Pentti Alangon muistolle

Muistokirjoitus

Pentti Alanko.

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Pirkan Längelmäen metsäasiantuntija Pentti Alanko kuoli 2. tammikuuta 2020 vaikeaan sairauteen. Pentti oli syntynyt 13.5.1961 ja kasvoi Kuhmalahden Pajulassa maatilalla suuren sisarusparven keskellä.

Kylällä oli silloin paljon saman ikäistä seuraa. Pentti osallistui nuoresta pitäen maatilan töihin ja kouliintui elämän haasteisiin, kun piti ottaa muutkin huomioon ja oli tultava toimeen omilla ansioilla. Veli-isä ja Helmi-äiti antoivat elämiselle rajat ja neuvot; työnteon malli, reilun pelin säännöt ja sopiva hurtti huumori olivat kodin parhaat eväät elämälle.

Metsämiesuralle Pentti suuntautui jo varhain. Kuhmalahden metsänhoitoyhdistyksessä hän työskenteli pitkään eri tehtävissä ja lisäksi kaivurin kuljettajana kaivoi metsäojia kotikuntansa metsissä. Urakat eri metsäyhtiöiden savotoilla olivat Pentin nuoruusvuosien raskasta metsätyötä.

Pentti koki metsäalan kutsumuksena ja suoritti ensin metsätalouden peruslinjan tutkinnon Evon metsäkoulussa. Metsätalousinsinööriksi Pentti valmistui Kotkan metsä- ja puutalousoppilaitoksesta vuonna 1990. Pentin vahva työkokemus metsätalouden eri käytännön tehtävistä näkyi jo heti opiskelujen alkuvaiheessa. Hän suoriutui ripeästi ja varmasti eri oppiaineista ja harjoituksista. Ainoastaan vieraiden kielten opiskelu vaati hieman enemmän paneutumista. Pentti eli Pena oli kurssimme ehdoton väriläiskä. Hän oli innokas väittelemään niin ammatillisista kuin muistakin häntä kiinnostavista asioista. Pena pärjäsi väittelyissä sangen menestyksellisesti, mutta tunnusti myös reilusti harvat tappionsa ja osasi nauraa myös itselleen.

Pentti oli innokas penkkiurheilija ja tykkäsi seurata etenkin autourheilua. Harrastus tuli varsin pian kurssikavereiden tietoon ja toi tullessaan lisänimen ”Ralli-Pena”. Useasti saimme katsoa Penan auton takavaloja, kun kurssitapaamisissa kisailimme mikroautoilla eri puolella Suomea. Pena oli myös jalkapallojoukkueemme nopea kärkimies ja maalintekijä ja osoitti lahjakkuutensa myös heittolajeissa. ”Ei oo häpee olla nopee” oli suuren persoonan motto.

Varsinaisen pidemmän uransa metsäalalla Pentti teki metsänhoidonneuvojana Längelmäen metsänhoitoyhdistyksen, fuusion jälkeen Mhy Pohjois-Pirkan, palveluksessa. Hän aloitti työt Längelmäen mhy:ssä keväällä 1995 metsänviljelykauden alussa. Maatilan poikana käytännön metsäasiat olivat Pentillä hyvin hallussa. Tarvittavat metsänhoitoyhdistysten käytössä olevat atk-ohjelmatkin hän omaksui nopeasti, vaikka joskus uhkasikin heittää takkuilevan tietokoneensa Längelmäveteen.

Pentti oli aikainen mies; kun seitsemän maissa tuli toimistolle, hän oli jo siellä täydessä työn touhussa. Työtehtävät hän hoiti ripeästi ammattitaidolla eikä aikaillut tarttua toimeen. Rehdillä metsänomistajaa aina puolustavalla toiminnallaan hän saavutti nopeasti metsänomistajien luottamuksen. Pentti ei väistänyt mitään vastusta tai perääntynyt, kun hän koki, että metsänomistajan oikeutettua etua piti puolustaa. Töitään hän teki viimeiseen asti. Marraskuun lopussa kohtalokkaaksi osoittautunut sairauskohtaus iski kotimatkalla töistä juuri kun Kuuselan kotitilan pihapiiri jo häämötti.

Pentillä oli taitavaa ongelmanratkaisukykyä erityisesti käytännön asioissa. Hän oli myös huumorimies, erityisesti metsänomistajien kesäretkillä tämä piirre hänestä nousi esiin loputtomina sutkautuksina ja nasevina kommentteina. Työkaverina Pentti oli rehti ja hänen sanaansa saattoi aina luottaa. Aina hän ei ollut työtavoista ja -asioista samaa mieltä ja toi sen kyllä julki. Usein hänen kritiikissään kuitenkin oli totuuden siemen, mikä johti työtapojen tarkasteluun ja parempiin työkäytäntöihin. Pentti oli pitkän linjan metsäammattilainen.

Pentti vastasi metsällisen päivätyönsä ohella veljensä kanssa kotitilansa peltotöiden ja metsätöiden hoitamisesta, luontaiselle konemiehelle se hyvin sopikin. Yhteisten metsäasioiden edistämistä Pentti

hoiti myös Kuhmalahden mhy:n valtuustossa ja hallituksessa sekä Mhy Roineen valtuustossa.

Ihmisten kanssa hyvin toimeen tulevana Pentti osallistui aktiivisesti paikkakunnan tapahtumiin sekä maakunnan rallitapahtumiin. Hänen kannustavat kommenttinsa antoivat muille kanssaihmisille hyvää mieltä. Voimme olla kiitollisia yhteisistä vuosista Pentin kanssa – rehdin metsäammattilaisen muisto jää elämään.

Hannu Ala-Kapee, opiskelutoveri

Hannu Varjoranta, mhy-kollega

Oiva Vierikka, mhy-kollega