Hannu Malmivaara osti leipomon Turun seudulta, Pirjon Pakari levittäytyy nyt Varsinais-Suomeen

Leipomoala on sydämenasia seinäjokelaiselle Hannu Malmivaaralle. Hän on hankkinut jälleen omistukseensa perinteikkään leipomon. Pirjon Pakari hankkii jalansijaa Varsinais-Suomesta, kun Raisiossa ja Turussa toimiva Leipomo-konditoria Nurmi & Sulonen Oy siirtyy Malmivaaran imperiumiin. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Leipomoala on sydämenasia seinäjokelaiselle Hannu Malmivaaralle. Hän on hankkinut jälleen omistukseensa perinteikkään leipomon. Pirjon Pakari raivaa jalansijaa Varsinais-Suomesta, kun Raisiossa ja Turussa toimiva Leipomo-konditoria Nurmi & Sulonen Oy siirtyy Malmivaaran imperiumiin. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Yrittäjä Hannu Malmivaara vahvistaa leipomokeisariuttaan. Pirjon Pakarin rakentaja ja kehittäjä on niittänyt mainetta yritysostoillaan. Nyt kasvuyrittäjä aloittaa Varsinais-Suomen valloittamisen. Hän on ostanut vuonna 1956 perustetun raisiolaisen Leipomo-konditoria Nurmi & Sulonen Oy:n. Malmivaara odottaa paljon Varsinais-Suomelta. Hän saa liikepaikan muun muassa Turun kauppahallista.

Hannu Malmivaara tökkää uuden nuppineulan Suomen-kartalle leipomotoimintansa laajentumisen merkiksi.

Malmivaaralla on yritykset Pirjon Pakari Seinäjoki Oy, Pirjon Pakari Kauhajoki Oy, Pirjon Pakari Satakunta Oy, Pirjon Pakari Ylöjärvi Oy, Pirjon Pakari Nurmijärvi Oy ja Pirjon Pakari Ylivieska Oy.

– Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Satakunta, Pirkanmaa ja Uusimaa ovat hallussa. Nyt rynnistämme Varsinais-Suomeen ja Turun seudulle, Malmivaara listaa.

– Perinteisen leipomon hankkiminen Ylivieskasta on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi. Kuljetamme Ylivieskasta koko ajan enemmän ja enemmän leipiämme ja muita tuotteitamme Ouluun, leipomoyrittäjä kertoo.

– Se, että Pirkanmaa on voimakkaasti kasvava maakunta, näkyy suoraan toiminnassamme alueella. Markkinat vetävät hyvin, hän kiittää.

Malmivaaran mukaan maamme kasvukolmiossa olevan Turun seudun ja sitä ympäröivän muun Varsinais-Suomen markkinat ovat houkuttavat. Yrittäjä odottaa Pirjon Pakarin tuotesortimentille entistäkin suurempaa kysyntää Leipomo-konditoria Nurmi & Sulosen reviirillä.

Investointi odottaa

Hannu Malmivaara ottaa Leipomo-konditoria Nurmi & Sulosen haltuunsa ensi syksynä. Yritys työllistää leipurimestarin kuusi leipuria sekä puolitusinaa myyjiä.

– Pääpaikka on Raisiossa. Sinne toteutamme varsin mittava investoinnin, jotta leipomotilat ja sen konekanta saatetaan 2020-luvun tarpeita vastaaviksi, hän kertoo.

Malmivaaran mukaan Leipomo-konditoria Nurmi & Sulosen sijainnit ovat leipomo- ja myyntitoiminnan kannalta erinomaiset.

– Saamme toimivia kanavia pitkin Pirjon Pakarin tuotteet varsinaissuomalaistenkin kuluttajien ulottuville.

– Nurmi & Sulonen tunnetaan etenkin lihapiirakoistaan ja luumumunkeistaan.

Malmivaara korostaa Pirjon Pakarin pika-pika-jakelun tärkeyttä.

– Toimitamme leipomotuotteitamme 1250 kauppaan. Toimintamme perustuu tiukasti siihen, että tuotteemme ovat uuni- ja paistolämpiminä jälleenmyyjillä eli asiakkaiden saatavilla.

– Lähileipä on meidän mottomme. Esimerkiksi Ylöjärveltä toimitamme tuotteita 200 kauppaan. Nurmijärveltä viemme leipomuksia 300 myyntipisteeseen. Juuri tuoreudessa päihitämme kilpailijamme, joiden tuotteet tehdään esimerkiksi Ruotsissa tai Virossa.

Valoa kuilun päässä

Kotimainen leipomoala on ollut viime vuosina rajussa myllerryksessä. Moni pieni yritys on joutunut laittamaan pillit pussiin.

Hannu Malmivaara iloitsee, että vihdoinkin ahdingossa olleelle toimialalle alkaa kuulua hyvää.

– Merkkejä paremmasta ajasta on!

Malmivaaran mukaan kaupat satsaavat jälleen leipäkulttuutista motivoituneina monipuoliseen tarjontaan, jossa ne arvostavat paikallisuutta ja lähivalmistajia.

– Näyttää siltä, että halpuuttamisen tyly aika on siirtymässä unholaan.

Malmivaara sanoo uskovansa toimialaansa.

– Teemme koko ajan kehitys- ja jalostustyötä. Uskomme, että suomalaiset arvostavat laadukkaasti leivottuja leipiä ja muita leivonnaisia.

Pirjon Pakari on vuonna 1985 perustettu lähileipomo, jossa leivotaan käsin uunituoretta, hyvää ja perinteikästä leipää puhtaista kotimaisista raaka-aineista.

MATTI PULKKINEN