Eino Grön astuu ensi kesänä Sappeen kesäteatterissa lavalle myös itse – ”asun osan kesästä Pälkäneellä”

Eino Grön kertoo asuvansa ensi kesänä osa-aikaisesti Pälkäneellä. Kuva: Daniel Paul

Sappeen kesäteatterissa nähdään ensi kesänä Eino Grönin elämästä kertova musikaali Tango D’amore. Lavalle astuu myös iskelmäsuosikki itse, sillä hän tekee musikaalissa kahta roolia laulun lisäksi.

– Musikaalia esitettiin viime vuonna Porin teatterissa, ja nyt se on muokattu sopivaksi Sappeen kauniisiin maisemiin, Eino Grön kertoo.

Roolinsa myötä isklemälaulaja asuu osan ensi kesästä Pälkäneellä. Paikkakunta on hänelle entuudestaan jo melko tuttu.

– Viime kesänä kävin Sappeen kesäteatterissa, ja Onkkaalan VPK:n lavalla on tullut esiinnyttyä jo 1960-luvulla. Ja Aitoon Kirkastusjuhlilla olen tietysti esiintynyt, ja sieltä minulla onkin paljon tuttuja, Grön kertaa.

Grön ei ole itse juurikaan vaikuttanut hänestä itsestään kertovan musikaalin sisältöön.

– Lähinnä olen hyväksynyt käsikirjoittajan ja ohjaajan Heikki Paavilaisen hyviä ideoita, Grön kertoo.

– Olen kuunnellut tätä samettiäänistä herraa lapsuudesta asti. On ollut hienoa saada tutustua Emppuun itseensä ja hänen mielenkiintoiseen elämäänsä. Se sytyttää Tango D’amoren soimaan sisälläni, Paavilainen kertoo.

Nimekäs tekijäkaarti

Nuorena Eino Gröninä nähdään Joni Leponiemi. Kuva: Daniel Paul
Eino Grönin Marjatta-vaimoa esittää näyttelijä Emmi Kaislakari. Kuva: Daniel Paul

Tango D’amore on elämänmakuinen rakkaustarina kauniin lauluäänen omaavasta reposaarelaisesta painijapojasta, jonka kohtaloksi tulikin olla osa suomalaista iskelmämusiikin historiaa. Musikaalissa nähdään esimerkiksi Grönin uran ensihetket sekä se, mikä merkitys on ollut Toivo Kärjellä ja Junnu Vainiolla Eino Grönin elämässä.

Grönin lauluista lavalla kuullaan muun muassa Sä kuulut päivään jokaiseen, Viimeisestä illasta sekä Seinillä on korvat. Tunnetut kappaleet siivittävät näytelmässä miehen omaa elämäntarinaa. Nuorena Eino Gröninä lavalla nähdään Joni Leponiemi, joka on tv-sarjojen ohella tunnettu muun muassa Olen suomalainen -elokuvasta ja Villit vuodet -musikaalista.

Laulajan elämää seurataan naisen näkökulmasta, kun kertojana toimii Einon Marjatta-vaimo, jota Sappeessa esittää näyttelijä Emmi Kaislakari. Kaislakari on tunnettu useista isoista rooleistaan Tampereen Työväen Teatterista. Hän on ollut mukana esimerkiksi näytelmissä Cabaret, Tytöt 1918 ja Juhannustanssit.

Muissa rooleissa nähdään Antti Mikkola, joka on tullut yleisölle tutuksi muun muassa Elämän suola– ja Kotikatu tv-sarjojen myötä, Tampereen Teatterista tuttu Jannastiina Hakala sekä Mikko Huoviala, joka on vuosien varrella nähty monissa eri rooleissa Suomen Kesäteatterilla.

Musikaalin koreografiat luo Ansku Bergström, ja tanssijoina nähdään Tanssii tähtien kanssa -tv-ohjelmasta tuttu Janica Saarni parinaan Arto Petjala.

 

Eino Grön:

 • Laulajanura alkoi Porissa vuonna 1957. Ensimmäinen levytys vuonna 1958. Läpimurto seuraavana vuonna kappaleella ”Liian paljon rahaa”.
 • Suosio kasvoi tangolevytyksillä. Teki alkuvaiheessa levytyksiä Fazerille, mutta lähti yhtiöstä vuonna 1963 ja siirtyi Scandiaan.
 • Voitti Syksyn sävelen kappaleella ”Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa” vuonna 1997. Sai Iskelmä-Finlandia-palkinnon vuonna 2007.
 • Ollut vuodesta 1962 asti naimisissa Marjatta Grönin kanssa. Muistisairaudesta kärsivä vaimo asuu nykyisin hoitokodissa. Pariskunnalla on yksi poika.
 • Viettää talvet Floridassa, Grönillä on myös Yhdysvaltojen kansalaisuus.

 

Tango D’amoren työryhmä kerääntyi keskiviikkona yhteiskuvaan. Kuva: Daniel Paul

Tango D’amore -musikaali:

 • Näytökset Sappeen kesäteatterissa 1.7–16.8.2020
 • Tuotanto: Suomen Kesäteatteri
 • Ohjaus ja käsikirjoitus: Heikki Paavilainen
 • Kapellimestari: Jukka Hänninen
 • Liveorkesteri: Jukka Hänninen, Jyrki Telilä, Mirka Dojan ja Miika Perkiö
 • Koreografia: Ansku Bergström
 • Puvustuksen suunnittelu: Arja Sahno
 • Maskeerauksen suunnittelu: Pirjo Laihiala