Onko 90-vuotias vanha?

90-vuotias Sydän-Hämeen Lehti kysyi yhdeksältä nuorelta ja vanhalta sydänhämäläiseltä mielipidettä siihen, onko 90-vuotias vanha. Lisäksi utelimme, mitä pitäisi olla hyvässä sanomalehdessä ja mitä henkilö lukee sekä katselee tietokoneelta tai kännykältä.

Kysymykset:

  1. Onko 90-vuotias vanha?
  2. Mitä kaikkea pitäisi olla hyvässä sanomalehdessä?
  3. Mitä luet/katselet tietokoneella/kännykällä?

Niila Heikkilä, 5, viskarilainen, Laitikkala

Vanhat ovat poskista erilaisia ja heillä on ruskeampi iho. He myös käyttävät kävelykeppejä ja rollaattoria.

Konelehti on hyvä, sillä siinä on paljon kuvia traktoreista, kaivinkoneista ja puimureista. En vielä osaa lukea, mutta tunnistan kirjaimia. Sydän-Hämeen Lehdessä sääennusteen kartta ja sarjakuvat ovat mielestäni kiinnostavimmat asiat.

Vanhempien kännyköistä katselen konevideoita.

Minea Tikka, 7, koululainen, Onkkaala

90-vuotias on vanha eikä jaksa enää kunnolla juosta. Vanhoilla on ryppyjä ja he kävelevät hitaammin. He pysyvät virkeinä lenkkeilemällä.

Hyvässä sanomalehdessä on ihmisten ja hevosten kuvia. Pidän eniten hevosista kertovista jutuista. Lapsista saisi olla enemmän juttuja.

Opin lukemaan eskarissa viime keväänä. Luen hevoskirjoja, Hippos-lehteä, hevostaito-opasta. Luen myös Sydän-Hämeen Lehteä, mutta en ihan joka viikko. Erityisesti luen omista urheilulajeista ja tutuista kertovat jutut. Minulle luetaan myös iltasaduksi erilaisia kirjoja.

Matti Hirvonen, 7, koululainen, Kaukkala/Aitoo

En tiedä, onko 90-vuotias vanha, kun en osaa noin isoja numeroita vielä. Isoisä on kyllä vähän vanha (lähes 90-vuotias). Vanhoilla on ryppyjä. He voivat pysyä nuorekkaina voimistelemalla ja juttelemalla nuorempien kanssa.

Tykkään katsella kuvia metsäkoneista, joten hyvässä sanomalehdessä olisi niitä.

Osaan lukea vasta vähän. Luen Aku Ankkaa. Äidin puhelimella katselen lastenohjelmavideoita ja metsäkonevideoita. Äiti lukee minulle ranskalaisia iltasatuja, sillä hänen oma äidinkielensä on ranska.

Tytti Ojanperä, 13, koululainen, Luopioinen

Ikä tekee 90-vuotiaasta vanhan ja heidät tunnistaa liikkumisesta, puheesta ja ulkonäöstä. Vanhat pysyvät virkeinä, kun he syövät hyvin, liikkuvat ja ulkoilevat sekä ajattelevat paljon.

Hyvässä sanomalehdessä on oikeaa tietoa sekä eläin- ja urheilujuttuja.

Luen sanomalehtiä, kun on juttuja korispeleistä sekä koulussa lehtiviikolla. En oikein pidä lukemisesta, sillä en ole löytänyt mielenkiintoisia kirjoja. Kännykästä seuraan uutisia ja katselen tubettajien videoita sekä pelivideoita. Seuraan Baqpaa, Lakkoa ja Pupuninjoja.

Juho Tähkänen, 24, metsäpalveluyrittäjä, Holja

90-vuotias on jo aika vanha. Olisi kyllä hienoa päästä siihen ikään. Vanhukset pysyvät virkeinä tekemällä arkisia sekä mukavia asioita ja liikkumalla.

Mielestäni hyvässä sanomalehdessä on ajankohtaisia asioita ja kaikille tasapuolisesti mielenkiintoista luettavaa. Itseäni kiinnostavat eniten oman kunnan ajankohtaiset asiat, urheilu, politiikka ja tapahtumat. Pidän myös ihmisistä kertovista jutuista.

Luen eniten kännykällä ja sosiaalinen media korvaa lehtiä jonkin verran. Eniten seuraan koira- ja metsästysaiheisia ryhmiä sekä metsäalan ammattilaisten ryhmiä. Lehdistä luen Metsälehteä, Metsästäjä-lehteä sekä Jahti-lehteä.

Kuva: Inka Nikkanen

Marika Haavikko, 41, lähihoitaja, Onkkaala

Kyllä 90-vuotias on vanha, mutta hän voi olla edelleen mieleltään nuori. Huumorintajun sekä elämänilon säilyttäminen on avain siihen, että voi nähdä elämässä hyvää myös vaikeuksien keskellä. 90-vuotias lehti on arvokkaalla tavalla vanha, luotettava ja perinteikäs.

Paikkakunnan päätöksenteon uutisointi sekä uutiset paikallisista ihmisistä ja tapahtumista tekevät sanomalehdestä hyvän.

Paikallislehden luen mieluiten paperilehtenä, maailmanlaajuisia uutisia katson kännykällä netistä. Seuraan YLE:ä, BBC:tä sekä Guardiania. Lisäksi käytän sosiaalista mediaa aika paljon, seuraan mielipidevaikuttajia, poliitikkoja sekä pidän yhteyttä lähellä ja kaukana asuviin ystäviin.

Pia Rauhalahti, 52, fysioterapeutti ja Method Putkisto -ohjaaja, Puntari/Kuhmalahti

Vastaus riippuu siitä, miten henkilö itse kokee oman ikänsä. Joka tapauksessa 90-vuotias on elämää kokenut ja viisas ihminen.

Hyvässä paikallislehdessä on koko aluetta kattavia aiheita sekä selkeästi kerrottuina valtakunnallisten päätösten vaikutukset alueellemme. Paikallisista yrittäjistä kertovat jutut ovat kannustavia kertomuksia siitä, miten täällä voi ansaita oman elantonsa. Jokainen lukee aina tarkimmin omaa kyläänsä koskevat jutut. Sydän-Hämeen Lehden valttina on paikalisuus.

Luen paperilehtiä, sillä niiden äärellä rauhoittuu toisin kuin älylaitteilla. Luen Aamulehteä ja viikonloppuisin myös Helsingin Sanomia sekä kaikkia alueen paikallislehtiä. Ytimekkäät jutut tulee luettua helpoimmin, pidemmät vain, jos ne kolahtavat itseen. Aika vähän selaan nettiä kännykällä ja tietokoneella.

Liisa Suova, 74, eläkeläinen, Onkkaala

Vastaus riippuu ihmisestä, hyvämuistiset 90-vuotiaat ovat vielä nuorekkaita. Vanhat tunnistaa kasvoista sekä kävelystä tai liikkumisesta ylipäänsä. Liikkuminen, syöminen, hyvä uni sekä hyväntahtoisuus pitävät ikäihmisen virkeänä.

Sydän-Hämeen Lehti on kyllä tasokas ja monipuolinen sanomalehti, jonka haluaa lukea useastikin. Se on tullut minulle vuosikymmeniä ja se tuli lapsuudenkotiinikin. Voimaksi viikolle -palsta tuo hyvää mieltä ja mielipiteet ovat mielenkiintoisesti kirjoitettuja. Oman paikkakunnan tapahtumia ja uutisia luen mielelläni. Parhaat palat leikkaan talteen.

Luen päivittäin Raamattua sekä Aamulehteä. Seuraan myös Israel-voittoisia lehtiä. Kirjoihin en jaksa keskittyä ja internetistä en seuraa mitään.

Kalle Laakso, 92, eläkeläinen, Laitikkala

Kyllähän 90-vuotias on vanha, mutta ei välttämättä henkisesti avuton. Pikemminkin ikä näkyy fyysisessä kunnossa. Kunhan silmät pelaavat, lukeminen ja tietokoneen katselu ovat tärkeitä vireydelle.

Hyvässä sanomalehdessä on ajankohtaisia asioita. Tärkeää on puhua totta ja tuoda esiin eri näkökulmat. Toimittajan oma näkemys saa olla mukana, kunhan myös vastapuolen ääni kuuluu. Vanhusten asiat ja näkemystensä puolustaminen ovat tärkeitä. Pälkäneellä nämä hoidetaan ihan tyydyttävästi.

Luen lehdistä ja tietokoneelta oman pitäjän ja maakunnan asioita. Joskus haen jotain vanhaakin asiaa. Olen aktiivinen myös Facebookissa.