Yllätyspankkifuusio: Tampereen kaupunkiseudun vetovoimaisuus vauhdittaa satakuntalaisen Huittisten Säästöpankin yhdistymistä pirkanmaalaiseen Aito Säästöpankkiin

- Tämä on myönteinen yllätys! Näin kuvailevat Aito Säästöpankin hallituksen varapuheenjohtaja Timo Saraketo (vas.), ja toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sekä Huittisten Säästöpankin hallituksen puheenjohtaja Pauli Kurunmäki ja toimitusjohtaja Toivo Alarautalahti Huittisten Säästöpankin yhdistymistä Aito Säästöpankki Oy:öön. (Kuva: Matti Pulkkinen)
– Tämä on myönteinen yllätys! Näin kuvailevat Aito Säästöpankin hallituksen varapuheenjohtaja Timo Saraketo (vas.), ja toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sekä Huittisten Säästöpankin hallituksen puheenjohtaja Pauli Kurunmäki ja toimitusjohtaja Toivo Alarautalahti Huittisten Säästöpankin yhdistymistä Aito Säästöpankki Oy:öön. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Suomen kaupungistuminen ja väestön keskittyminen muun muassa Tampereen kaupunkiseudulle jouduttaa 142-vuotiaan Huittisten Säästöpankin lyöttäytymistä yhteen kelkkaan pian 10-vuotiaan Aito Säästöpankin kanssa. Sen perustivat vuonna 2010 Ikaalisten Säästöpankki (perustettu 1876) ja Luopioisten Säästöpankki (1903). Yhdistymisen myötä Aito Säästöpankki kipuaa taseellaan miljardikerhoon; yhteenlaskettu tase on 1,1 miljardia euroa. Luotot olisivat myös 1,1 miljardia euroa ja asiakasvarat 1,4 miljardia euroa. Asiakkaita pankilla olisi 72 000.

Toimitusjohtajat Pirkko Ahonen (Aito Sp) ja Toivo Alarautalahti (Huittisten Sp) sekä hallituksen puheenjohtaja Pauli Kurunmäki (Huittisten Sp) ja varapuheenjohtaja Timo Saraketo (Aito Sp) myönsivät itsekin, että pankkien yhdistyminen on yllättävä veto. Molemmat säästöpankit ovat vakaassa ja vahvassa kunnossa olevia rahalaitoksia.

Kurunmäki ja Saraketo korostavat molempien pankkien osaavan olla askeleen edellä muita sekä tehdä itsenäisesti ja oikea-aikaisesti tulevaisuuden ratkaisuja. Molemmat säästöpankkimiehet ihastelevat pankkiensa luottamushenkilöiden tulevaisuussuuntautuneisuutta, sillä kummankaan korviin ei ole kantautunut ensimmäistäkään vastapuolista kommenttia fuusiosuunnitelmista.

Aito Säästöpankin hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Eero Laesterä on jättänyt omien työkiireidensä johdosta pankkifuusion toteutuksen varapuheenjohtajalle.

Alarautalahden mukaan Huittisten Säästöpankin koko henkilökunta hurrasi yhdistymisuutiselle, kun se heille kerrottiin viime viikon torstaina.

Ahonen uskoo ”naimakaupan” sujuvan parhaiten oppien mukaan, sillä pankeilla on ollut pitkin aikoja yhteisiä hankkeita.

– Molemmat pankit ovat tehneet erittäin yksituumaiset aiesopimukset toimintojensa yhdistämisestä, hän teroittaa.

Alarautalahden mukaan Huittisten Säästöpankin isännät päättävät ensi vuoden maalis-huhtikuussa luovutussuunnitelman täytäntöönpanosta ja säätiöksi muuttumisesta.

Käytännössä Huittisten Säästöpankki luovuttaa liiketoimintansa Aito Säästöpankki Oy:lle, joka antaa vastikkeeksi osakkeitaan.

Huittisten Säästöpankki muuttuu säätiöksi, josta järjestelyjen jälkeen tulee Aito Säästöpankki Oy:n suurin osakkeenomistaja.

Pirkko Ahosen mukaan Aito Säästöpankki Oy ja Huittisten Säästöpankki tekivät pankkiensa arvon määrittelyn, jonka pohjalta osakejako toteutetaan.

Aito Säästöpankki Oy:n osakkeet ovat tällä hetkellä Ikaalisten Säästöpankkisäätiön ja Luopioisten Säästöpankkisäätiön omistuksessa. Ahonen sanoo, ettei kunkin kolmen tarkkaa omistusosuutta kerrota julkisuuteen.

Huittisten Säästöpankin yhdistyttyä ensi keväänä Aito Säästöpankkiin uudesta Aito Säästöpankista tulee säästöpankkiryhmän toiseksi suurin pankki. Se toimii Pirkanmaalla ja Satakunnassa 15 kunnan alueella. Konttoreita on nykyverkostossa 21. (Kartta: Aito Säästöpankki)
Huittisten Säästöpankin yhdistyttyä ensi keväänä Aito Säästöpankkiin uudesta Aito Säästöpankista tulee säästöpankkiryhmän toiseksi suurin pankki. Se toimii Pirkanmaalla ja Satakunnassa 15 kunnan alueella. Konttoreita on nykyverkostossa 21. (Kartta: Aito Säästöpankki)

Tavoitteena Suomen paras pankki

Kahden terveen paikallispankin yhdistyminen tarjoaa kaikki realistiset eväät maamme parhaan pankin rakentamiselle.

– Eikä vain säästöpankkien ykkösen vaan koko pankkitoimialan kellokkaan, Toivo Alarautalahti ja Pirkko Ahonen asettavat riman korkealle.

Ahonen jatkaa toimitusjohtajana, ja Alarautalahdesta tulee toimitusjohtajan varamies. Alarautalahti on ollut Huittisten Säästöpankin palveluksessa vuodesta 2007 lähtien. Hänestä tuli toimitusjohtaja vuonna 2013.

Toimitusjohtajat sanovat Huittisten Säästöpankin ja Aito Säästöpankin hynttyiden yhteen laittamisen olevan esimerkki toiminnan vastuullisesta turvaamisesta koko säästöpankkiryhmälle, jossa on tällä hetkellä 20 itsenäistä pankkia.

– Tässä ei liitetä yhteen kahta pientä vaan pari kasvavaa ja kehittyvää toimijaa. Niiden summa on merkittävästi enemmän kuin ne olisivat yksinään.

Kun Huittisten Säästöpankin ja Aito Säästöpankin yhdistyminen on toteutunut, tulee Aito Säästöpankista säästöpankkiryhmän toiseksi suurin toimija.

Tällä hetkellä Aito Säästöpankki on kolmanneksi suurin ja Huittisten Säästöpankki kahdeksanneksi suurin.

Ryhmän suurin on Säästöpankki Optia.

Uudella Aito Säästöpankilla on pankkien yhdistymisen jälkeen yhteensä 72 000 asiakasta. Tällä hetkellä Aito Säästöpankilla on 47 916 ja Huittisten Säästöpankilla 24 000 asiakasta.

Kun pankkien taseet yhdistetään, pääsee uusi Aito Säästöpankki miljardikerhoon. Aito Säästöpankin tase on tänä vuonna 710 miljoonaa euroa ja Huittisten Säästöpankin tase 409 miljoonaa euroa.

Luotonantajanakin uusi Aito Säästöpankki yltää miljardikerhoon, sillä niiden yhteismäärä asettuu 1,1 miljardiin euroon. Aito Säästöpankin luotonanto on tänä vuonna 783,5 miljoonaa euroa ja Huittisten Säästöpankin 332 miljoonaa euroa.

Pankkien yhdistymisen jälkeen asiakasvarat ovat 1,4 miljardia euroa. Aito Säästöpankin asiakasvarat ovat nyt 867 miljoonaa euroa ja Huittisten Säästöpankin 503 miljoonaa euroa.

Uuden Aito Säästöpankin vakavaraisuusprosentti asettuu 22:een.

Ensi keväänä kymmenen vuotta täyttävä Aito Säästöpankki on tällä hetkellä säästöpankkiryhmän kolmanneksi suurin pankki. (Kaavio: Aito Säästöpankki)
Ensi keväänä kymmenen vuotta täyttävä Aito Säästöpankki on tällä hetkellä säästöpankkiryhmän kolmanneksi suurin pankki. (Kaavio: Aito Säästöpankki)

”Emme ole historian vankeja”

Uutta Aito Säästöpankkia tekevien Huittisten Säästöpankin ja Aito Säästöpankin toimitusjohtajat ja hallituksien keulamiehet painottavat, etteivät pankit voi jäädä historioidensa vangeiksi.

Pirkko Ahonen, Toivo Alarautalahti sekä Timo Saraketo ja Pauli Kurunmäki sanovat, että säästöpankeille keskeinen paikallisuusvaade on ymmärrettävä 2020-luvun maailmaa vasten. Heidän mukaansa kunkin perinteikkään säästöpankin kunniakas historia elää ja voi hyvin niiden perustamissa säätiöissä, jotka jakavat vuosittain euroja muun muassa hyväntekeväisyyteen.

Kurunmäki kiteyttää digitaalisuuden muuttavan koko ajan paikallisuutta. Se on mahdollisuus, ei uhka.

Alarautalahden mukaan pankkien tapahtumista noin 97 prosenttia tehdään digitaalisesti. Kivijalkakonttoreilla on oltava oma kirkas fokuksensa.

Yhdistymisen valmistelijat sanovat, että nykyinen henkilökunta siirtyy vanhoina työntekijöinä uuteen pankkiin, ja konttoriverkostoa arvioidaan koko ajan asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

Aito Säästöpankki työllistää tällä hetkellä 80 henkilöä ja Huittisten Säästöpankki 54 henkilöä.

Uusi Aito Säästöpankki toimii kahdessa maakunnassa Pirkanmaalla ja Satakunnassa 15 kunnan alueella.

Aito Säästöpankilla on tällä hetkellä kymmenellä paikkakunnalla yhteensä 15 konttoria ja Huittisten Säästöpankilla niitä on viidellä paikkakunnalla kuusi. Huittisten Säästöpankki on levittäytynyt Satakuntaan ja Lounais-Pirkanmaalle.

Alarautalahti sanoo, että Huittisten Säästöpankin perinteiseltä reviiriltä ihmiset suuntaavat voimakkaasti Tampereelle päin.

– Ihmiset käyvät Satakunnasta ja Lounais-Pirkanmaalta varsin paljon työssä Tampereen kaupunkiseudulla. Ihmisten bendelöinti ja asiointi suuntaa voimakkaaseen kasvukeskukseen. Meidän sydäntoimialueeltamme muiden muassa nuoret lähtevät opiskelemaan Tampereelle. Haluamme olla näiden ihmisten yhteistyökumppaneita jatkossakin, hän toteaa.

Huittisten Säästöpankin juuret ovat vuodessa 1877. Se on tällä hetkellä säästöpankkiryhmän kahdeksanneksi suurin pankki. (Kaavio: Huittisten Säästöpankki)
Huittisten Säästöpankin juuret ovat vuodessa 1877. Se on tällä hetkellä säästöpankkiryhmän kahdeksanneksi suurin pankki. (Kaavio: Huittisten Säästöpankki)

Maatalousosaamista Huittisista

Huittisten Säästöpankin yhdistyminen Aito Säästöpankkiin vahvistaa uuden Aito Säästöpankin maatalousosaamista.

Toivo Alarautalahti kertoo johtamansa pankin olevan perinteisesti ja juurevasti orientoitunut peruselinkeinojen rahoittamiseen, ja pankilla on vankka maatilatalouden asiantuntemus. Sen kärjessä ovat asiaan vihkiytynyt pankinjohtaja sekä maatalousrahoituspäällikkö.

Pirkko Ahonen toteaa Aito Säästöpankin tiedostaneen jo ajat sitten kehittämistarpeensa juuri perinteisten elinkeinojen harjoittajien yhteistyökumppanina.

– Nyt saamme myös tämän palvelulenkin vahvaksi.