Minne sukkien parit katoavat?

Vielä tässä kuvassa kaikki oli hyvin – jokaisella sukalla oli pari.

Heippa, Vehjemies!

Kerropas minulle, minne sukkapareistani katoaa aina se toinen osapuoli – eli miksi minulla on paljon parittomia sukkia ja mistä ne puuttuvat parit voisi löytää?

Parittomien sukkien riivaama

 

Sukat ovat vaatekappaleena pieniä ja ne viihtyvät parittomina erityisesti sängyn välissä, alusvaatelaatikossa, muiden vaatteiden joukossa, jumppakassissa, kengän sisällä, sohvan takana, villasukkien sisällä sekä väärän väristen pyykkien joukossa.

Yksi sukan salaisimpia katoamistemppuja on pesukoneen rummun ulkopuolelle livahtaminen huomaamatta. Jos sinne kerääntyy suoranainen lauma eli yli 20:n sukkayksilön joukko, sen kyllä huomaa – kone ei luultavasti enää suostu pyörimään.

Salaisesta kätköstä niitä ei saa ronkkia itse pois, vaan paikalle tulisi kutsua koneen huoltoon erikoistunut ihminen. Rummun ulkopuolelle karkaamista voi yrittää ehkäistä pienille pyykeille tarkoitetuilla pesupusseilla.

Kirjavat sukat tuntuvat pitävän paristansa parempaa huolta kuin vaikkapa mustat sukat. Mustat sukat toisaalta ovat armollisempia, koska ne voi vaivatta yhdistää toiseen mustaan sukkaan herättämättä liialti huomiota eriparisuudellaan.

Sukille kannattaa varata selkeä oma tila tai laatikko vaatekaapissa; sukat hakeutuvat mielellään erityisesti muiden vaatteiden joukkoon. Pari löytyy välillä helpoiten, kun sukkia on käytössä kohtuullinen määrä.

Yksi ongelman ratkaisukeino on myös ostaa keskenään samanlaisia sukkia, joten kadonneelle sukalle löytyy pari suuremmalla todennäköisyydellä. Toinen hyvä keino on laittaa sukat lajitellessa kiinni toisiinsa – tällöin pestessä sukkamytyt tulisi muistaa avata. Sukkapidike toimii myös kätevänä apuvälineenä, jotta sukat pysyvät yhdessä.

Parittomille sukille, joille sukkaparia ei löydy muutamien siivouskertojen jälkeenkään, voi yrittää keksiä uusiokäyttöä. Yksinäisille sukille on paljon ideoita netti pullollaan, mutta niitä ei kannata jättää täyttämään sukkalaatikkoa, jos paria ei löydy.

 

Kertovat Marttaliiton kotitalousasiantuntija Viivi Maskulin ja Boschin asiakaspalvelu

 

”Sukkahiki” on se tuskanhiki, joka puskee otsalle, kun etsii epätoivoisesti ainoan mustan sukkaparinsa toista osapuolta kaksi minuuttia ennen kuin pitäisi olla lähdössä häihin puku päällä – ja kaapista tulee vastaan vain valkoisia tennissukkia.

Urheilupiireissä tuo termi pariton sukka muuten liitetään sellaiseen yksin elävään joukkueurheilijaan, joka on otteissaan hieman pehmeä (ja tunnetaan sukan lisäksi joissakin piireissä myös lapasena).

Tietää Vehjemies