Luopioisten Kirkonkylä sai oman paloauton ainutlaatuisen yhteistyön avulla – Rego-halli on nyt myös paloasema

Luopioisten Kirkonkylä on saanut oman paloauton. Auton saaminen tuli mahdolliseksi Aitoon, Rautajärven ja Luopioisten vapaapalokuntien yhteistyön ansiosta. Kirkonkylä on ollut ilman omaa paloautoa vuoden 2011 lopusta lähtien, jolloin Luopioisten VPK lopetti aktiivisen toimintansa. Kirkonkylälle apu on siis jo monen vuoden ajan tullut joko Aitoosta tai Rautajärveltä.

– Parannusta tilanteeseen on mietitty jo hyvä tovi, sillä Kirkonkylä kuuluu alueeseen, jossa avun pitäisi tulla 8 minuutissa paikalle. Tämä saavutettavuus ei naapurikylistä käsin ole pääsääntöisesti toteutunut, Erkki Hyöki Aitoon VPK:sta huomauttaa.

Kirkonkylän uusi paloauto hankittiin Onkkaalan VPK:lta. Sen rahoitus – noin 30 000 euroa – järjestyi tänä vuonna toimintansa kokonaan lopettavan Luopioisten VPK:n kassasta.

– Palokunnan sääntöjen mukaan lopetettavan yhdistyksen varat tulee ohjata pelastustoimen käyttöön. En keksi parempaa tapaa sijoittaa Luopioisten VPK:n jäljellä olevat rahat kuin tämä. Yksikkö tulee nyt lähemmäs Kirkonkylää, mikä on hyvä, sillä tehtäviä täällä tuntuu riittävän, Tommi Vuorinen Luopioisten VPK:sta toteaa.

Janne Sokka, Erkki Hyöki ja Aku Pietilä ryhmittyivät uuden paloauton viereen.

Apu saapuu nopeammin

Kirkonkylän paloauto on varustettu täydellisellä ensivastekalustolla sekä alkusammutus- ja raivausvälineillä. Janne Sokka Aitoon VPK:sta kertoo, että sellaista tehtävää ei ole, mihin autolla ei voisi lähteä.

– Pelastustehtävissä pääsee alkuun auton välineillä ja kalustolla missä vain, Aku Pietilä Aitoon VPK:sta vielä lisää.

Kirkonkylän paloauto toimii jokaisella hälytyksellä joko Aitoon tai Rautajärven yksikön tukiyksikkönä. Hälytyksiin osallistuvat Luopioisten alueella asuvat Aitoon tai Rautajärven VPK:n henkilöt, jotka tähän saakka he ovat joutuneet hälytyksen tullessa ajamaan omalla autolla Aitooseen tai Rautajärvelle tai suoraan tehtäväpaikoille apunaan vain omat kädet.

– Tavoitteena on saada viiveitä pienemmiksi ja saada äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen ihmisen ensihoito tai tulipalon sattuessa alkusammutus nopeammin käyntiin, Hyöki mainitsee.

Tämänkaltainen kahden – tai oikeastaan jopa kolmen – VPK:n välinen yhteistyö on Suomessa melko harvinaista. Tavallisempaa on, että VPK:t toimivat kukin lähinnä omalla kylällään.

– Hieno juttu, että palokunnat voivat toimia yhdessä näin, Vuorinen sanoo.

Aitoon tai Rautajärven VPK ei saa Kirkonkylällä toimimisesta erillistä korvausta oman sopimuskorvauksensa päälle.

Uusi paloauto saatiin Kirkonkylälle lähiseudun vapaapalokuntien yhteistyön ansiosta.

Hälytyksille Regolta käsin

Koska Kirkonkylällä ei ole omaa paloasemaa, sopivaa paikkaa paloautolle etsiskeltiin jonkin aikaa, vaikka suuria vaateita tilalle ei ole: ainoat vaatimukset olivat nosto-ovi ja mahdollisuus sähkölle.

Sopiva paikka paloautolle löytyi vanhan ja uuden Rego-hallin välisestä tilasta. Aitoon ja Rautajärven VPK:t maksavat kunnalle tilasta 20 euron kuukausivuokraa. Tila on osittain myös rakennuksessa toimivan FinnHarr Oy:n käytössä.  VPK:laiset kiittelevätkin yrittäjä Sami Kallioista hyvästä yhteistyöstä asian kanssa.

Valmiina lähtöön Rego-hallissa.
Kalusto kunnossa.
Paloauto hankittiin Onkkaalan VPK:lta.