Vuoden ensimmäinen pälkäneläinen tuli maailmaan kovalla vauhdilla – vauva oli ensimmäinen Vimmun alueelle syntynyt tyttö yli 30 vuoteen

Tämän vuoden ensimmäinen pälkäneläinen ei pitänyt kiirettä maailmaan, mutta kun hän lopulta päätti syntyä, kaikki tapahtui rytinällä. Raskaus oli mennyt lähes kaksi viikkoa yliaikaiseksi, kun Miia Aspila tunsi ensimmäisen synnytyssupistuksen kotonaan Pälkäneen Vimmussa.

– Lähdimme Hannun kanssa sairaalaan vartin sisällä, käytännössä heti kun saimme Hannun äidin hoitamaan esikoistamme Leeviä. Onneksi oli yöaika, joten muuta liikennettä ei ollut kauhean paljon ja Tampereelle pääsi ajamaan nopeasti. Sairaalan parkkipaikalta siihen, kun tyttö oli jo syntynyt, meni vain 20 minuuttia. Synnytyssalissa ehdin olla 13 minuuttia, Miia Aspila kertaa tyttärensä syntymään liittyviä vauhdikkaita tapahtumia.

Myös Leevi syntyi aikanaan nopeasti, neljässä tunnissa, joten Miia-äiti oli osannut odottaa, että synnytys voi nytkin olla nopea. Kivunlievitykseksi riitti tälläkin kertaa vain gramma parasetamolia – muuta ei nopeasti edenneessä synnytyksessä olisi ehditty edes antaa.

– Se vähän mietityttää, että jos joskus saamme vielä lisää lapsia, kuinka nopeasti se seuraava sitten syntyy, Miia Aspila tuumaa.

Vauhdikkaan maailmantuloon seurauksena Aspiloiden tyttö sai elämänsä ensimetreillä hieman avustusta lääkäreiltä. Lisähapen saannin jälkeen kaikki oli kuitenkin hyvin. Tärkeiksi ensimitoiksi todettiin 3900 grammaa painoa ja 51 senttimetriä pituutta.

Vuoden ensimmäinen pälkäneläisvauva syntyi 9. tammikuuta, joten hän ehti syntyä Tampereen yliopistollisen sairaalan vanhan synnytysyksikön puolella. Uusi synnytysyksikkö otettiin käyttöön vajaan viikon kuluttua tytön syntymästä.

– Henkilökunta nauroi vaan, että kun vauva tuli näin vauhdilla, niin ihan hyvä – vanhassa paikassa kaikilla oli jo selkäytimessä, mistä mikäkin väline ja tavara löytyy, Miia-äiti sanoo.

Tämän vuoden ensimmäinen pälkäneläinen tuli maailmaan lopulta nopeasti pitkäksi venyneen odotuksen jälkeen. Äiti-Miian sylissä on hyvä olla.

Arki rullaa hyvin

Aspiloiden tyttö oli ensimmäinen Vimmun tienoille syntynyt tyttövauva pitkään aikaan, sillä viimeksi alueelle on syntynyt tyttövauva vuonna 1986.

– Tämän jälkeen kaikki ovat olleet poikia, ja lapsia on tässä välissä syntynyt kuitenkin ainakin kymmenkunta, Hannu-isä kertoo.

Arki kahden lapsen kanssa on lähtenyt käyntiin hyvin. Hannu ja Miia Aspila pitävät Vimmussa maitotilaa, ja heillä on kotonaan 40 lehmää. Hannu Aspila tekee siis töitä kotona, mikä on helpottanut totuttelua kaksilapsisen perheen elämään.

2-vuotias Leevi on ottanut pikkusiskon hyvin vastaan ja hoitaa innokkaasti vauvaa.

– Mitään isompaa mustasukkaisuutta ei ole ainakaan vielä näkynyt, Miia Aspila sanoo.

Vuoden ensimmäinen pälkäneläisvauva vaikuttaa kiltiltä ja helpolta vauvalta. Tyttö on tyytyväinen, syö hyvin ja kasvaa kovaa vauhtia. Tarvittaessa tyttö kyllä osaa ilmoittaa tomerasti, jos häntä nälättää tai jokin asia ei häntä miellytä. Öisin hän herää vain kahdesti syömään.

– Leevi nukkui vauvana paljon huonommin. Ensimmäisenä yönä kotona tyttö nukkui 4,5 putkeen, ja ehdin jo hieman odotella, että koska hän oikein herää syömään, Miia Aspila nauraa.

Ristiäisiä juhlitaan kotona Vimmussa tulevana lauantaina. Nimi on jo päätetty, mutta se pidetään salaisuutena ristiäisiin asti.

Pälkäneen MLL teki vuoden ensimmäisen pälkäneläisvauvan kotiin vierailun viime torstaina. Vuoden ensimmäinen pälkäneläinen sai MLL:ltä lahjaksi lautasen ja kukkakimpun.

Vimmu-Aspilan maitotila periytyi Hannu Ja Miia Aspilalle Hannun vanhemmilta, kun nämä jäivät kaksi vuotta sitten eläkkeelle. Maaseudun rauhassa Leevin ja tyttövauvan on hyvä kasvaa.