Ennustamisen vaikeus

Sekä Pälkäneen että Kangasalan päättäjät tuskailivat kuntatalouden ennakoimattomuutta, kun Sydän-Hämeen Lehti kysyi heiltä näkemyksiä vuoden 2020 tuomista hyvistä ja huonoista puolista.

Vallitsevaan todellisuuteen perustuvien tulojen ja menojen ennakointi on ollut viime aikoina kunnille yhtä hankalaa kuin nuorella, joka on juuri muuttanut omilleen mutta ei pysty aavistamaan, milloin taloudellista tukea luvannut ailahtelevainen miljonääriäiti oikeasti siirtää tilille rahaa, milloin mielivaltainen vuokranantaja ilmoittaa joutuvansa veloittamaan tilapäisesti hieman ylimääräistä tai millaisia uusia lisävelvoitteita asumistuen kuittaamiseksi tulee.

Jos jotakin ennustaa, on aina olemassa virheen mahdollisuus.

Kun Laitikkalan ja Epaalan kouluja lakkautettiin Pälkäneellä vajaat seitsemän vuotta sitten, laskettiin siitä kertyvän yli 300 000 euron vuosittaiset säästöt, joilla sivistystoimen käyttötalouskurjuuden ja kunnan kiristyvän taloustilanteen ennustettiin helpottavan. Samaan aikaan laskettiin, että arviolta vuodesta 2017 alkaen Roholan alueen rakentuminen alkaa kasvattaa Kostian koulun oppilasmäärää.

Vaikuttaako kuntia pitkään vaivanneeseen haluttomuuteen satsata esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolella ennaltaehkäiseviin palveluihin enemmän se, että akuutteja ongelmia on niin paljon vai se, että ennaltaehkäisevään toimintaan käytettyjen eurojen tuloksia ei voida kuitenkaan tietää ennalta täysin varmaksi? Näiden päättäjien itsensäkin peräänkuuluttamien satsausten jättäminen tekemättä voikin kuntalaisten silmiin näyttää samalta kuin henkilö, jolla ei ole kiireen keskellä aikaa suunnitella tekemisiään etukäteen – vaikka juuri se olisi todennäköisesti kaaosta eniten hillitsevä toimi.

Erehtymisen sanotaan kuitenkin olevan inhimillistä – siinä missä jälkiviisauden joidenkin mielestä sitä parasta viisautta.

Yhdysvaltain patenttitoimiston johdossa arveltiin jo vuonna 1899 kaiken keksittävissä olevan tulleen keksityksi. Microsoftin perustajan Bill Gatesin puolestaan kerrotaan muinoin tuumanneen, että 640 kilotavua pitäisi hyvin riittää tietokoneen muistiksi. Tällainen arvio olisi omiaan muistuttamaan monia, etteivät katajaan kapsahtaneet ennustukset automaattisesti tarkoita kaiken menemistä pieleen tulevaisuudessa.

Lausahduksen todenperäisyyden Gates – jolle on koko elämänsä aikana kertynyt laskennallisesti yhdessä vuorokaudessa varallisuutta saman verran kuin Pälkäne käyttää vuosittain teknisiin ja hallinnollisiin palveluihinsa – toki nykyisin itse kiistää.