Itsenäisyyden kuusi

Olitko paikalla, kun kansakoulusi pihaan istutettiin kuusi 1967 Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuonna? Kuusen juurella on juhlavuodesta kertova metallikyltti. Montakohan kuusta on vielä Pälkäneen tuon aikaisten koulujen pihoilla? Entä kylttejä vielä paikoillaan?

Sappeen koululla on komea kuusi, koivukujan päässä, koulun pihan reunalla. Kylttikin on kuusen juurella, tosin hivenen murjottuna ja teksti tummuneena, mutta tallella on.

Sappeen koululla on runsaasti kaikkea koululaitoksen historiaan liittyvää. Eteisen seinällä on Toivo Hortamon 1953 piirtämä iso taulu, jossa ovat kaikki Pälkäneen sen aikaiset kylät kouluineen ja muine ominaispiirteineen, kuten Jouttesselällä tukkilauttoja vetävä proomu. Luokassa on edustava kokoelma täytettyjä eläimiä ja upeassa lasiovisessa kaapissa välitunnin loppumista kilkuttanut kello, jota kiertää venäjänkielinen teksti. Kello on ajalta ennen Suomen itsenäistymistä ja ennen Sappeen koulun rakentamista, mutta muistona siitä, että koulua käytiin Pakaraisen pirtissä.

Kun alaluokkaan astuu sisään, osuu katse heti sankarivainajatauluun, joka on kiinnitetty seinälle kirjaston kaappien yläpuolelle. Ja kun katsoo ovesta vasemmalle, on siellä muhkea entinen Pälkäneen kunnan kukkovaakuna ja oikealla kultaraameissa mustavalkokuva presidentti Urho Kekkosesta. Sappeen koululla opetus päättyi 1978, joten myöhemmät presidentit eivät kokoelmiin ehtineet.

Nämä ja paljon muuta nostalgista näet, kun tulet Pälkäneen kunnan itsenäisyyspäiväjuhlaan Sappeen koululle perjantaina 6.12. kello 14. Juhlaan järjestetään kuljetus Luopioisista ja Pälkäneeltä. Jos haluat kyytiin, ilmoittaudu elina.heinonen@palkane.fi tai 0503060438 joulukuun toiseen päivään mennessä.