Mikä ihmeen Ilkon tykki?

Tykki näköalapaikalla.

Lähestyttäessä Ilkonmäkeä Tampereen suunnasta Kangasalantien vieressä sojottaa tykki.

 

Siis mikä ihmeen tykki?

Tykki on tiettävästi merivoimien käytössä ollut merihaupitsi 75 ItK 50-M (Obuhov), jota on käytetty myös ilmatorjuntaan.

 

Miksi se on tien vieressä?

Tykki toimii muistomerkkinä alueella – vuosien saatossa eri nimillä – toimineen Tampereen ilmatorjuntapatteriston kunniaksi. Ilmatorjuntakoulutus käynnistyi 15.12.1950 ja päättyi 27.8.1980. Tuona ajanjaksona alueella koulutettiin noin 9000 ilmatorjuntamiestä.

Alkusysäyksen toiminta sai kuitenkin jo aiemmin: komentaja J.F. Lundqvist allekirjoitti huhtikuussa 1940 käskyn perustaa ilmavoimiin lentovarikko, ja paikaksi tuli Kangasalan kunnan Vatialan kylä. Varikon puurakennukset valmistuivat vuoden 1940 aikana ja päärakennus vuotta myöhemmin. Sodan jälkeen lentovarikko lakkautettiin ja tilalle tuli ilmavoimien vaatetuskorjaamo. Korjaamo siirtyi vuonna 1950 muualle, ja paikalla alkoi ilmatorjuntakoulutus.

Pimeän aikaan valaistun tykin putken suunta on Kangasalantien suuntaisesti itään, mutta mitä ilmeisimmin suuntauksella ei ole sen suurempaa merkitystä kuin tien linjauksen noudattaminen.

Muistotykki on ollut aikoinaan pystytettynä Tampereen ilmatorjuntapatteriston pääportin vieressä varuskunnan tulotiellä eli nykyisellä Tykkitiellä. Alueella on edelleen yritystiloissa muitakin ilmatorjuntamuistomerkkejä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?