Yhteisvastuukeräys täyttää 70 vuotta – Pälkäneen keräys alkaa perhekirkolla ja konsertilla

Kirkon valtakunnallinen suurkeräys Yhteisvastuu alkaa jälleen ensi sunnuntaina. Viime vuoden keräyksessä Pälkäneen seurakunta sijoittui hiippakunnan vertailuissa eniten keränneiden joukkoon, kun keräystuotto suhteutetaan seurakunnan jäsenmäärään.

Yhteisvastuu on auttanut hädänalaisia Suomessa jo vuodesta 1950 lähtien. Ensimmäisillä Yhteisvastuukeräyksillä autettiin Pohjois- ja Itä-Suomen nälkäänäkeviä lapsiperheitä sekä tuettiin huonokuntoisten asuinrakennusten kunnostusta ja äitien virkistyslomia. Köyhille kodeille hankittiin lehmä tai hevonen, invalidille pyörätuoli tai vanhukselle kunnollinen vuode. Myös lahjakkaita lapsia autettiin kouluun. Vuonna 1963 apua laajennettiin ulkomaille. Ensimmäinen avunsaaja oli Ambo-Kavangon kirkko Namibiassa.

Yhteisvastuu nostaa esille

Joka vuosi Yhteisvastuu nostaa esille erilaisia vaikeuksissa olevia ryhmiä ja yhteiskunnallisia epäkohtia. Tämän vuoden keräyksellä tuetaan vanhemmuutta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Vanhemman yksinäisyys, stressi ja sosiaalisen tuen puute ovat riskitekijöitä lapsen kehitykselle. Monien vanhempien kokemus on, että he saavat liian vähän sosiaalista tukea ja huonosti apua vanhemmuuteen liittyviin haasteisiin.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 40 prosenttia jää Suomeen. Puolet kotimaan osuudesta jää oman seurakunnan diakoniatyöhön ja se kohdistetaan perheiden tukemiseen. Varoja käytetään myös vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta vahvistaviin, kynnyksettömiin tukitoimiin eri puolilla Suomea. Kumppaneina ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry.

60 prosenttia tuotosta ohjataan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Luonnonkatastrofeille alttiilla alueilla ja pakolaisleireillä vanhemmat joutuvat keskittymään selviytymiseen ja toimeentulon hankkimiseen. Silloin vanhemmuuden ja perheiden tukeminen auttaa lapsia selviytymään. Esimerkkimaana on tänä vuonna Nepal.

Trubaduuri Mikko Huuhtanen laulaa yhteisvastuukonsertissa itselleen tärkeiksi tulleita lauluja.

Perhekirkko Luopioisissa, konsertti Pälkäneellä

Pälkäneen yhteisvastuukeräys starttaa sunnuntaina 2. helmikuuta kahdella erilaisella tapahtumalla. Kello 11 vietetään perhekirkkoa Luopioisten seurakuntakeskuksella ja sen jälkeen on kaikille avoin ruokailu. Yhteisvastuuinfon jälkeen juodaan kakkukahvit, johon kokkikerholaiset leipovat pikkuleipiä.

Illalla kello 18 ylöjärveläinen trubaduuri Mikko Huuhtanen esiintyy Pälkäneen seurakuntatalolla. Hän esittää itselleen tärkeiksi tulleita lauluja – omia ja muilta lainattuja. Konsertti ei ole rekrytointitilaisuus, vaan tavallinen konsertti, jossa kerätään kolehti Yhteisvastuulle. Konsertin jälkeen on kahvi- / teetarjoilu. Konserttiin on vapaa pääsy.