Kun omasta mielenkiinnon kohteesta ei löytynyt valmiita kirjoja, Johanna Valkama ryhtyi kirjoittamaan rautakaudesta itse

Johanna Valkama oli kirjailijavieraana Kangasalan kirjastossa pidetyssä Rivien välistä -illassa.

Johanna Valkama printtasi esikoiskirjansa käsikirjoituksen samana päivänä, jolle osui myös hänen vanhimman lapsensa laskettu synnytysaika. Käsikirjoitusliuskojen tulostusta edelsi nopeatempoinen työskentelyjakso.

– Ajattelin, että minulla on nyt puoli vuotta aikaa kirjoittaa, Valkama viittaa kymmenen vuoden takaiseen, ensimmäisen raskautensa alkuvaiheeseen.

Perheeseen ehti syntyä toinenkin poika ennen kuin esikoiskirja Itämeren Auri hioutui lopulliseen muotoonsa tullen painosta ulos vuonna 2016. Teos on kaikkiaan neliosaiseksi paisuneen, rautakaudelle sijoittuvan Metsän ja meren suku -sarjan aloitusromaani.

Tyhjästä kirjan kirjoitusidea ei mieleen pompannut. Tamperelaislähtöinen, nyt Nokialla asuva Johanna Valkama oli kypsytellyt kauas historiaan sijoittuvaa aihettaan jo kymmenen vuotta.

– Olin lukion jälkeen kolmivuorotyössä. Se työ ahdisti ja sitä tehdessäni mieli lähti seikkailemaan muualle, luonnossa ja eläinten kanssa viihtyvä nainen sanoo.

– Sitä mietin, miltä elämä olisi tuntunut, jos olisin itse syntynyt rautakaudelle.

Kirjoitustahti jatkui pitkän kypsyttelyn ja ajatustyön jälkeen kiivaana, sillä seuraavat kolme teosta ilmestyivät peräkkäisinä vuosina 2017, 2018 ja 2019. Tänä vuonna uutta julkaisua ei tule markkinoille, mutta ensi vuoden keväälle kirjailija lupaa tuoretta, nyt renessanssiajalle sijoittuvaa luettavaa.

 

Harrastuksena kirjojen kirjoittaminen

Niinkin varhaisesta ajasta kuin Suomen rautakaudesta ei ole paljon tarjolla luettavaa. Se olikin yksi syy sille, että Johanna Valkamasta, markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijatehtävissä työskentelevästä nokialaisesta tuli myös kirjailija.

– Piti ryhtyä kirjoittamaan itse, kun en löytänyt valmiita kirjoja, omista kiinnostuksen kohteistaan kirjoittava Valkama sanoo.

Metsän ja meren suku -sarja on valmistunut niinä vuosina, jolloin kahden lapsen äiti on ollut miltei koko ajan täysiviikkoisessa työssä.

– Kirjailijan työ on minulle sivutoimi ja harrastus.

– Se, että palkkaa tulee jo muualta, antaa kirjoitustyölle taiteellisen vapauden. Ei tarvitse miettiä, kuinka omat kirjat myyvät.

Johanna Valkaman kirjat luokitellaan historiallisiksi rakkausromaaneiksi, joissa päähenkilöinä seikkailevat rohkeat naishahmot. Viikinkiajan saagat, seikkailutarinat, joihin Valkaman teokset perustuvat, kertovat yleensä miehistä.

– Jos vanhasta haudasta on löydetty aseita, niin on heti päätelty, että kyseessä on miehen hauta. Näin ei aina välttämättä ole, sen ovat dna-testit osoittaneet.

– Naisetkin ovat tuolloin osallistuneet moniin asioihin, vaikka heiltä on vaatinut rohkeutta olla muussa kuin emännän roolissa. Toisaalta miehiltä kysyttiin rohkeutta yhtä lailla, jos he eivät halunneet olla sotureita.

Johanna Valkama on huomannut, että on jotenkin vähempiarvoista kirjoittaa perheestä ja rakkaudesta kuin esimerkiksi sodasta ja rahamaailmasta.

– Myös perheen ja lasten asioita on tärkeä tuoda esille, hän painottaa.