Suoraman koulun kuntotutkimukset ovat valmistuneet – tutkimus paljasti ilmatiiveyspuutteita sekä ongelmia liikuntasalin ja ruokasalin alapohjissa  

Kangasalalaisen Suoraman koulun kuntotutkimukset ovat valmistuneet. Tutkimukset teki Vahanen Rakennusfysiikka Oy. Merkittävimpiä korjaustarpeita rakennuksessa ovat rakenteelliset epätiiveyskohdat, liikuntasalin alapohjan kosteusteknisesti riskialtis rakenne sekä ruokasalin alapohjan paikalliset vauriot ja puutteet. Lisäksi rakennuksen alakattotilat on puhdistettava.

Ensimmäisinä toimenpiteinä toteutetaan koulun alkuperäisen osan ulkoseinien ilmatiiveyspuutteiden korjaaminen. Korjaustyöt tullaan tekemään tila kerrallaan, ja ne aloitetaan tänä vuonna.

Pienempiä töitä, jotka eivät vaadi suunnittelua, tehdään myös jo tämän vuoden aikana. Ruokasalin alapohjan ja liikuntasalin alapohjan korjaukset ajoittuvat alustavasti vuosille 2021–2022.

Koulun ilmanvaihtojärjestelmää on myös tutkittu ja siitä on löydetty vikoja, joita on osittain jo korjattu. Rakennuksen ilmanvaihdon nuohous ja tasapainotus tehdään tänä keväänä, minkä jälkeen ilmanvaihdon tutkimukset ja korjaustoimenpiteet jatkuvat.

Oppilaskyselyn tulokset valmistuivat

Koulun oppilaille teetettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sisäilmakysely syksyllä 2019. Kyselyyn vastanneilla oppilailla oli hengitystie-, silmä- ja iho-oireita tavanomainen määrä verrattuna suomalaisiin koululaisiin. Hieman tavanomaista enemmän koululaisilla oli hengenahdistus- ja hengityksen vinkunaoiretta. Vain kuusi prosenttia oppilaista ilmoitti koulun sisäilmaa koskevasta huolestumisesta. Päänsärky- ja väsymysoiretta oli koululaisilla tavanomaista enemmän.

Terveydenhuollon arvion mukaan kyselytuloksen perusteella ei voida päätellä, mistä syystä koettu päänsärky- ja väsymysoireilu oli yleisempää. Kyselyn tulokset eivät suoraan viittaa sisäilmaongelmaan oireiden taustalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan oppilaiden oireilun määrän perusteella ei pystytä luotettavasti arvioimaan, millainen on rakennuksen sisäilman laatu, sillä tutkimuksessa todettiin koulurakennusten olosuhteilla olevan vain heikko yhteys oireiluun.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?