Yhteisestä juhlasta lisää intoa Aitoon kehittämiseen – kylälle laadittuun markkinointisuunnitelmaan riittää uskoa

Sinikka Kyösti (vasemmalla) ja Hanna Keino palkittiin pronssisella ansiomerkillä.

Pirkanmaalla Vuoden kyläksi valitun Aitoon väki on hyvin valmis jatkamaan taistelua kylän elinvoimaisuuden ja alakoulun säilymisen puolesta. Nimittäin niin myrskyisät taputukset sai Aitoo-Kaukkala kyläyhdistys AiKa ry:n puheenjohtaja Paula Syväniemi kutsuessaan kyläläisiä mukaan yhteiseen rintamaan.

– Nyt tarvitaan taas meitä kaikkia yhteistyöhön. Yksittäisten ihmisten panostus ei riitä, vaan nyt näytetään koko Aitoon voimin, Syväniemi innosti tilaisuudessa, jossa juhlittiin kylän saamaa tunnustusta ja kymmenen vuotta kylällä toiminutta Martta-yhdistystä.

– Koko ajan pitää olla hereillä, että kylä säilyy elinvoimaisena, Syväniemi muistutti.

Aitoon alakoulun oppilaat ovat ideoineet, millainen olisi unelmien urheilukenttä.

Kolme vuotta sitten kyläyhdistyksen johtoon valittu Aitoon kesäasukas painotti myös yhteistyön tiivistämistä Kukkian kylien kanssa.

– Tärkeätä on, ettei ajatella vain oman kylän näkökulmasta, vaan ajatellaan aluetta kokonaisuutena.

 

Markkinointisuunnitelma toteuttaa visiot

Kyläyhdistys tekee töitä toteuttaakseen vision, unelman, jossa Aitoo on elinvoimainen ja viihtyisä kylä lapsille ja aikuisille. Toimintaa ohjaa vuodelle 2020 laadittu markkinointisuunnitelma.

Yhdistys pyrkii kohti unelman toteutumista yhteistyön, profiloinnin ja markkinoinnin avulla. Suunnitelman mukaan vahvistetaan yhteistyötä ja viestintää kylän yhdistysten ja yritysten kanssa. Yhdistysten ja yritysten keskinäinen yhteydenpito ja yhteistyö ovat myös tärkeitä kehittämisen kohtia.

– Profiloidaan Aitoota entistä vahvemmin lasten ja perheiden kylänä sekä vahvistetaan yhteistyötä koulujen kanssa, Paula Syväniemi korosti suunnitelmaa avatessaan.

Kiinteistönvälitystyötäkin on luvassa, kun kyläyhdistys markkinoi tontteja sekä vapaita taloja ja asuntoja.

Puheiden jälkeen päästiin kahvipöytään.

 

Kyläkoulu vetää muuttajia lähikyliinkin

Lauantaina Honkalassa pidetty kyläjuhla veti runsaasti kaikenikäisiä osallistujia. Myös kunnanjohtaja Jussi Teittinen kävi onnittelemassa yhdistyksiä ja kehottamassa väkeä nauttimaan juhlasta alakoulua uhkaavasta lakkautuksesta huolimatta.

– Vaikka kuntatalouden yllä leijuu tummia pilviä, niin nyt on ansaittu juhlahetki, Teittinen sanoi.

Aitoon naapurikylästä Kukkolasta mukana juhlimassa oli Karoliina ja Markku Santalan perhe. Juuri Aitoon kyläkoulu oli se ratkaiseva tekijä, mikä sai heidät muuttamaan Kukkolaan kymmenen vuotta sitten. Kyläkoulun olemassaolo on perheelle niin ratkaiseva asia kodin sijainnin kannalta, että kyläkoulun mahdollinen lakkauttaminen voi saada heidät muuttamaan uuteen osoitteeseen.

– On mietitty vahvasti, että laitetaanko talo myyntiin, Karoliina Santala kertoi.

Nelilapsisen perheen kaksi vanhinta tytärtä käy Aitoon alakoulua, jota lasten äiti kehuu sisäilmaltaan puhtaaksi ja mukavan pieneksi kouluksi. Kostian koulussa Karoliina Santalaa huolettaa lasten joutuminen isoihin opetusryhmiin.

Perheen vanhemmat ovat kumpikin keskustelleet kunnanvaltuutettujen kanssa koulun lakkauttamisasiasta.

– Ympäripyöreitä vastauksia on saatu, Karoliina Santala huokaa.

Karoliina ja Markku Santala juhlivat yhdessä lastensa Hildan, Hilman ja Elman kanssa.