintapäivät.

Maut muuttuvat

Vaikka kinkku edelleen hallitsee suomalaisten suosikkipizzatäytteenä, maut muuttuvat sitä mukaa kuin maailmakin ympärillä muuttuu. Heikki Sikström oli aikanaan osaltaan huolehtimassa siitä, että Valio alkoi tehdä Aura-juustoa murennettuna – näin sinihomejuusto oli nopeampi ja helpompi levittää pizzapohjan päälle.

– Tällä hetkellä nousevat kovasti kaikki vege- ja vegaanituotteet. Tuotekehitystä tehdään koko ajan, ei auta jäädä seuraamaan muutosta sivusta.

Sikström karrikoi, että Suomi jakautuu pizzatäytteidenkin valinnassa kahtia: pääkaupunkiseudulle uudet innovaatiot ja trendit saapuvat ensin, josta ne hiljalleen leviävät kehätie kolmen ulkopuoliseen Suomeen.

Kun Kotipizza aloitti toimintansa, suosikkitäytteitä olivat bolognesekastike ja kinkku. Näistä kinkku pitää edelleen pintansa, mutta bolognesekastikkeen suosio on hiipumaan päin.

– Eihän Kotipizzan alkuaikoina ollut mitään tietoa vielä esimerkiksi mozzarellasta tai rucolasta.

Paikkakunnilla on usein omia erityispiirteitään, mitä tulee pizzatäytteisiin.

– Olin avaamassa uutta Kotipizza-ravintolaa Uusi-Kaarlepyyhyn, ja siellä varmaan puolet myydyistä pizzoista oli kebabpizzoja, Sikström mainitsee.

Tiistaina avautuneen Kotipizzan myötä kilpailu kiristyy Pälkäneellä, kun pizzeriatoimijoita on nyt kaksi: Aapiskukon Kotipizza sekä Onkkaalassa palveleva Saranda.