”Kaikki myytävät kohteet yhdelle ja yhteiselle alustalle”, ehdottaa Suomen suurimman OP Kodin toimitusjohtaja Timo Voutilainen

Suomen suurinta OP Koti -ketjuun kuuluvaa OP Koti Pirkanmaa Oy:tä johtava Timo Voutilainen uumoilee kaupungistumiselle ja keskittymiselle vastareaktiota. Hän toivoo, että koko kiinteistönvälitysala nostaisi arvostustaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Suomen suurinta OP Koti -ketjuun kuuluvaa OP Koti Pirkanmaa Oy:tä johtava Timo Voutilainen uumoilee kaupungistumiselle ja keskittymiselle vastareaktiota. Hän toivoo, että koko kiinteistönvälitysala nostaisi arvostustaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Jo 71 vuotta kiinteistönvälityksessä mukana olleen OP Koti Pirkanmaa Oy:n tuoreella toimitusjohtajalla Timo Voutilaisella on kannustavia terveisiä maakuntaan. Hän ennustaa käänteentekevää vastareaktiota maassamme pitkään jatkuneelle kaupungistumiselle ja keskittymiselle. Runsaat kolme vuosikymmentä kiinteistönvälitysalalla työskennellyt konkari näkee, että digitalisaation eteneminen mahdollistaa maaseudun palaamisen taas suosituksi asuinympäristöksi. Omalle toimialalleen Voutilainen odottaa tehokasta kasvojenpesua. Perinteiset välittäjät häviävät digin nostaessa asiantuntijat remmiin.

Timo Voutilainen vaihtoi pääkaupunkiseudun maan toiseksi suurimpaan kasvukeskukseen. Suomen suurinta OP Koti -ketjun yritystä johtamaan tullut mies on huomannut jo muutamassa kuukaudessa, että niin Tampereen kaupunkiseudun kuin Pirkanmaan maakunnan maine innovatiivisena, veto- ja pitovoimaisena, kasvavana ja kehittyvänä kansantalouden kakkosveturina on perusteltu.

Voutilainen on työskennellyt eri tehtävissä kiinteistönvälitysalalla tarkalleen 31 vuotta. Hänelle ovat tuttuja muun muassa SP-Koti, Huoneistokeskus sekä Kiinteistömaailma.

Koko tähänastisen elämänsä pääkaupunkiseudulla vaikuttanut Voutilainen ilmoittautuu vapaaehtoisesti vastarannankiiskeksi. Hänen mielestään on vaan hetken kysymys, kun nykymuotoinen kaupungistuminen ja keskittyminen synnyttävät vastakkaiset reaktiot. Pienissä citykodeissa tiiviisti rakennetuilla asuinalueella elävät ihmiset pakenevat luontoon maaseudun rauhaan. He janoavat avaruutta ja tekemistä.

Voutilainen kritisoi suomalaista mediaa pintapuolisista ja osatotuuksia korostavista uutisista. Hän kokee, että säännöllisesti lyhyinä sähkeinä suurelle yleisölle tarjoiltavat jutut antavat täysin virheellisen ja puutteellisen kuvan asuntokaupasta. Niin asuntokaupan hiljaisuudesta tai vilkkaudesta kerrottaessa tuijotetaan yleensä kovin lyhyitä ajanjaksoja. Neliömetrien hintavertailut perustuvat täysin villiin meininkiin.

– Surullista on se, että ikävät ja huonot uutiset alkavat toteuttaa itseään. Kun jotakin hokemaa toistetaan riittävästi, ihmiset alkavat uskoa kuulemaansa ja toimivat sen mukaan.

Voutilainen teroittaa, etteivät ennusteet ole faktaa. Hyvin useasti ennakkoarvio saattaa pettää.

– Pirkanmaan kaikki 22 kuntaa ovat mielenkiintoisia, niistä jotkin toki haasteellisempia kuin toiset. On luonnollista, että myytävän kohteen on oltava hyvässä kunnossa. Asuntokauppa käy, kun liikenneyhteydet ja palvelut ovat kunnossa. Realismi ja totuudessa pidättäytyminen ovat tärkeitä avuja kiinteistönvälitysalalla.

Alan nostettava arvostustaan

Kiinteistönvälityksen arvostus on pohjamudissa eli sen arvostus ei ole sitä, mitä sen kuuluisi olla. Kuitenkin kiinteistönvälittäjät ovat vaikuttamassa ihmisten elämän suurimpiin kauppoihin ja he ovat mukana ihmisten elämän muutoksissa Timo Voutilaisen mukaan muutoksen on lähdettävä alan sisältä.

– Jos alallamme työskentelevät pitävät itseään kämpänmyyjinä niin haloo!

Voutilainen nostaa toimialan pelastus- ja menestystekijäksi sen, että välittäjistä kuoriutuu asiantuntijoita ja asiakkuuksien hoitajia.

– Korostan tosiasiaa, että ammattimainen kiinteistönvälitys on monipuolisesti koulutettujen ja monella osaamisen alueella pätevöityneiden eksperttien vastuullista työtä. Meidän tehtävämme omalla alallamme on näyttää ja kertoa asiakkaille vastuumme ja kaikki tekemisemme sekä kaikki tekemisemme asiakkaiden asioiden eteen.

Voutilainen muistuttaa, että kodin hankinnassa, asunnon myynnissä ja ostamisessa ovat valtoimenaan ihmisten, myyjien ja ostajien suuret tunteet. Ne vaikuttavat useasti ratkaisuihin enemmän kuin faktat.

– Suuri osa asuntokaupoista menee hyvin. Kielteiset kokemukset ja metsään menneet toimeksiannot ovat marginaalisia, mutta näyttäytyvät sosiaalisen median valtakaudella kokoaan isompina asioina.

Voutilainen sanoo, että kiinteistönvälitysalalla on kaikki avaimet toimintakulttuurin tervehdyttämiseen.

– Onneksi pahimmat ylilyönnit ovat historiaa. Ala toimii vastuullisesti ja siitä on pidettävä jatkossakin huolta. Hyvä välitystapa on esimerkki alan sisältä tulevasta valvonnasta.

Voutilainen huomauttaa, että kiinteistönvälityksessä on Suomessa aivan liian paljon toimijoita.

– Kaikille ei ole oikeasti tilaa eikä tarvetta.

Voutilainen uskoo, että yhteiskunnan voimakas digitalisaatio tekee tehtävänsä. Esittelyissä notkuvat välittäjät, jotka eivät pysty tuottamaan asiakkaille hyötyä ja arvoa, eivät pärjää. Digitalisaatio tuo asuntokauppaan uusia ulottuvuuksia, samalla asiantuntijavälittäjät nousevat arvoonsa arvaamattomaan.

– Digitaalisuus mahdollistaa kiinteistönvälittäjälle täysin uusien palvelujen tarjoamisen. Niiden kehittäminen sataa menestyjien laariin.

Asiakkuuksia hoitamaan

Ostajan aseman ja roolin parantaminen suorastaan huutavat kiinteistönvälittäjiltä ryhtiliikettä.

Timo Voutilainen kiirehtii teroittamaan, ettei ostajan totuttua parempi huomioonottaminen ja palveleminen ole pois myyjiltä. Päinvastoin.

– Ostotoimeksiannot tekevät meilläkin tuloaan, mutta ne eivät ole ainoa keino ostajien tarpeiden täyttämisessä.

– Alalla tehdään liian vähän pohja- ja taustatyötä. Tulevaisuuden asiantuntijakiinteistönvälittäjä tekee perusteellisen tilannekartoituksen. Hän on hyvä kyselijä. Kun asiakas kertoo kattavasti tarpeensa, toiveensa ja odotuksensa, välittäjä kykenee esittelemään perustellut vaihtoehtonsa. Tällä menetelmällä asunnonomistajista tulee entistä onnellisimpia ja tyytyväisempiä kodinlaittajia ja asujia.

Voutilainen muistuttaa, että neljä prosenttia asunnon ostajista ostaa semmoisen asunnon, jota hän lähti aluksi hakemaan. Välittäjillä on mahdollisuus auttaa erityisesti kaikkia muita löytämään itselleen ja perheelleen parhaan mahdollisen kodin. Asunnon etsijällä on mielikuva esimerkiksi asuinalueesta, asumisen muodosta ja kodin koosta. Ajatusjumppa ja aktiivinen keskustelu nostavat esille todelliset ostopäätökseen vaikuttavat tekijät.

Välitysliikkeet yhteistyöhön

Timo Voutilainen epäilee, että hänen tulevaisuuden visionsa ammutaan välittömästi suurella tulivoimalla alas. Mies vakuuttaa, että hänen rohkeaa ehdotustaan kannattaisi tutkia ja kokeilla.

– Kaikki kiinteistönvälittäjät hyötyisivät, jos kaikki myytävinä olevat kohteet olisivat yhdellä alustalla, jokaisen myyjän tarjottavissa. Mallilla kohennettaisiin tuntuvasti kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Tarjolla olevat kohteet saisivat nykyistä ripeämmin uudet emännät ja isännät.

Voutilainen kiteyttää välitysliikkeiden ennakkoluulottoman yhteistyön koituvan koko toimialan parhaaksi.

– Kun kiinteistönvälittäjä saisi myydä naapurilla olevan kohteen, ottaisimme ratkaisevan askeleen eteenpäin.

MATTI PULKKINEN