Selvitysmies Jaakko Herrala: ”Sote-uudistus menee maaliin tällä hallituskaudella”

- Odotamme ministeri Krista Kiurua aluekierrokselle Pirkanmaalle. Silloin avaamme isosti maakuntamme sote-tarpeet, toiveet sekä suunnitelmat. Nyt uskon, että Sanna Marinin hallitus saa sote-uudistuksen tehtyä tällä vaalikaudella, Pirkanmaan soten selvitysmies Jaakko Herrala sanoo.
– Odotamme ministeri Krista Kiurua aluekierrokselle Pirkanmaalle. Silloin avaamme isosti maakuntamme sote-tarpeet, toiveet sekä suunnitelmat. Nyt uskon, että Sanna Marinin hallitus saa sote-uudistuksen tehtyä tällä vaalikaudella, Pirkanmaan soten selvitysmies Jaakko Herrala sanoo.

Pirkanmaan 22 kuntaa ja maakuntaan ensi vuoden alussa liitettävä Kuhmoinen ovat täydessä työn tohinassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa. Selvitysmies, sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala kiittelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen marssijärjestystä, jossa ensiksi laitetaan palvelut kuntoon. Liki 40 vuotta terveydenhuollossa työskennellyt Herrala uskoo, että kansakunnallisesti välttämätön sote-uudistus saadaan vihdoinkin maaliin tällä hallituskaudella.

Kuntapohjaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelua Pirkanmaalla johtava selvitysmies Jaakko Herrala näkee vihdoinkin kirkasta valoa ikuisuushankkeeksi jämähtäneen sote-uudistuksen putken päässä.

– Nyt näyttää vahvasti siltä, että uudistus viedään maaliin tällä hallituskaudella, hän valaa uskoa.

Herrala kiittelee istuvan hallituksen ottaneen opikseen edellisten hallitusten kompuroinneista. Järkälemäisen iso hanke on pilkottava ja toteutettava osissa.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä on varmasti käyty sote-uudistuksen askelmerkit ja tapahtumat tarkasti läpi edellisen hallituksen jäljiltä. Siellä etsittiin syitä, miksi hanke meni pieleen. Nyt varmasti tiedetään, miten lait on kirjoitettava, jotta ne täyttävät myös perustuslailliset vaatimukset.

Herrala odottaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun ja hänen esikuntansa aluekierrosta Pirkanmaalle.

– On myönteistä ja tärkeää, että sosiaali- ja terveysministeriö käy alueiden kanssa aidot kahdenkeskiset keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä. Näissä neuvotteluissa meidän pirkanmaalaisten on tuotava selkeästi esille maakuntamme erityispiirteet, tarpeet, tavoitteet sekä toiveet. Pirkanmaa on myös sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta kuin Suomi pienoiskoossa, Herrala sanoo.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman valtionavustukset ovat parhaillaan haettavissa. Herralan mukaan Pirkanmaalla on erinomaiset mahdollisuudet saada merkittävät rahasummat niin palvelujen toiminnalliseen kehittämiseen kuin sote-rakenneuudistuksen valmistelua tukeviin hankkeisiin.

– Hakuopas julkaistiin viime viikon maanantaina. Olen perehtynyt siihen hyvin yksityiskohtaisesti. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa Pirkanmaalla syntyi jo kattavasti materiaalia, joka on edelleen relevanttia. Lisäksi tämänhetkisen kuntapohjaisen sote-valmistelumme ohjausryhmä, johtoryhmä ja työvaliokunta ahkeroivat keskeisten edistämistoimien kimpussa, Herrala kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö painottaa tänä vuonna euroja jakaessaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

Rakenneuudistusrahoitusta myönnetään etenkin sote-palveluiden järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen.

Herrala huomauttaa, että sote-uudistuksessa pitkän päivätyön tehnyt Kari Hakari on uudessa rutistuksessakin tärkeässä ruudussa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä johtavana asiantuntijana oleva Hakari tekee alueiden kanssa yhteistyötä sote-uudistukseen liittyen. Hakari tulee olemaan uudistuksen johtoryhmän alaisuudessa toimivan alueellisen valmistelun jaoksen puheenjohtaja, joten hän on mukana toimeenpanossa ja lainvalmistelussa.

Pirkanmaalaiset valitsevat kärkihankkeitaan

Selvitysmies Jaakko Herrala tähdentää, etteivät hallituksen hankkeet toiminnallisen kehittämisen ja sote-rakenneuudistuksen valmisteluksi ole tähdenlentoja. Ne molemmat kestävät vuoden 2022 loppuun saakka.

Herrala tarkentaa Pirkanmaalla olevan runsaat sata sote-sektorin kehitysaihiota, joista valitaan ajankohtaisimmat ja vaikuttavimmat kehitys- ja parannuspolut.

– Pirkanmaalla kunnissa on kiitettävä sitoutumisaste sote-uudistuksen eteenpäin viemiseen. Kuntien sote-johtajat ovat nostaneet jo 53 asiaa, joita kannattaa valmistella, jalostaa ja viedä maakunnassa yhteisesti toteutukseen.

Herralan mukaan pirkanmaalaisten yksituumaisuus ja sitoutuneisuus koituvat voitoiksi, sillä ministeriö edellyttää avustusrahoja jakaessaan, että hankkeet kattavat vähintään 80 prosenttia maakunnan väestöpohjasta.

”Onneksi ei pysäytetty junaa”

– Pirkanmaalla tehtiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaaduttua viime maaliskuussa kauaskantoinen ratkaisu, kun maakunnan kunnat eivät pysäyttäneet sote-uudistuksen junaa, Jaakko Herrala arvostaa.

– Jos Pirkanmaan kunnat olisivat jääneet toimettomiksi, ratkaisu olisi ollut huono ja jopa kohtalokas, Herrala laukoo.

Kunnat ottivat isännän roolin ja ryhtyivät sote-uudistuksen ajureiksi.

Hän uskoo, että kuntien pontimena ovat olleet koko ajan talouden haasteet. Kuntatalous on isossa kuvassa kovin alivireinen ja epätasapainoinen.

– Täällä on jopa edistetty joitakin asioita kuntien omin voimin.

Herrala kiittää Pirkanmaan valmistelussa työskennelleitä ammattilaisia siitä, että he veivät hankkeensa loppuun asti. Valmistunut aineisto on nyt kultaakin arvokkaampaa. Erityinen mielenkiinto kohdistuu sisältö- ja tietojenkäsittelyn sekä tieto- ja viestintätekniikan (ICT) asioihin.

Maakunnat toimintaan vuonna 2023

Jaakko Herralan katseet ovat jo vuodessa 2023, jolloin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut mahdollisesti siirtyvät kuntien vastuulta maakuntien harteille.

– Kuntavaalit pidetään ensi vuoden huhtikuussa, mutta maakuntavaaleja ei järjestetä aikataulullisista syistä vielä niiden yhteydessä. Niiden vuoro on saman vuoden loppupuolella. Maakunnat alkavat toimia näillä näkymin vuoden 2022 alussa.

Herrala pitää hallituksen sote-uudistuksen aikataulua realistisena.

– Sote-uudistusta koskevien lakien kirjoittaminen alkoi viime kesäkuussa, ja nyt ne alkavat valmistua. Tämänhetkisen tiedon mukaan lait täyttäisivät reunaehdot. Rönsyt, kuten markkinamalli, on karsittu pois. Lakiehdotukset lähetettäneen ensi kesän jälkeen lausunnoille. Syksyn loppupuolella edetään vaiheittain eduskuntavaiheeseen, valiokuntakäsittelyyn ja lopulta eduskunnan suureen saliin.

Herrala muistaa tammikuisen päivän, jota sote-uudistuksen vastuuministeri Krista Kiuru luonnehti ”onnen päiväksi”.

– Silloin valmistuivat asetukset. Niiden perusteella saatiin avattua rahoitushanat alueille.

– Uskon nyt vakaasti, että uudistus toteutuu!

MATTI PULKKINEN

Kommentointi on suljettu.