Lukijat kertovat: Sitä joulua en unohda – katso ja kuuntele myös jouluinen video

Kun kuusi kaatui ja joulupukki teki kadun varteen tarpeensa. Välke kokosi kangasalalaisten ikimuistoisimpia joulumuistoja.

 

Joulu ulkomailla

”Lähdimme mieheni kanssa 2000-luvun puolen välin paikkeilla viettämään joulua Teneriffalle. Elettiin aikaa ennen lapsia, ja mietimme mieheni kanssa, että on mukavaa irrottautua kaikista perinteistä. Aika nopeasti tuli kuitenkin ikävä suomalaista joulua ja kaikkia läheisiä. Kuulimme lomamme aikana varmaan ainakin sataan kertaan joululaulun Feliz Navidad. Joulun kaupallisuus oli Teneriffalla jo aivan eri luokkaa kuin koti-Suomessa. Tämän reissun jälkeen olemme viettäneet joulut visusti Suomessa, suvun ja läheisten kanssa.

Nainen, 36

 

Joulupukki tien varressa

”Päätimme muutama vuosi sitten, että joulupukki ei vieraile meillä tänä jouluna. Lapset olivat vielä aika pieniä, ja kun huomasin joulupukin kävelevän läheisellä tiellä, huikkasin lapsetkin nopeasti ikkunan ääreen. Olin hetken aikaa tosi tyytyväinen bongaukseeni. Siinä samassa joulupukki kuitenkin pysähtyi ja alkoi vetää housujaan alas. Siinä sitten töllistelimme, kun pukki pissasi kesken matkan teon tien varteen. Hämilläni hätistelin lapset pois ikkunasta. Että sellainen pukki…”

Nainen, 37

 

Kuusi kaatui kolmesti

”Olin ollut jalkaleikkauksessa ja olimme viettämässä jouluaattoa anopilla. Olimme kokoontuneet joulun viettoon jo aatonaattona ja yövyimme anopilla isommalla sakilla. En päässyt leikkauksen takia kiipeämään rappusia yläkertaan, joten nukuimme mieheni kanssa rappusten alle sijatulla patjalla. Heräsimme puolenyön maissa omituiseen laahaavaan ääneen – kuusi oli kaatunut. Pari tuntia tästä ja uusi herätys: kuusi kaatui jälleen. Hetken päästä kuusi kaatui vielä kolmannenkin kerran. Viimeisellä kerralla kaatuvan kuusen kasteluvedet kastelivat kuusen juurella odottaneet lahjat. Ne taisivat kuitenkin säästyä ihan kelvollisina avaamiseen asti.”

Nainen, 42

 

 

Pukki oli varomaton

”Kun olin pieni, meillä vieraili usein joulupukki, joka muistutti erehdyttävästi naapuriamme. Erään joulun alla meille oli laitettu uusi parketti, ja meille lapsille oli kovasti terotettu, että lattiaa ei saa nyt yhtään naarmuttaa tai paukuttaa leluilla. Kun pukki sitten astui jouluaattona sisään, hänellä oli mukanaan aika terävä keppi, jolla hän paukutti lattiaan kulkiessaan. Meitä lapsia tämä kovasti jännitti ja odotimme, mahtaako pukki saada muikkarin isältä tai äidiltä. Ei tainnut kuitenkaan saada.”

Mies, 44

 

Joulukuusi oli sijaiskärsijä

”Olimme viettämässä joulua vanhemmillani. Meillä oli poikakoira, joka oli saavuttamassa kukkoiluiän. Myös vanhemmilla oli koira, vähän iäkkäämpi, poika sekin. Karvakaverukset eivät oikein tulleet juttuun keskenään, mutta eivät toistensa kimppuunkaan käyneet.

Joulukuusi joutui tässä valtataistelussa sijaiskärsijäksi, kun koirat jossain vaiheessa aattoiltaa aloittivat merkkailun. Ensin kävi lorottamassa kuusen juurelle ensimmäinen koira, sitten toinen. Sitten taas vähän ajan päästä yritti ensimmäinen, ja toinen oli taas pian kuittaamassa. Tätä jatkui jonkin aikaa ja lopulta otteet tavallaan kovenivat. Huipennus nimittäin koettiin, kun molemmat koirat väänsivät kilpaa kuusen juurelle pökäleitä.”

Mies 39