Punainen Risti harjoittelee auttamista vesikriisissä Kangasalla

Punaisen Ristin vapaaehtoiset harjoittelevat vedenpuhdistusta. Kuva: Joonas Brandt/SPR

Suomen Punaisen Ristin Kangasalan osaston vapaaehtoiset järjestävät vesiaiheisen luennon ja valmiusharjoituksen lauantaina 26. lokakuuta. Harjoittelemalla toimintaa vesikriisissä Kangasalan osasto harjoittelee tilannetta, jossa suuri osa ihmisiä tarvitsee apua nopeasti. Tempaus on osa Suomen Punaisen Ristin Pisara 2019 -valmiusharjoitusta, joka järjestetään yhtä aikaa koko maassa.

SPR:n Kangasalan osaston toimitilassa (Ellintie 6) kello 10–12 järjestettävässä tapahtumassa on mukana myös Kangasalan Vesi. Toimitusjohtaja Antti Kytövaara kertoo varautumisesta vesikriisiin ja viranomaisten toiminnasta vedenjakelun häiriötilanteessa. Osaston vapaaehtoiset jakavat kotitalouksille vinkkejä veden käyttökatkon varalle ja kertovat vapaaehtoisten toiminnasta viranomaisten tukena vedenjakelun ongelmatilanteissa. Samalla vapaaehtoiset jakavat kahdellekymmenelle ensimmäiselle tilaisuuteen saapuvalle kampanjan valtakunnallisen tukijan lahjoittamia kannellisia ämpäreitä, joissa vettä voi säilyttää veden käyttökatkon aikana ja sen varalle.

– Veden pilaantuessa tai vesiputken rikkoutuessa voi kestää monta päivää, ennen kuin vettä voi käyttää normaalisti. Siksi on tärkeää, että myös Kangasalla jokainen tietää, miten toimia, kun hanasta ei tule vettä tai vesi on pilaantunutta, Punaisen Ristin Kangasalan osaston puheenjohtaja Tiina Leppänen sanoo.

Tilanteita, joissa veden tulo keskeytyy tai vesi on pilaantunutta, sattuu Suomessa vuosittain. Punainen Risti toimii häiriötilanteissa viranomaisen tukena ja sen työtä täydentäen. Järjestön valtakunnallinen valmiusharjoitus järjestetään kerran kolmessa vuodessa.

 

Aikuinen tarvitsee 2–3 litraa vettä vuorokaudessa

  • Aikuinen ihminen tarvitsee vuorokaudessa 2–3 litraa nestettä. Tästä noin puolet pitäisi saada juotuna. Lapsen vastaava tarve on 1–1,5 litraa vuorokaudessa.
  • Keskimääräinen veden käyttö Suomessa asukasta kohden on noin 140 litraa vuorokaudessa.
  • Jos vedenjakelu keskeytyy tai vesijohtovesi saastuu, viranomaiset tiedottavat asiasta ja perustavat vedenjakelupisteitä, joissa vapaaehtoiset ovat usein avustamassa veden jakelussa.
  • On tärkeää, että kotoa löytyy kannellisia astioita, joissa vettä voi säilyttää ja kuljettaa. Astioiksi käyvät esimerkiksi puhtaat kannelliset ämpärit tai muoviset mehukanisterit.
  • Juomavettä ja muita juomia tarvitaan 16 litraa henkeä kohden viikoksi. Lisäksi vettä tarvitaan hygieniaan ja WC:n huuhteluun.