Kirkkoherran virkaanasettajaisissa kaikui hätähuuto, Hämeen liiton maakuntajohtaja pyysi apua Kimmo Reinikaiselta

Ylöjärven seurakunnan johdosta Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherraksi siirtynyt Kimmo Reinikainen asetettiin virkaansa juhlavin menoin tänä sunnuntaina Hämeenlinnan kirkossa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Ylöjärven seurakunnan johdosta Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherraksi siirtynyt Kimmo Reinikainen asetettiin virkaansa juhlavin menoin tänä sunnuntaina Hämeenlinnan kirkossa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärältään suurimpiin seurakuntiin kuuluvan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan uuden kirkkoherran virkaanasettajaisissa kuultiin sunnuntaina poikkeuksellisen voimakas hätähuuto. Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen esitti avunpyyntönsä kirkkoherra Kimmo Reinikaiselle. Vetoaja ilmaisi huolensa suomalaisessa yhteiskunnassa rehottavasta epäluottamuksen ilmapiiristä.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo seurueineen asetti sunnuntaisessa messussa Hämeenlinnan kirkossa Kimmo Reinikaisen Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherran virkaan.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on jäsenmäärältään Suomen suurimpia paikallisseurakuntia. Sen jäsenmäärä on lähes 39 000.

Virkaanasettamismessu kiinnosti kovasti hämeenlinnalaisia. Juhlallista jumalanpalvelusta seurasi satapäinen sanankuulijoiden joukko. Kirkkovieraita oli niin runsaasti, että viimeinenkin istumapaikka oli käytössä.

Virkaanasettamismessua seurasi juhla, jossa piispa Matti Revon lisäksi puhui Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan yhteistyökumppaneiden edustajat.

Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen herätti sadat kuulijat terävällä tervehdyksellään.

Ahosen puheenvuoro oli monen kuulijan mielestä herättävä hätähuuto. Hämeen liittoa luotsaava Ahonen vetosi kaupunkiin näkyvälle mielipidevaikuttajan paikalle tulleeseen Kimmo Reinikaiseen.

– Tehdään läheistä, tiivistä ja oikea-aikaista yhteistyötä, jotta paikallisesti ja alueellisesti saataisiin kannatettavia hyviä asioita ja hankkeita eteenpäin.

Ahonen soitti varoituskelloja epäedullisesta kehityksestä, joka on pesiytynyt epäluottamuksen ilmapiirinä suomalaisen yhteiskunnan eri tasoille.

– Huolenani on, miten kohta koko suomalainen yhteiskunta toimii, kun päätöksiä ei synny eikä ratkaisuja saada aikaisiksi, hän perusteli.

Ahonen toivoi, että muiden muassa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan uusi kirkkoherra Kimmo Reinikainen toimisi ihmisten ykseyden ja luottamuksellisen ilmapiirin hyväksi.

– Kaipaan eri toimijoiden välille tervettä keskusteluyhteyttä, Ahonen peräänkuulutti kirkon, kaupungin, valtion ja elinkeinoelämän vastuunkantajia yhteisen pöydän ääreen.

Hämeenlinnan kaupungin tervetulotoivotuksen esittänyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) toivoi kaupungille ja seurakunnalle läheistä ja toimeliasta yhteistyötä.

Hiippakunta maakuntien kanssa yhteistyöhön

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo sanoo, että maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen puheenvuoro antaa paljon miettimisen aihetta.

– Ehkä hänen mielessään oli monien kansalaisten tuntema epäluulo poliittista päätöksentekoa kohtaan tai mielipiteiden polarisoituminen tai voimattomuuden ja osattomuuden tunne, Repo miettii.

– Me olemme hiippakunnassa käynnistämässä yhteistyötä maakuntien kanssa eri alueiden ihmisten palvelemiseksi – toki paikallisten seurakuntien ja kuntien yhteistyön toteuttamana, mutta sen tukemiseksi, piispa kertoo.

Tampereen hiippakuntaan kuuluu 38 seurakuntaa ja 2 seurakuntayhtymää.

Tampereen hiippakunta toimii Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen maakuntien alueella.

MATTI PULKKINEN