Lapsi on merkki

Matti Repo.

Monet maailman tunnetuimmista valokuvista esittävät lapsia sodan uhreina. Jotkut kuvat ovat muodostuneet ikoneiksi maailman epäoikeudenmukaisuudesta. Ne tunkeutuvat mieleen ja jäävät vaivaamaan. Viattomien kärsimystä katsellessa nousee voimattomuuden tunne. Voidaan kysyä, onko oikein levittää kuvia lasten ahdingosta. Eikö sekin ole puolustuskyvyttömän käyttämisestä hyväksi hänen heikkoudessaan? Ainakin kuva pysäyttää ja riisuu aseista vahvankin. Lapsi voi olla merkki, aikuisille osoitettu viesti. Liikennemerkissä lapsen kuva muistuttaa: sinä olet joskus ollut kuin minä, yhtä riippuvainen isompien kyvystä ottaa huomioon. Ethän aja päälle.

Jouluevankeliumissa enkeli kertoo paimenille ilosanoman. Pelastaja on syntynyt. Missä hän on? ”Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” Paimenet lähetetään Betlehemiin. Ehkä siellä on paljon lapsia? Missä on oikea paikka ja miten se yöllä löytyy? Miten eri lapsista tunnistaa, kuka on Vapahtaja, Kristus, Herra? Ovathan kaikki vauvat saman näköisiä vieraan silmiin. Onko kuningas Daavidin jälkeläinen kovin erilainen kuin muut? Ehkä hän on jossain kartanossa ellei peräti palatsissa?

Mutta ilosanoman merkkinä on vain lapsi kapaloituna seimessä. Kapalot ja seimi. Kumpaakaan sanaa tuskin tuntee nykysuomalainen. Ei ole meillä paljon paimeniakaan. Aikoinaan yksinkertaisille paimenille riitti yksinkertainen merkki: tämä lapsi näyttää yhtä pieneltä ja köyhältä kuin teidän lapsenne. Häntä ei ole kääritty silkkiin eikä laitettu kultavuoteelle. Hänellä on yllään riepuja ja hän lainaa eläinten syöttökaukaloa. Siinä on Jumalan ilosanoma.

Lapsi on merkki. Pieni lapsi kertoo: minussa on tulevaisuus. Suojele minua. Jumala antaa merkin: hänenkin poikansa on pieni, heikko ja köyhä.

Tämä pieni lapsi on sinun pelastajasi. Tunnistat hänet siitä, että hän ei etsi valtaa eikä loistoa. Hän pelastaa sinut tekemällä sinustakin pienen, sellaisen, joka luottaa Jumalaan eikä omaan suuruuteensa. Siunatkoon hän sinun joulujuhlasi.

Tampereen piispantalossa adventtina 2019

Matti Repo