Asiaa tutista, syömisestä ja nukkumisesta – lähdimme mukaan vauva Iltasen neuvolakäynnille  

Välke pääsi käymään neuvolassa kuukauden vanhan Vauva Iltasen ja äiti Roosa Iltasen kanssa.

Vauva Iltanen, 1 kk, on toista kertaa elämänsä aikana neuvolassa. Vastasyntynyt nukkuu sikeää unta turvakaukalossaan – mitä tässä turhia hötkyilemään. Tuore äiti, Roosa Iltanen, voi kaikessa rauhassa käydä kuulumisia läpi jo raskausajalta tutun terveydenhoitaja Kati Riikolan kanssa. Eletään joulukuista aamupäivää Ruutanan neuvolassa.

– Vauva käy äidin kanssa kolmen kuukauden ikään asti vielä äitiysneuvolan puolella, minkä jälkeen vauva siirtyy lastenneuvolan puolelle, Riikola mainitsee.

Esikoisensa kuukausi sitten synnyttänyttä Iltasta mietityttää tämänkertaisen käynnin alussa tutin käyttäminen.

– Annoin tutin vasta eilen vauvalle käyttöön ensimmäistä kertaa. Voiko sen jättää vauvalle suuhun kun vauva nukkuu? Entä osaako hän varmasti pyytää ruokaa ajoissa tutista huolimatta? Iltanen kyselee.

– Vauva ei tyydy tuttiin, jos hänellä on nälkä vaan sylkäisee tutin kyllä suustaan pois, jos se ei riitä rauhoittamaan häntä, Riikola vakuuttaa.

Tutti on Iltasten perheessä jo havaittu hyväksi vauvan rauhoittelukeinoksi. Tutin avulla isä-Pyrykin pääsee osallistumaan tarvittaessa konkreettisesti vauvan rauhoitteluun.

Kati Riikola kyselee käynnin aluksi perheen kuulumiset.

Terveydenhoitaja Riikola kysyy seuraavaksi uniasioista: miten vauva nukkuu? Iltanen kertoo, että rytmi vaihtelee vielä, mutta yöunille vauva rauhoittuu puolilta öin.

– Tuon jälkeen tyttö nukkuu kyllä ihan hyvin, Iltanen lisää.

Entä äidin omat unet?

– No, se vähän vaihtelee. Unta ei ehkä juuri tällä hetkellä kerry ihan riittävästi, mutta tiedän, että tämä on ohimenevä vaihe. Usein saisin vielä aamulla jatkaa unia, kun olen syöttänyt vauvan 6–7 aikaan, mutta en vaan malta. Aika usein sitä tulee noustua ja lähdettyä kahvinkeittoon, Iltanen kertaa.

Tässä vaiheessa turvakaukalosta alkaa kuulua ääntelyä. Vauva on sitä mieltä, että nyt on tullut aika päästä äidin syliin. Iltanen ottaa tyttärensä syliin ja jatkaa jutustelua terveydenhoitajan kanssa. Käsitellyiksi tulevat niin rintaruokinnan koukerot, vanhempien oma jaksaminen kuin muilta vauvaperheiltä saatavan vertaistuen tärkeyskin.

Mittaus, punnitus ja pään ympärys

Pian vauva Iltanen pääsee makoilemaan neuvolan tutkimuspöydälle. Vastasyntyneiltä tarkistettava moron heijaste tulee esiin selvästi. Heijasteessa kädet tekevät nopean, syleilyotetta muistuttavan kaaren. Säikähtämistä muistuttava heijaste häviää yleensä kolmen kuukauden iässä.

Seuraavaksi Riikola asettaa vauvan mahalleen. Sitkeästi tyttö yrittää nostaa niskaansa ja kannatella päätään. Pään kääntäminen toiselle sivulle on pienelle ihmiselle suuri työ, mutta niin vain sekin onnistuu.

– Tällä tavalla voitte vaikka kotonakin hieman jumppailla. Vauvoille tekee hyvää olla myös muissa asennoissa kuin selin makuulla, Riikola vinkkaa.

Tutkittavana – kaikki hyvin!
Tuoreimmat mitat merkitään sekä neuvolakorttiin että neuvolan sähköiseen järjestelmään.

Pian Roosa Iltanen pääsee auttamaan vauvan pituuden mittaamisessa. Äidin tehtävä on pitää lapsen pää kiinni mittausalustan toisessa laidassa, ja terveydenhoitaja mittaa pituuden suoristamalla lapsen jalan.

– Pituus mitataan nyt ensimmäistä kertaa syntymän jälkeen. On kiva saada se tietoon, vaikka vaatteiden pieneksi jäämisestä voikin päätellä, että pituutta 52 senttimetrin syntymäpituuteen on kyllä tullut lisää.

– 56,6, senttimetriä, Riikola vahvistaa.

Pituuden mittaamisen jälkeen on vuorossa pään ympäryksen mittaaminen. Pääkin on kasvanut juuri sopivasti.

– Päänympäryksen mittaamisella seurataan samalla pään aukiletta. Aukile menee umpeen tavallisesti siinä puolentoista vuoden iän hujakoilla, Riikola lisää.

Seuraavaksi vauva pääsee makoilemaan puntarille. Vaa’an lukemat näyttävät 4660 grammaa, mikä on lähes puoli kiloa enemmän kuin kaksi viikkoa sitten. Terveydenhoitaja tarkistaa samalla lapsen ihon ja vilkaisee silmiin lampulla.

– Kaikki näyttää oikein hyvältä, Riikola toteaa.

Puntarikäynnin jälkeen vauva saa vaipan ja vaatteet takaisin päälleen. Vauva Iltanen alkaa kuitenkin jo hieman väsyä mittaamiseen ja monenlaiseen

Äitiyden ensimetrit ovat sujuneet Roosa Iltaselta hyvin. Sylissä kuukauden vanha esikoistyttö, jolla ei neuvolakäynnin aikaa ollut vielä nimeä. Tammikuussa tyttö sai kasteessa nimen Minea.

veivaamiseen. Kitinä loppuu saman tien, kun äiti tarjoaa maitoa.

Siirryttyään takaisin työpöytänsä ääreen Riikola kirjaa tärkeät lukemat ja huomiot neuvolakorttiin sekä neuvolan sähköiseen järjestelmään ja keskustelee vielä äidin kanssa. Juteltavaa riittää esimerkiksi D-vitamiinin antamisesta ja lapsiperheelle tärkeistä tukijoukoista, joita Iltasen perheellä onkin mukavasti.

Seuraava neuvola-aika, 2 kuukauden iässä tehtävä tarkastus, on jo sovittuna ja neuvolakorttiin merkittynä.

– Silloin onkin vuorossa ensimmäinen rokotus eli rotavirusrokote. Se annetaan suun kautta, Riikola kertoo.

Vauva Iltasta alkaa jo unettaa. Äiti on pukenut päälle mummun tekemän pinkin villahaalarin, ja kun maha on täynnä maitoa, voi taas nukahtaa kaikessa rauhassa pienille torkuille.

Vauva Iltanen vietti ristiäisiään 5. tammikuuta. Kasteessa hän sai nimen Minea Emilia Kostiainen.

 

Kangasalan lastenneuvolat:

  • Keskusneuvola: eteläinen alue ja Keskustan alue
  • Ruutanan neuvola
  • Sahalahden ja Kuhmalahden neuvola, Sahalahti
  • Suoraman neuvola
  • Vatialan neuvola