Nepsy-lainaamo aloitti Arkissa: kirjastosta voi lainata nepsyhaasteisiin soveltuvia välineitä

Nepsy-lainaamo on aloittanut toimintansa Pälkäneen pääkirjasto Arkissa. Kirjastosta saa lainattua erilaisia välineitä, jotka voivat helpottaa ja sujuvoittaa perheen arkea. Lainattavissa on esimerkiksi aktiivityynyjä, tiimalaseja ja Time timer -kelloja.

Kotiin lainattavan aineiston lisäksi lainaamossa voi tutustua painokäärmeeseen ja painokoiraan sekä ajan hahmottamista helpottavaan Time timer-kelloon. Lainaamosta löytyy myös toiminnanohjauskuvia, joista voi askarrella kotiin vaikkapa iltatoimia tai lapsen kouluunlähtöä helpottavia toiminnanohjauskortteja. Niistä voi pyytää kopioita kirjaston asiakaspalvelusta.

– Aineisto on tarkoitettu ihan kaikille perheille tavallista arkea helpottamaan, Nepsy-lainaamoa toteuttamassa ollut varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja nepsyvalmentaja Leila Kaján kertoo.

Lainaamoa niin ikään toteuttamassa olleet Pälkäneen perhetyöntekijät ja nepsyvalmentajat Hanna Hinkka ja Annika Lukula-Niemi nyökyttelevät. Lukula-Niemi lisää, että idea lainaamoon syntyi kunnan Nepsy-työryhmässä, joka on kokoontunut vuodesta 2018 alkaen.

Hinkka jatkaa, että monen välineen tarkoituksena on vahvistaa sanallista viestintää. Kun lapsi sekä kuulee ohjeistuksen että näkee siihen viittaavan kuvakortin, viesti menee usein helpommin ja nopeammin ongelmitta perille.

– Ajan hahmottamista helpottavia tiimalaseja voi taas käyttää vaikkapa läksyjen teon tai muun toiminnan tukena hahmottamaan ajan kulua. Lainattavissa on sekä viiden että kymmenen minuutin tiimalaseja, Hinkka vinkkaa.

Hanna Hinkka, Annika Lukula-Niemi ja Leila Kaján ovat olleet toteuttamassa Pälkäneen Nepsy-lainaamoa. Pääasiallisen vastuun lainauspisteen suunnittelusta ja toteuttamisesta on kantanut kuvasta puuttuva erityisopettaja ja nepsyvalmentaja Elina Karstu.

Lainaus tavalliseen tapaan

Samantapaisia lainauspisteitä toimii Pirkanmaalla muuallakin, esimerkiksi Nokialla, Sastamalassa, Pirkkalassa ja Tampereen Tipotiellä.

Nepsy-lainaamon välineitä voi lainata Pälkäneen kirjastosta samaan tapaan kuin muutakin aineistoa: laina-ajat ja säännöt ovat täysin samat. Painokoiria ja painokäärmeitä ei lainata asiakkaille hygieniasyistä. Jos tällaisen haluaa hankkia itselleen, nepsyvalmentajat antavat mielellään vinkkejä siitä, mistä tuotteita voi hankkia omaksi.

– Täällä pääsee kuitenkin testaamaan ja kokeilemaan niitä. Painokoira ja painokäärme auttavat rauhoittumaan ja niitä on myös mukava silitellä, Lukula-Niemi mainitsee.

Nepsy-lainaamo sijaitsee pääkirjaston satuhuoneen vieressä.

 

Neuvontaa Arkissa kevään aikana:

  • Lainaamon työryhmäläisiä on kevään aikana paikan päällä kirjastossa muutamina keskiviikkoina kello 16–18.
  • Opastusta on tarjolla 12. ja 19. helmikuuta, 11. maaliskuuta, 22. huhtikuuta ja 6. toukokuuta.
  • Työntekijät antavat lainaamossa vinkkejä ja käytännön ohjeita välineiden käyttämiseksi kotona.
Kirjastosta saa nyt lainattua erilaisia nepsyvälineitä, esimerkiksi aktiivityynyä ja sen takana näkyvää Time timer -kelloa.

 

Mikä Nepsy?

  • Sana ”nepsy” on lyhenne sanasta neuropsykiatrinen.
  • Nepsyvaikeuksien takana on usein kehityksellistä, aivojen rakenteellista ja tai toiminnallista poikkeavuutta. Nepsyvaikeuksiin liittyy usein käytöksen, oppimisen tai motoriikan haasteita, aistiherkkyyttä ja mielialan vaihtelua.
  • Nepsyvaikeudet vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Oireiden voimakkuudet ja ilmiasut vaihtelevat eri ihmisillä ja eri ympäristöissä. Näin ollen tuen muodot tulee aina miettiä yksilöllisesti.
Nepsy-lainaamo sijaitsee kirjaston satuhuoneen vieressä.