Isänmaan ilta Kuhmalahden Suojalla

Sydän-Hämeen miehet taistelivat Talvisodassa 80 vuotta sitten Tolvajärven rintamalla. Everstiluutnantti Aaro Pajarin komentama pohjoishämäläinen Jalkaväkirykmentti 16 oli keskeisessä osassa, kun Laatokan pohjoispuolella Tolvajärvellä 12. joulukuuta 1939 saavutettiin ratkaiseva torjuntavoitto. Noin 60 kilometriä rajalta maahamme tunkeutunut vihollisdivisioona lyötiin hajalle ja vihollinen alkoi vetäytyä takaisin itään päin. Tolvajärven torjuntavoitto antoi armeijallemme uskoa, että miesmäärältään ja aseistukseltaan moninkertainen vihollinen on pysäytettävissä.

Tolvajärven taistelusta on arkistoaineistoihin ja maastoselvityksiin perustuen kerätty uutta tietoa. Pajarin Poikien Perinneyhdistys julkaisee lähipäivinä aiheesta uuden kirjan. Kirjoittajat ovat kangasalalaiset sotahistorian harrastajat Tuomo Juntunen ja Harri Virtapohja. Kirjan uudet kartat on piirtänyt sahalahtelainen Heikki Lahdenniemi.

Kuhmalahden Suojalla keskiviikkona 18. joulukuuta kello 18 järjestettävässä Isänmaan illassa Tuomo Juntunen kertoo Tolvajärven ratkaisutaistelusta, jossa mukana oli Kuhmalahden ja Sahalahden miesten muodostama 6. komppania päällikkönään luutnantti Martti Siukosaari. Taistelun voitolla oli myös raskas hintansa. Kuhmalahden miehiä kaatui Tolvajärvellä kaksitoista ja muutama päivä myöhemmin Ristisalmella seitsemän. Sahalahden miehiä kaatui Tolvajärvellä kaksi ja Ristisalmella seitsemän.

Lisäksi tilaisuudessa Kangasalan Reserviupseerien ja Reservinaliupseerien yhdistysten puheenjohtajat esittelevät yhdistystensä toimintaansa. Edellä mainittu kirja on myös ostettavissa. Musiikkia esittää Matti Rauhalahti. Kahvitarjoilu. Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Markku Rauhalahti

Tolvajärven harjulle kesällä 1939 valmistunut ja vihollisen miehittämä matkailumaja vallattiin rajussa taistelussa takaisin. Ensimmäisenä majaan ryntäsi silloinen kuhmalahtelainen Yrjö Saarinen pikakivääreineen. Majan korkea kivijalka on vielä jäljellä. Arkistokuva.