Mirva Kittilä nähdään Linnan juhlissa lilassa, veistoksellisessa mekossa: ”Vielä ei jännitä, mutta jännitys varmaankin iskee juhlapäivänä”  

Neljä päivää h-hetkeen: joko jännittää, Pälkäneen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mirva Kittilä?

– Ei vielä. Mahassa kuitenkin varmaan kipristelee sitten itsenäisyyspäivänä, Pälkäneen kunnanvaltuuston puheenjohtaja ennakoi.

Kittilä astelee perjantaina tasavallan presidentin isännöimiin Linnan juhliin yhdessä miehensä Jukka Kittilän kanssa. Kutsu on perua presidentti Sauli Niinistön kesäisestä vierailusta Pälkäneellä, jota Mirva Kittilä emännöi.

– En silti osannut odottaa kutsua: presidentin kesäinen vierailu oli kuitenkin aika nopea ja lyhyt. Kun kutsu kolahti postilaatikkoon, istuin bussissa matkalla Tampereelle. Jukka lähetti kuvan kirjekuoresta puhelimeeni. Pyysin häntä avaamaan kuoren saman tien ja varmistamaan, että kutsu on aito eikä mikään jekku, Kittilä nauraa.

Useampikin kaveri varmisteli puolitosissaan kutsusta kuultuaan, että ”ethän vain mene sinne kansallispuvussa”.

– Ja ei, en ole siis menossa juhliin kansallispuvussa, vaikka siinä muuten viihdynkin ja monissa juhlissa olen siinä esiintynyt, Kittilä nauraa.

Pälkäneen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mirva Kittilä odottaa perjantaisia Linnan juhlia suurella mielenkiinnolla.

Kutsun saatuaan Kittilä pani töpinäksi. Saman tien hän kysyi luottokampaajaltaan, tamperelaiselta Santtu Starckilta, tietäisikö tämä ketään, joka voisi tehdä hänelle mekon juhlia varten. Paljon näytöksiä tehnyt kampaaja ja meikkitaiteilija ehdotti helsinkiläistä muotisuunnittelija Mert Otsamoa.

– Heti samana päivänä sovin jo ensimmäisen tapaamisen Otsamon kanssa, Kittilä kertoo.

Samalla sovittiin, että Starck matkaa itsenäisyyspäivänä Helsinkiin tekemään Kittilän kampauksen ja meikin.

Omannäköinen kangas

Mekon valmistamisprosessi on ollut Kittilälle uusi kokemus.

– Hääpukuni teetettiin naimisiin mennessämme, mutta kyllä tämän mekon teettäminen on ollut tosi taiteellinen ja luova prosessi. Arvostan suuresti käsityötä ja ihailen luovia ammattilaisia. He todella tekevät taidetta kankaasta.

Sopivat korkokengät juhliin löytyivät omasta kenkähyllystä. – Hieman olen harjoitellut kävelyä kenkien kanssa, sillä juhlissa ollaan lähes koko ilta jalkojen päällä, Mirva Kittilä tuumaa.

Prosessin aluksi Kittilä kertoi Otsamolle omasta mekkomaustaan ja näytti kuvia mekoista, jotka omaa silmää miellyttivät. Päivänselvää oli, että Kittilä ei halua päälleen mustaa mekkoa. Omannäköinen kangas löytyi helsinkiläisestä kangaskaupasta.

– En viihtyisi kovin ohuessa mekossa, ja sopivan, tarpeeksi vahvan kankaan löytyminen määritti myös mekkoni värin, joka on siis lila, Kittilä kertoo.

Tarkkoja yksityiskohtia asustaa Kittilä ei ennen Linnan juhlia paljasta. Hän kuvaa sitä kuitenkin vahvaksi, voimakkaaksi ja veistokselliseksi. Mekon valmistuminen on edellyttänyt kolmea sovituskertaa Helsingissä: viimeinen sovitus on keskiviikkona, kaksi päivää ennen h-hetkeä.

Sopivat asusteet juhlia varten löytyivät Kittilältä omasta takaa. Hopeansävyiset korkokengät löytyivät omasta kenkähyllystä, ja hopeiset korut ovat Lapponia-sarjaa.

Vahva pälkäneläisedustus

Kittilät matkustavat Helsinkiin itsenäisyyspäivän aamuna. Hotellivaraus on tehty jo hyvissä ajoin. Perheen kaksi lasta on juhlien ajan hoidossa isovanhemmilla.

Mekkoon sopivat Lapponia-sarjan korut löytyivät Mirva Kittilältä jo valmiiksi.

Varsinaisia odotuksia juhlien suhteen Mirva Kittilällä ei ole. Tarkoitus on lähteä presidentinlinnaan avoimin ja kiinnostunein mielin ja katsoa, mitä ilta tuo tullessaan. Kittilät astelevat linnaan illan ensimmäisessä kutsuvierasjoukossa kello 19 alkaen.

– Saa nähdä, onko siellä niin kuumaa ja ahdasta kuin monet aina puhuvat. Aiomme maistella mahdollisuuksien mukaan kaikkia tarjottavia, ja kai sitä kuuluisaa booliakin pitää maistaa, Kittilä toteaa.

Presidentinlinnassa nähdään tänä vuonna poikkeuksellisen paljon pälkäneläisväriä, sillä juhlien pyörteissä nähdään myös kunnan kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalo ja työllisyyskoordinaattori Panu Raivio, jonka kanssa itsenäisyyspäivän vastaanotolle matkaa Noora Rosberg.

 

Linnan juhlat 2019:

  • Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Kutsuttuina on erityisesti henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua.
  • Linnan juhliin on kutsuttu noin 1 700 vierasta. Kunniavieraita ovat sotiemme veteraanit ja lotat. He saapuvat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn. Kättelyn aloittaa veteraanikenraali Jaakko Valtanen.
  • Musiikista illan aikana vastaavat Kaartin soittokunta, Kaartin Combo solisteinaan Laura Voutilainen ja Lauri Mikkola, poikakuoro Cantores Minores ja a cappella -yhtye Club For Five.
  • Tarjoilussa korostuvat kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys. Tarjolla on laajasti kotimaisia luomutuotteita sekä kalaa ja riistaa. Makeissa tuotteissa käytetään esimerkiksi Kultarannan pensasmustikoita ja muita kotimaisia marjoja. Linnan perinteinen booli valmistetaan tänä vuonna kokonaan luomutuotteista.
  • Presidentinlinna koristellaan sinivalkoisin kukin. Pääosassa ovat Suomessa viljellyt leikkokukat. Kukat tulevat pääosin kotimaisilta puutarhoilta.

 

Lue lisää:

Sauli Niinistön Pälkäneen vierailu poiki kutsuja Linnan juhliin – Marketta Pyysalo, Mirva Kittilä ja Panu Raivio viettävät itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa