Medelplanin matkaan – Arkin lehtilukusali sai nimen ja teoksen

Tilaisuudessa kuultiin myös kirjailija Tuula Kallioniemeä.

Lukutaidon juhlavuosi on päättymässä, mutta työ lukutaidon hyväksi jatkuu.

Jo pelkästään Pälkäneen pääkirjaston Arkin lehtilukusalin uuden nimen myötä Daniel Medelplanin nimi tulee olemaan entistä näkyvämmin esillä muistuttaen siitä, että lukutaidon arvostamisen ja siihen panostamisen tulee jatkua ja elää.

Pälkäneläisen Anja Mattila-Tolvasen ja saksalaisen Susanne Müller-Bajin yhteisteos Medelplanin matkassa oli kesällä esillä Pälkäneen pääkirjastossa, minkä jälkeen se kiersi Luopioisten ja Kostian kouluilla.

Alkuperäisteos sijoitettiin joulukuun alussa Arkin lehtilukusaliin, joka samassa tilaisuudessa tuli nimetyksi Medelplanin saliksi. Idea nimeämisestä on Arja Liutan, joka sai järjestetyssä tilaisuudessa kunnian paljastaa salin uuden nimikyltin. Päätöksen nimeämisestä ja nimestä teki Pälkäneen sivistyslautakunta.

Nimeämisellä halutaan muistaa sitä, että Pälkäneellä painettiin aapinen miehitysvuosien raskaina aikoina 300 vuotta sitten. Samalla halutaan kunnioittaa sekä Medelplanin ja seurakunnan ponnistuksia että ihmisten oikeutta ja mahdollisuutta lukemiseen ja itsensä kehittämiseen – ne eivät ole maailmassa itsestäänselvyyksiä.

 

Teoksesta myös kirja

Taiteilijoiden alkuperäisteoksesta on valmistunut myös kirja. Sen toteuttivat yhdessä talkoovoimin Pälkäneen Vanhankirkon Suojeluyhdistys ja Mari Laesterä, jonka käsialaa on kirjan taitto ja ulkoasu.

Kirjan julkaisutilaisuutta vietettiin Arkissa samanaikaisesti Medelplanin salin nimeämisjuhlan kanssa. Tilaisuuden järjestivät kirjan julkaisija Pälkäneen vanhankirkon suojeluyhdistys, Pälkäneen kirjasto, Anja Mattila-Tolvanen ja Susanne Müller-Baji.

Julkaisu- ja nimeämistilaisuudessa kuultiin Arja Liutan tervehdys Medelplan-museolta, kirjan tekijöiden puheenvuorot, kirjailija Tuula Kallioniemen puhe ja Mari Laesterän kirjaesittely. Viulumusiikkia esittivät Valkeakosken Musiikkiopiston oppilaat Nea Granroth, Miina Lehtonen, Eevi Lehtinen ja Viola Raatikainen opettajansa Kati Pylkkösen kanssa.

Medelplanin matkassa -kirjan tuotto aiotaan ohjata vanhankirkon suojeluyhdistyksen tekemään suojelu- ja korjaustyöhön. Teos on myynnissä paitsi Pälkäneen joulutorilla lauantaina 14. joulukuuta myös kirjastossa, Aapiskukossa, Nuijalla ja Rönnvikissä.

Viola Raatikainen ja Kati Pylkkönen viulunsoiton tuoksinassa juhlatilaisuudessa.