Nallet viettävät juhlavuotta Kangasalan kirjastoissa – nallepäivän ohjelmassa jumppaa, askartelua ja pehmolelujen yökyläilyä

Kansainvälistä nallepäivää on vietetty Pohjoismaissa vuodesta 1998 lähtien ja Kangasallakin ensimmäisen kerran jo vuonna 1999, jolloin ohjelmassa oli muun muassa laulu-, loru- ja leikkituokioita sekä ohjattua askartelua. Taina Keskinen Kangasalan Taitokeskuksesta piti myös nallen huovutusnäytöksen. Tänä vuonna järjestetään jo 20. nallepäivä. Monet kangasalalaiset ovat mukana tapahtumassa jo toisessa polvessa.

Lapset ovat vuosien varrella päässeet osallistumaan pehmolelujensa kanssa esimerkiksi nalleneuvolaan ja nalleröntgeniin. Lisäksi on ollut leikki- ja satutuokioita sekä nukketeatteri- ja musiikkiesityksiä. Ikimuistoisia hetkiä on koettu esimerkiksi vuonna 2003, kun kirjastoauton varastoon rakennettiin merenalainen luola, josta lapset saivat simpukan tuliaiseksi kotiin.

Synttärihumua pääkirjastossa

Nallepäivää vietetään Kangasalan pääkirjastossa lauantaina 26. lokakuuta kello 10–13. Juhlavuoden kunniaksi tänä vuonna palataan tapahtuman alkujuurille. Pääkirjaston ala-aulassa olevissa sermeissä on esillä nallepäivän historiaa. Näyttelyssä nähdään valokuvia jokaisen vuoden tapahtumasta. Tietokilpailun kysymykset koskevat myöskin nallepäivän historiaa. Oikeita vastauksia voi etsiä näyttelysermeistä. Nalleaiheisen tietokilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.

Kangasalan Sydännaiset ovat loihtineet syntymäpäiväkakun nallejen kunniaksi. Kakku ja muut upeat käsityöt ovat esillä pääkirjaston ala-aulan vitriinissä. Sydännaiset ovat ohjanneet askartelua vuodesta 2005 alkaen. Lastenosaston Hiekkalinna-monitoimitilassa on mahdollista askarrella synttärikortteja kello 10–13. Juhlavuoden kunniaksi jokainen askartelija saa pienen lahjan.

Marjatta Tiitolan aamuinen nallejumppa vetreyttää nallejen lisäksi myös lapset ja aikuiset. Jumppa alkaa pääkirjaston toisessa kerroksessa kello 10.30. Sen jälkeen onkin hyvä suunnata nauttimaan iloisesta musiikista Marketta Niemisen lauluhetkeen kello 11.

Liuksialan koulun oppilaiden töitä pääsee ihastelemaan Hiekkalinnassa olevassa näyttelyssä. Tämän lisäksi päivän aikana on mahdollista tutustua leikekirjaan, joka on esillä kirjaston toisessa kerroksessa.

Tutkimusmatka Kuhmalahden kirjastoon

Monissa kirjastoissa järjestetyt pehmolelujen yökyläilyt ovat olleet erittäin suosittuja. Nyt pehmolelut pääsevät iltapuuhiin Kuhmalahden lähikirjastoon, jossa tarjotaan pehmoille iltapala ja nukkumapaikka iltasatua unohtamatta.

Pehmolelujen seikkailu ikuistetaan valokuvin. Jokainen pehmolelunsa kirjastoon tuonut saa muistoksi valokuvan oman lelunsa retkestä. Pehmoleluja voi tuoda yökylään Kuhmalahden kirjastoon torstaina 24. lokakuuta kello 13–19 ja perjantaina 25. lokakuuta kello 10–15. Lelun voi hakea pois viikon 44 aikana.

Nallepäivän tapahtumiin on vapaa pääsy.