Polskis-pupullakin on kiire uimaan – uimahalli Kuohuun lahjoitettu pronssiveistos antaa uimareille iloa ja hyvää mieltä

Vasemmalla taiteilija Eino Viikilä ja hänen vaimonsa sekä lapsenlapsensa, oikealla patsaan Kuohuun lahjoittaneet Saija ja Jussi Haavisto. Kuva: Reija Kolehmainen

– Uimahallin merkitys erityisesti lasten ja nuorten matalan kynnyksen virkistys- ja liikuntapaikkana on kiistaton ja toivomme, että tällä teoksella tulee olemaan oma pieni vaikutuksensa Kuohun vetovoimaisuuden lisääntymiseen, kangasalalainen yrittäjäpariskunta Saija ja Jussi Haavisto mietti torstaina.

Haavistojen lahjoittama pronssinen Polskis-pupu ilahduttaa tästä lähin Kuohuun saapuvia nuoria ja vanhempiakin uimareita. Polskis on kuhmoislaisen Eino Viikilän tekemä.  Viikilä on ahkera taiteilija: hän maalaa, piirtää ja tekee puupiirustuksia sekä metalligrafiikkaa. Parhaiten hänet tunnetaan keramiikkaveistoksista.

– Vaikka veistoksissani on yleensä eläimiä, kuvaavat ne kuitenkin ihmisten elämää. Haluan tehdä hauskoja ja elämänmyönteisiä taideteoksia, joissa olisi myös ajattelemisen aihetta. Taiteilijana olen iloinen siitä, että patsas tulee sinne, missä ihmisetkin liikkuvat ja mahdollisimman moni voi nähdä sen, Viikilä totesi torstaina.

Ajatus hautui pari vuotta

Haavistot lahjoittivat pari vuotta sitten keramiikkaveistoksen Kangasalan pääkirjaston aulaan. Tuolloin Kuohun suunnastakin oltiin kiinnostuneita patsaasta, joten ajatus uimahalliin sijoitettavasta taideteoksesta jäi kytemään Haavistojen mieleen.

– Pidämme kovasti Eino Viikilän elämänmyönteisestä ja hyväntuulisesta taiteesta, ja niinpä noin vuosi sitten otimme yhteyttä taiteilijaan ja kerroimme ajatuksestamme. Hankimme Polskiksen yhteiseksi 50-vuotislahjaksemme ja tahdoimme, että myös muut ihmiset saavat siitä hyvää mieltä itselleen, Haavistot kertoivat patsaan julkistamistilaisuudessa torstaina.

Kangasalan Uimahalli Oy:n puheenjohtaja Heikki Salmela kiitteli lahjoittajia ja Viikilää teoksesta.

– Kiitämme siitä, että saamme uimahalliin teoksen, joka tuo iloa ja lähentää lapsia ja meitä lapsenmielisiä sekä liikuntaan että taiteeseen erinomaisella tavalla. Uimahallilla on vuosittain yli 200 000 kävijää, jotka saavat nauttia tulevaisuudessa Eino Viikilän teoksesta, Salmela sanoi.

Uimahalliyhtiö ja Haavistot kutsuvat kaikkia tutustumaan Polskis-pupuun torstaina 21. marraskuuta. Tuolloin kaikille 0–16-vuotiaille lapsille ja nuorille on ilmainen sisäänpääsy uimahalliin, jossa järjestetään myös mukavaa ohjelmaa.