Jotta yksikin nuori säästyisi tältä

Hilma Laaninen.

– Hilma oli aurinkoinen ja iloinen persoona, tytön äiti Berit Nikkanen sanoo kyyneleitä silmissään. Hänen seurassaan ovat puoliso Sami Nikkanen sekä vanhin tytär.

Suru-uutinen tavoitti läheiset viikko sitten maanantaina. Hilma Laaninen oli aamulla löytynyt kuolleena tuttavansa luota.

Berit Nikkanen päätti olla avoin asian kanssa. Hän julkaisi tiistaina Facebookissa päivityksen, jossa hän toivoi kukkien sijaan ihmisten tekevän lahjoituksen Irti Huumeista ry:lle. Tieto järkyttävästä uutisesta levisi pian ympäri Pälkänettä ja lähikuntia sosiaalisen median ja puskaradion kautta.

– Hän ei ollut narkkari, vaan taisi enemmän testata uusia aineita uteliaisuuttaan, Hilman isä Markku Laaninen pohtii.

Keväällä 18 vuotta täyttänyt nuori nainen asui omillaan Pälkäneen keskustassa. Hän muutti alun perin kotoaan Kangasalle, jossa opiskeli ravintola- ja catering -alan perustutkintoa. Ikävä ystävien luo toi hänet kuitenkin pian takaisin kotikuntaan.

– Hilma oli aina kaveri kaikkien kanssa, pidetty ja eloisa, mutta myös sinisilmäinen ja peloton, Markku Laaninen kertoo.

Hänen mukaansa valtaosa kavereista oli kunnollisia, mutta joukossa oli myös huumeiden käyttäjiä.

Läheiset kertovat Hilman kokeilleen aiemmin kannabista. Tällöin vanhemmat puuttuivat vielä alaikäisen nuoren elämään, ja pitkän aikaa tämä pysyi irti huumeista.

– Hän hoiti opintonsa ja työharjoittelunsa sekä oli loma-ajat töissä vanhusten hoitolaitoksessa, Berit Nikkanen kertoo.

Läheiset huolestuivat uudelleen Hilman elämästä tämän täysi-ikäistymisen jälkeen. Suunnitelmissa oli kertoa hänelle huolesta yhteisesti sekä saada hänet muuttamaan joksikin aikaa sisaren luo pohjoiseen, irti koukuttavista ympyröistä.

– Emme mitenkään arvanneet, että aikaa ei sitten enää olisikaan, isosisko sanoo.

Hilma Laaninen kuoli huumeisiin, mutta tarkempaa syytä ei vielä ole tiedossa.

– Vauhti kiihtyi vasta syyskuun lopulla. Uskomme, ettei hän tiennyt tarpeeksi aineista, joita käytti. Siitä olemme varmoja, että hänen kuolemansa oli vahinko, Berit Nikkanen sanoo.

Hilman läheiset toivovat Hilman tarinan säästävän muita nuoria ja heidän perheitään vastaavanlaisilta murheilta.

– Huumeista tulisi kertoa nuorille enemmän ja tarkemmin. Asioihin pitäisi voida puuttua nopeasti silloin, kun nuori kääntyy väärästä risteyksestä. Hilman tapaus osoittaa, että huumeet voivat olla vaarallisia lyhyelläkin käytöllä.

 

Omaiset toivat Hilma Laanisen tavaroita tämän asunnosta kassilla, jossa on hänen taideteoksensa vuodelta 2015. Maalaus voitti tuolloin Pirkanmaan S-ryhmän piirustuskilpailun. Palkintorahat Hilma lahjoitti Haukilan koulun julkisivun maalaukseen. Kassin sivuilla Hilman rakkaimmat pehmolelut.