2+3 (eli kun perhekoko ylittää normin)

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja, joka on joskus ostanut perhelippuja. Jani Oksanen Tommi Vuorisen silmin.

Kyllä kolme menee siinä missä kaksikin. Jos perheessänne on kaksi lasta ja kolmas mietinnässä, voi olla hyvä varautua siihen, että lasten määrään liittyvä lausahdus on faktan sijaan uskomus, jonka ovat kehittäneet asiasta tietämättömät kahden lapsen perheen vanhemmat.

Älä lue tätä pidemmälle, jos haluat säilyttää mielikuvan siitä, että pystyt kolmilapsisessa perheessä etenemään lainaamassasi kirjassa viiden kuukauden maksimilaina-ajassa pidemmälle kuin sivulle 17.

Reilun kolmenkymmenen prosentin muutos lapsimäärässä nimittäin muuttaa olennaisesti monia arkisia asioita. Perheautoksi hankittu menopeli paljastuu ensi metreillä tilojen puolesta pettymykseksi, kun takapenkin leveyttä on erehdytty etukäteen testaamaan kolmella ihmisellä (”oi, kyllä tänne mahtuu hyvin”) kahden ihmisen ja yhden turvaistuimen (”ai, tuo sivuosa painaa hanuria”) sijaan. Junassa ja bussissa matkustamisestakin tulee entistä jännittävämpää, kun pitää pohtia, kuka on se, joka jää istumaan yksikseen muiden täyttäessä parilliset paikat käytävät molemmin puolin.

Päiväkoti-ikään päästessä sairastavuus perheessä kasvaa enemmän kuin kolmasosalla, mikä näkyy vanhempien lisääntyvinä poissaoloina työpaikalta ja sen aiheuttamana stressin kasvuna. Parhaassa tapauksessa perheeseen kulkeutuu kiertopöpöjä viidestä eri kohteesta, jos vanhemmat ovat eri työpaikoissa ja kolme lasta eri yksiköissä (päiväkoti, alakoulu, yläkoulu). Tämä on suoranainen ”party mix”… Yhtä lailla ruokakulut hypähtävät ennalta-arvaamattomassa suhteessa muutamassa vuodessa, kun lukumäärä kasvaa kuten lasten ruokahalukin näiden kasvaessa.

Vessa-, suihku- ja televisioruutuajasta kamppailu kiristyy, kun illan viisi tuntia jaetaankin neljän sijasta viidelle. Samoin käy vapaa-ajan kanssa, kun harrastuskalenteriin aikanaan liittyy yksi uusi tekijä, jonka suurin mielenkiinnon kohde osuu joko samaan aikaan jonkun muun harrastuksen kanssa tai viikon ainoalle vapaaillalle. Perustervekin lapsi tuo mukanaan kasvatuskeskustelut, vanhempainillat, joulujuhlat sekä neuvola-, hammaslääkäri- ja lääkärikäynnit.

Tapahtumissa käyminen kallistuu – etenkin siksi, että aiemmin on voinut ostaa huokean perhelipun, mutta kolmen lapsen kanssa se ei enää käykään päinsä. Haluat sitten sisäuimalaan tai urheilupeliä katsomaan, tarjolla on perhelippu mallia ”2 aikuista + 2 lasta”. Laivaristeilyn hinnan kartoittaminen tyssää jo alkuunsa siihen, ettei netistä pysty varaamaan hyttiä näin suurelle ihmisryhmälle (yhteensä viisi, toim.huom.) vaan asiaa tulisi viedä eteenpäin erikseen asiakaspalvelun kautta.

Ei kolme silti vielä hirmuisesti ole. Luin juuri lehdestä perheestä, jossa on 11 lasta. Jos vanhemmat haluavat lähteä kahdestaan elokuviin, heidän tarvitsee palkata kolmesta viiteen lastenhoitajaa. Se on jo paljon.