Maataloustuotanto säilytettävä Suomessa

Antti Vierikka on toiminut vuoden MTK Luopioisten puheenjohtajana.

Luopioisten alueella ammuu lehmiä vielä seitsemässä navetassa. Niistä yksi on Aholan tilan vetäjien Antti ja Tanja Vierikan työpaikka, jossa maitoa tuottaa nyt 26 lypsävää. Nuorkarja muodostuu kymmenestä hiehosta.

Antti Vierikka arvelee, että vaikka moni Luopioisten navetoista on jäänyt tyhjilleen tuotannon lopettamispäätösten seurauksena, lehmien kokonaismäärä on pysynyt alueella kutakuinkin ennallaan.

–Navetat ovat nykyään sen verran isoja.

Aholan tilan mäelläkin seisoisi nyt isompi ja modernimpi navetta, jos pariskunnan viisi vuotta sitten sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tekemät laajennussuunnitelmat olisi toteutuneet. Venäjän viennin romahtaminen EU:n asettamien talouspakotteiden takia, mikä kosketti erityisesti maitotaloustuotteita, jäädytti rakentamispäätöksen ainakin toistaiseksi.

–Oli alkuun kovat suunnitelmat, että laajennetaan. Mutta siihen tuli heti Venäjän kaupan loppuminen ja tuottajahinnan pudotus.

–Nyt lehmiä on sen verran, että tuotannon pystyy tarpeen tullen vetämään alas, jos ihan hulluksi menee, isäntä kaavailee.

Aholan lehmien lypsämästä maidosta tuottajat saavat maitotiliä 35-36 senttiä litralta. Maidon korkeat rasva- ja valkuaispitoisuudet hinaavat hintaa hieman tästä ylöspäin.

Hiilijalanjälki harkitusti pienemmäksi

Ilmastonmuutoksen vastaiset toimenpiteet koskettavat myös Suomen maataloutta. Esimerkiksi Valio on ilmoittanut, että se aikoo nollata yhteistyökumppaniensa kanssa maidon hiilijalanjäljen vuoteen 2035 mennessä.

Antti Vierikka on samoilla linjoilla. Ilmastonmuutosta vastaan pitää toimia, mutta ei hätiköidysti, peruuttamattomia päätöksiä tehden.

–Ei ehdoin tahdoin saisi pilata ilmastoa. Mutta jossakin on ruokaa tuotettava, eikä tuotantoa saisi ajaa alas Suomessa.

Aholan tilan isäntä toimii osaltaan paikallisten viljelijöiden edunvalvojana MTK:n paikallisyhdistyksen puheenjohtajana.

–Viestiä viedään liitoille ja keskusjärjestölle saakka.

–Paljon on kritisoitu sitä, että mitä hyötyä MTK:n jäsenyydestä on, kun päätökset vaikuttavat kaikkiin, oli jäsen tai ei. Mutta asiat olisivat paljon huonommin, jos ei olisi ketään ajamassa maanviljelijöiden etuja, Vierikka sanoo paikallisyhdistysten ja tuottajajärjestön merkityksestä.

MTK Luopioisten yhdistykseen kuuluu nyt 174 jäsentä. Luvussa ovat mukana myös perheenjäsenet. Tiloja on 69, joista kymmenen on metsätilaa.

Pää tuulettuu pyörän selässä

Aholan tila on pysynyt saman suvun hallussa vuodesta 1609 lähtien. Antti ja Tanja Vierikka ovat tilan 15. omistajapari.

–En ole kauheasti taakkaa ottanut. On se jonkinlainen ylpeydenaihe, isäntä sanoo tilan pitkästä historiasta.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään mies ehti työskennellä viisi vuotta hitsaajan koulutustaan vastaavissa töissä Soukkiolla. Vieläkin entinen palkkatyö kutsuu, jos talvella omilta töiltä aikaa liikenee. Tilan jatkajaksi ryhtyminen oli pian 31 vuotta täyttävälle Vierikalle luonteva ratkaisu.

–Ei jatkajasta ihan hirveästi edes keskusteltu. Siitä puhuttiin, että millaisena tuotantoa lähdetään viemään eteenpäin.

Kun koti on samalla työpaikka, niin Vierikat lähtevät mielellään kotoa pois lomittajan tullessa navetalle. Viimeksi he olivat muutaman päivän reissulla Porvoossa. Molemmat yrittäjät saavat vuodessa 26 lomapäivää, joista kolme on pyhiä.

–Ei sitä tässä osaisi vaan olla ja katsella ikkunasta, kun lomittaja tulee töihin, Antti Vierikka perustelee irtiottojen tarpeellisuutta.

Lyhyempiä hengähdystaukoja arjen töistä mies ottaa moottoripyörän selässä, yksin ja välillä vaimon kanssa, ajamalla navettatöiden välissä 100-200 kilometrin mittaisia lenkkejä. Tänä vuonna motoristi kävi tavallista pidemmällä lenkillä Saarijärvellä osallistuen siellä Jänkhällä jytisee -tapahtumaan.